ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
Φωτο: Shutterstock

Βουτιά των δεικτών στη Wall μετά τις δηλώσεις Πάουελ για πληθωρισμό

Ο διοικητής της Fed για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην είναι παροδικός και ίσως χρειαστεί να ολοκληρωθεί συντομότερα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Με πτώση έκλεισε ο S&P 500, παρόλο που «μάζεψε» κάποιες απώλειες την Τρίτη, αλλά παρέμεινε υπό πίεση αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ σηματοδότησε μια πιο επιθετική μείωση των αγορών ομολόγων σε μια εποχή που οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή Όμικρον παραμένουν στο επίκεντρο. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,82%, ο Dow Jones 1,86% ή 560 μονάδες και ο Nasdaq έπεσε 1,55%.

«Η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές, και επομένως είναι σκόπιμο, κατά την άποψή μου, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, που ανακοινώσαμε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, ίσως λίγους μήνες νωρίτερα», είπε ο Πάουελ ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών.

Σε ένδειξη ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει για περισσότερο από το αναμενόμενο, ο Πάουελ παραδέχτηκε ότι είναι «καλή στιγμή να αποσυρθεί η λέξη παροδικός».

Ορισμένοι, ωστόσο, χαιρέτισαν την αλλαγή της στάσης για τον πληθωρισμό από τον επικεφαλής της Fed και είναι υπέρ της ταχύτερης μείωσης των αγορών τίτλων. «Πιστεύω ότι είναι υγιές να βλέπεις τον Πάουελ να αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός είναι πραγματικός, δεν είναι απλώς παροδικός, αλλά μέρος του ιστού της παγκόσμιας οικονομίας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Έρικ Ντίτον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Wealth Alliance.

Η ενημέρωση από τον Πάουελ τάραξε το κλίμα, καθώς έφτασε εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προειδοποίησε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον.

Ο κλάδος των μέσων επικοινωνίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με τις Discovery, Dish και Twitter να οδηγούν σε πτώση. Η Twitter Inc υποχώρησε περισσότερο από 4%, καθώς σωρεία αναλυτών στη Wall Street αντέδρασαν αρνητικά στην είδηση ​​ότι ο Τζακ Ντόρσεϋ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. «Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές περίμεναν ή ήλπιζαν ότι ένας εξωτερικός υποψήφιος με εμπειρία θα αναλάμβανε να τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους ανάπτυξης χρηστών και εσόδων, με έμφαση στη βελτίωση της τεχνολογίας διαφημίσεων», δήλωσε η Wedbush αφού μείωσε την τιμή στόχο της Twitter στα 52 δολ. από 69 δολ..

Η ενέργεια συνέχισε να ακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου καθώς νέες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην ταξιδιωτική ζήτηση είναι πιθανό να αναγκάσουν τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να καθυστερήσουν τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής στη συνάντησή τους την Πέμπτη. Η επιβεβαίωση του ΟΠΕΚ για το σχέδιό του για αύξηση της παραγωγής είναι «σχεδόν αδιανόητο ενόψει των τελευταίων εξελίξεων στην αγορά», ανέφερε η Commerzbank. «Κατά τη γνώμη μας, οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στις τιμές του πετρελαίου στο τρέχον περιβάλλον της αγοράς, κάτι που είναι απίθανο να είναι προς το συμφέρον των μελών του ΟΠΕΚ».

Η τεχνολογία ξεπέρασε τις επιδόσεις σε σχέση με άλλους κλάδους, με πτώση μόλις 0,7%, υποστηριζόμενη από την άνοδο 2% της Apple.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ακραία μεταβλητότητα στη Wall Street: Από τα κέρδη σε «βουτιά» δεικτών

Ο Nasdaq κέρδιζε σχεδόν 2% και βρέθηκε στο κλείσιμο 1,30% χαμηλότερα. Πιέσεις και στις μετοχές καταναλωτικών αγαθών. Δραματική πτώση 24% για την Peloton Interactive. Επιφυλακτικότητα για τα αποτελέσματα της Netflix.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πτόησε τη Wall το ρεκόρ πληθωρισμού, ενισχύθηκε ο τομέας τεχνολογίας

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 ανέβηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, αλλά κινήθηκε στα όρια των προβλέψεων των αναλυτών. Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, ενισχυμένες οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές.