ΓΔ: 888.26 1.03% Τζίρος: 6.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Μπαράζ ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο, με μεγάλες πιέσεις για τράπεζες

Πτώση που ξεπερνά το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένουν στο «κόκκινο». Απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών, με μόλις 9 να εμφανίζουν κέρδη.

Σταθερά σε κλοιό μεγάλων πιέσεων παραμένει η εγχώρια αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, ενώ πτωτικά κινείται το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό επίπεδο των 900 μονάδων, ενώ η πορεία του είναι σχεδόν ταυτόσημη με αυτή των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 υποχωρεί σχεδόν 1%. 

Στις 12:48 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει απώλειες 1,60% στις 896,78 μονάδες, έχοντας κινηθεί σήμερα μεταξύ 895,70 και 905,85 μονάδων. Στα 29,08 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 89 έναντι μόλις 9 ανοδικών και 10 που διατηρούνται αμετάβλητες. Πτώση 1,59% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποιήσης αποδυναμώνεται κατά 2,92%. 

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δέχονται τις πιο επιθετικές πιέσεις, με δεδομένη και την καλή πορεία τους στις συνεδριάσεις των τελευταίων δύο - τριών εβδομάδων, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 2,62%. Τις υψηλότερες απώλειες εμφανίζει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο -3,24%, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,50%, την Alpha Bank να έχει απώλειες 1,88% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,48% χαμηλότερα. Πτώση άνω του 15% για τον τίτλο της Attica Bank μετά την καθ' όλα στεβλή πορεία της στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Με απώλειες το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου τις μεγαλύτερες πιέσεις, πέραν των τραπεζικών τίτλων, δέχονται οι μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή οι οποίες υποχωρούν άνω του 2%. 

Η βουτιά τόσο για το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και για τις διεθνείς αγορές καταφθάνει καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας γίνεται όλο και πιο επιθετικό στην Ευρώπη. Ήδη Αυστρία και Ιταλία έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή πολύ πιο σκληρών μέτρων, ενώ αρνητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει και η Γερμανία, καθώς σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, καθώς το γερμανικό σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του, αν και είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη. 

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση τονίζει με κάθε τρόπο ότι το ενδεχόμενο ενός lockdown δεν εξετάζεται σε καμία περίπτωση, καθώς μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και καταστροφική για την οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, η συνεχής αύξηση των νέων κρουσμάτων αλλά κυρίως των θανάτων δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ταμπλό της ελληνικής αγοράς. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρατεταμένη απουσία επενδυτών στο ΧΑ, μικρές απώλειες χάρις στη Coca Cola HBC

Για τρίτη συνεχή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά των 50 εκατ. ευρώ, ενώ επικράτησαν καθαρά οι πτωτικές μετοχές. Στο 0,10% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη με άνοδο 2,38% για την Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.