ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα πτώση στη Wall Street, δυσάρεστη έκπληξη από τις νέες προσλήψεις

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 210.000 τον Νοέμβριο, πολύ κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 550.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερη εβδομάδα απωλειών.

Με πτώση έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σήμερα ο S&P 500, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τα δυσμενή στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Νοέμβριο, σε μια εποχή που η Federal Reserve φαίνεται πιθανό να εφαρμόσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,84%, ο Dow Jones κατά 0,17% ή 59 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 1,92%

«Ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία», δήλωσε ο Ντάρεν Σουρίνγκα, διευθύνων δύμβουλος της ASYMmetric ETFs, αναφερόμενος στα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα κέρδη θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο. «Όταν κοιτάζω αυτούς τους αριθμούς τώρα, με απασχολεί από οικονομική σκοπιά».

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 210.000 τον Νοέμβριο, πολύ κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 550.000 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, μια βαθύτερη θεώρηση στη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε σημάδια ισχύος στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 4,2% καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 0,2% στο 61,8% τον περασμένο μήνα.

Πάντως, η αδυναμία στις προσλήψεις «θα μπορούσε να περιπλέξει τη συζήτηση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται να κλίνουν προς την ταχύτερη εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό», ανέφερε ο Desjardins.

Οι μετοχές της τεχνολογίας ήταν μεταξύ των ηττημένων, αν και αντιστάθμισαν κάποιες ενδοημερήσιες απώλειες.

Η Microsoft υποχώρησε σχεδόν 2%, ενώ η Apple, η Amazon, το Facebook και η μητρική Alphabet της Google υποχώρησαν περίπου 1%.

Οι μετοχές των τσιπ επέτειναν επίσης τις πωλήσεις στην ευρύτερη τεχνολογία καθώς η Nvidia υποχώρησε περισσότερο από 4% μετά την προσφυγή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου για να μπλοκάρει την προτεινόμενη εξαγορά 40 δισ. δολαρίων της ARM Holdings, επικαλούμενη ανησυχίες για τον ανταγωνισμό.

Η DocuSign, εν τω μεταξύ, σημείωσε βουτιά 42% αφού η πιο ήπια καθοδήγησή της για το τέταρτο τρίμηνο υπέδειξε ότι η εταιρεία ηλεκτρονικής υπογραφής είναι απίθανο να διατηρήσει την ανάπτυξή της που τροφοδοτείται από την πανδημία.

Η Peloton Interactive εγκατέλειψε τα αρχικά κέρδη και ακολούθησε την αγορά χαμηλότερα, παρά το γεγονός ότι η Deustche Bank εξέδωσε σύσταση αγοράς της μετοχή εν μέσω προσδοκιών ότι μια υβριδική προσέγγιση της φυσικής κατάστασης, στο σπίτι και στο γυμναστήριο, είναι μια πιθανότητα. «Πιστεύουμε ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας επεκτείνεται και στη φυσική κατάσταση, και ότι η Peloton έχει αρκετή δυναμική για να επιτύχει καλύτερες επιδόσεις», ανέφερε η Deutsche Bank.

Τα χρηματοοικονομικά, εν τω μεταξύ, πιέστηκαν από την πτώση των τραπεζών, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν απότομα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 1,4%. Οι SVB Financial, First Republic, Citizens Financial ήταν σημαντικά χαμηλότερα, καθώς οι πτωτικές αποδόσεις τείνουν να συγκρατούν τα καθαρά έσοδα από τόκους που δημιουργούνται από τις τράπεζες.

Η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων έρχεται καθώς οι επενδυτές επισημαίνουν ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς η Fed φαίνεται έτοιμη να επιταχύνει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε μια στιγμή που η νέα παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να απειλήσει την ανάπτυξη. Ωστόσο, εάν η νέα παραλλαγή αποδειχθεί ότι έχει λιγότερο αντίκτυπο από ό,τι αναμενόταν και τα δεινά της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίσουν να αμβλύνονται, η ευρύτερη αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει την κίνησή της υψηλότερα. «Εάν τα σύνορα παραμείνουν ανοιχτά και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται, τότε αυτό θα υποστηρίξει τις αγορές να κινηθούν ψηλότερα», είπε ο Σουρίνγκα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nomura
ΑΓΟΡΕΣ

Nomura: Ποιο είναι το βασικό δεδομένο που μοιάζουν να αγνοούν οι αγορές

Η απότομη πτώση του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ2 υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει, το επόμενο διάστημα, στροφή προς αποπληθωρισμό και διακοπή της διαδικασίας μείωσης του ισολογισμού από τη Fed.