ΓΔ: 860.03 1.04% Τζίρος: 43.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:56:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανοδικά το Χρηματιστήριο στον απόηχο της Fitch και με τραπεζική ώθηση

Αναλαμβάνουν, εκ νέου, τα ηνία της ανόδους οι μετοχές των τραπεζών, με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει με κέρδη άνω του 2%, ενώ υψηλότερα του 1% κινούνται Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ανάπαυλα της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά εκ νέου το επίπεδο των 950 μονάδων και να προσεγγίζει τις 960 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές να αναλαμβάνουν, για μία ακόμη φορά, πρωταγωνιστικό ρόλο. Θετικό είναι το κλίμα και στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 0,44%. 

Στις 11:38 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη +0,89% στις 957,84 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 9,12 εκατ. ευρώ και τις ανοδικές μετοχές να επικρατούν καθώς είναι 57 έναντι 23 που κινούνται πτωτικά και 11 που παραμένουν αμετάβλητες. Κέρδη +0,88% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίηση να κινείται +0,74% υψηλότερα. 

Εκ νέου πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο +1,54%, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να ενισχύεται +2,36%, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο +1,81%, την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη +1,92%, ενώ +0,65% υψηλότερα κινείται ο τίτλος της Eurobank

Ελάχιστες είναι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινούνται με αρνητικό πρόσημο, ενώ μεταξύ αυτών που εμφανίζουν κέρδη ξεχωρίζουν οι τίτλοι των ElvalHalcor, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ με την άνοδό τους να ξεπερνά το +1%

Η ανακοίωση από τον οίκο Fitch ότι προχωρά σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές» αποτελεί σήμα ότι η επίτευξη του investment grade θα λάβει χώρα εντός του 2022, για πρώτη φορά από το 2010, γεγονός το οποίο αλλάζει άρδην το τοπίο τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα. Η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, σε συμβολικό επίπεδο, σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη μεγάλη περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας (η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 τυπικά ισοδυναμούσε με αθέτηση υποχρεώσεων και κατέταξε τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα των οίκων). Πρακτικά, πρόκειται για μια κίνηση μεγάλης σημασίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, έμμεσων (σε ομόλογα και μετοχές), αλλά και άμεσων, στην πραγματική οικονομία.

Για τις μετοχές, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δική τους επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, με σχετικές αποφάσεις οίκων όπως η MSCI και η FTSE Russell, ώστε και το ελληνικό χρηματιστήριο να μπει και πάλι στη μεγάλη, παγκόσμια «λίμνη» των επενδυτικών κεφαλαίων που κινούνται στις ανεπτυγμένες αγορές. Ως εκ τούτου το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την αναμενόμενη και δικαιολογημένη διόρθωση της Παρασκευής, μετά από ενα σερί ανοδικών συνεδριάσεων, εμφανίζεται ικανό να επιτύχει ακόμη και τον στόχο των 1.000 μονάδων

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενο κύμα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, διασώθηκαν οι 850 μονάδες

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ κατά 6% συγκράτησε την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ έκλεισαν με απώλειες 98 μετοχές και έχασε πάνω από 4% ο τραπεζικός δείκτης. Ανησυχία στις αγορές για στασιμοπληθωρισμό.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιθετικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο: «Βουτιά» τραπεζών, αντίσταση ΟΤΕ

Διεθνής στροφή προς την ασφάλεια των μετρητών και των κρατικών ομολόγων, εν μέσω φόβων για πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση. Πάνω από 5% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, αντίθετα στο ρεύμα ο ΟΤΕ με κέρδη 3%.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Κοκκίνισε» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο, σε νέα «βουτιά» η Ευρώπη

Γενικεύονται οι φόβοι ότι ο πληθωρισμός προκαλεί σοβαρά πλήγματα στην εταιρική κερδοφορία. Ξεπερνούν το 2% οι απώλειες στην Αθήνα, στις τράπεζες οι ισχυρότερες πιέσεις. Σε υποχώρηση οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χρηματιστήριο, μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες

Στο «κόκκινο» το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 3% και το Χρηματιστήριο να ακολουθεί το διεθνές αρνητικό κλίμα, που οδηγεί τον Γεν. Δείκτη χαμηλότερα από τις 850 μονάδες.