ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεων συνέχεια για το Χρηματιστήριο, προσπάθεια ανάκαμψης τραπεζών

Η πορεία της πανδημίας αλλά και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για το χρέος, στο πλαίσιο της 12ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής.

Πτωτική πορεία ακολουθεί η εγχώρια αγορά, αλλά με πολυ πιο ήπιες πιέσεις σε σύγκριση με τη χθεσινή συνεδρίαση, με το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης να είναι μοιρασμένο, με τις ανησυχίες για την πανδημία να παραμένουν στο προσκήνιο. Την ίδια ώρα προσπάθεια να ανακάμψουν καταβάλουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,21%. 

Στις 11:57 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,28% στις 892,40 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 13,18 εκατ. ευρώ, με επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 44 έναντι 23 που κινούνται πτωτικά. Πτώση 0,21% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί άνω του 2%. 

Διατηρούνται οι πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη με απώλειες 0,78%, με αρνητική πορεία να ακολουθεί μόνο η Eurobank η οποία υποχωρεί 1,66%. Αντίθετα κέρδη 0,82% εμφανίζει ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 0,09%, ενώ στο +0,29% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Μία ακόμη συνεδρίαση ισχυρής διόρθωσης για τον τίτλο της Attica Bank με απώλειες που ξεπερνούν το 29%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ήπια ανοδικά κινούνται οι τίτλοι των Aegean (+0,2%), η οποία ανακοίνωσε σήμερα τα μεγέθη γ' τριμήνου και εννεαμήνου, με το γ' τρίμηνο να είναι το πρώτο θετικό για την εταιρεία μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ με κέρδη κοντά στο 0,5% κινούνται οι μετοχές των Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil

Πέραν της αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας, η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και τριών εκθέσεων από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Η πρώτη, θα είναι η έκθεση για την 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η εκτίμηση για την πορεία του ελληνικού χρέους. Η δεύτερη έκθεση, θα είναι μια γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα προσχέδιο προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ και άρα και για της Ελλάδας. Η τρίτη έκθεση αφορά εκ νέου το σύνολο της ευρωζώνης και σχετίζεται με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, δηλαδή τα χρόνια λάθη που εντοπίζονται με άλλη μορφή σε κάθε κράτος μέλος και θα πρέπει βελτιωθούν με την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+1,19%) και των Πρώτων Υλών (+1,02%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,37%) και των Τραπεζών (-0,30%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Centric Συμμετοχών +4,58% και Ευρωσύμβουλοι +3,91% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica Bank -27,77% και Premia -2,01%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ