ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
Φωτο: Shutterstock

Πτώση του S&P 500 από το επίπεδο ρεκόρ λόγω Όμικρον και ενόψει της Fed

Η γρήγορη εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού προκάλεσε φόβους για επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ η αγορά περιμένει τις αποφάσεις για τα αμερικανικά επιτόκια.

«Λύγισαν» τους βασικούς δείκτες της Wall Street οι πωλήσεις κυκλικών μετοχών, μεταξύ των οποίων και του ενεργειακού κλάδου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιδράσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην οικονομική δραστηριότητα και δείχνουν επιφυλακτικότητα ενόψει της συνεδρίασης της Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,91% στις 4.668,97 μονάδες έχοντας κλείσει στο ιστορικό υψηλό των 4.712,02 μονάδων την Παρασκευή. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,89% ή 320 μονάδες, ενώ ο Nasdaq είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, 1,39%.

Η ενέργεια υποχώρησε περισσότερο από 2% λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου εν μέσω νέων ανησυχιών που δημιούργησε η αυξανόμενη εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον για τη ζήτηση ενέργειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από την Όμικρον, σε μια περίοδο που η χώρα έχει περάσει σε αυστηρότερους περιορισμούς για να συγκρατήσει τη μετάδοση της νέας παραλλαγής.

Η Chevron, η Kinder Morgan και η Exxon Mobil παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στον ενεργειακό τομέα. Οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης έρχονται παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2022, προβλέποντας μια ήπια και προσωρινή επίπτωση από την Όμικρον.

Οι μετοχές των καταναλωτικών αγαθών επλήγησαν επίσης από τους φόβους για την Όμικρον, με εταιρείες γραμμών κρουαζιέρας, όπως η Carnival και η Norwegian Cruise Line να οδηγούνται σε πτώση.

Στον τομέα της τεχνολογίας, η Apple έχασε τα κέρδη της, αφού απέτυχε να καταγράψει αποτίμηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετοχές ημιαγωγών επέτειναν την πτώση της τεχνολογίας, λόγω της πτώσης της Amkor Technology, της NVIDIA και της Applied Materials.

Η διάθεση ανάληψης κινδύνου υποχώρησε και σημειώθηκε φυγή προς την ασφάλεια, η οποία υποστήριξε μια άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε κάτω από το 1,4%. Στο πλαίσιο της πτώσης των αποδόσεων, οι τραπεζικές μετοχές συμπεριλαμβανομένων των Regions Financial, Wells Fargo και People's United Financial υποχώρησαν απότομα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα βασικά καταναλωτικά είδη κινήθηκαν αντίθετα στην τάση της αγοράς, ενώ η υγειονομική περίθαλψη υποστηρίχθηκε επίσης από την άνοδο των μεριδίων των εταιρειών παραγωγής εμβολίων. Οι Pfizer, Moderna και Novavax ήταν σημαντικά ενισχυμένες μετά από περαιτέρω αναφορές που επιβεβαιώνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις τους είναι αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Το selloff στη Wall Street έρχεται μόλις μια ημέρα πριν από τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη με μια ανακοίνωση για ταχύτερο ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων. «Πιστεύουμε ότι η βασική πολιτική απόφαση σε αυτή τη συνάντηση θα είναι η επιτάχυνση της μείωσης σε ρυθμό 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων/μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, και η ολοκλήρωση της μείωσης στα μέσα Μαρτίου», εκτιμά η Morgan Stanley.

Η ευρέως αναμενόμενη κίνηση προς έναν ταχύτερο ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων έχει ενισχύσει την εκτίμηση ότι η Fed θα κινηθεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να αυξήσει τα επιτόκια. Πάντως, η κίνηση της Fed προς μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική δεν αναμένεται να προκαλέσει μαζική έξοδο κεφαλαίων από τις μετοχές, αφού θεωρείται αναμενόμενη μετά τη σχετική προειδοποίηση από τον πρόεδρο της Fed, Τζ. Πάουελ, ο οποίος επεσήμανε ότι η έξαρση του πληθωρισμού ίσως να μην είναι παροδική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέα υποχώρηση της Wall Street, οδεύει προς την όγδοη εβδομάδα πτώσης

Η πίεση στην τεχνολογία σταμάτησε την ανοδική αντίδραση της αγοράς και ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,75%, ενώ ο S&P 500 έχει απώλειες 18% από το υψηλό έτους και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το bear market.
Wall Street, Metoxes, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δραματική συνεδρίαση στη Wall Street, κάλυψε τις απώλειες ο S&P 500

Ισχυρή αντίδραση στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης έφερε τον S&P 500 από τις απώλειες σχεδόν 2% σε κλείσιμο με οριακή πτώση. Καθησυχαστική δήλωση για τα επιτόκια από την πρόεδρο της Fed του Σαν Φραντσίσκο.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα «βουτιά» των δεικτών στη Wall μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού

Επιθετική αύξηση επιτοκίων φοβάται η αγορά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που έδειξαν επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ισχυρή πίεση στην τεχνολογία, η Apple έμεινε πίσω σε κεφαλαιοποίηση από την Aramco.
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτική ανάκαμψη στη Wall ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Με ηγέτη την Apple, οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν σε θετικό κλείσιμο τον S&P 500 και τον Nasdaq, αλλά ο Dow Jones υποχώρησε και οι τραπεζικές μετοχές έχασαν έδαφος. Αύριο οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Απριλίου.