ΓΔ: 873.29 1.14% Τζίρος: 55.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:53:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Οι επτά μετοχές που προτείνει η Pantelakis: Ποιες είναι, γιατί ξεχωρίζουν

Εθνική, Alpha Bank, ΔΕΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για το 2022. Ποια είναι τα τρία βασικά επενδυτικά κριτήρια.

Μετοχές «αξίας», που μπορούν να προσφέρουν υψηλή απόδοση σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, προτείνει η Pantelakis Sec. για τη νέα χρηματιστηριακή χρονιά, ξεχωρίζοντας επτά μετοχές: Εθνική, Alpha, ΔΕΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda.

Η χρηματιστηριακή εφαρμόζει τρία βασικά κριτήρια για τη διαμόρφωση του ιδανικού της χαρτοφυλακίου: δίνει έμφαση στις τράπεζες, που αποτελούν κύριο συντελεστή στην ομάδα των μετοχών «αξίας», επιλέγει μετοχές που θεωρεί ότι έχουν υποτιμηθεί από την αγορά, όπως η Jumbo και η Lamda, καθώς και τίτλους εταιρειών που θα πρωταγωνιστήσουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση (ΔΕΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).

Ειδικότερα,

  • Ξεκινώντας από τις τράπεζες, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται ήδη στο τελευταίο μίλι της εξυγίανσης χαρτοφυλακίων, με τον δείκτη NPE του συστήματος να αναμένεται να βυθιστεί σε μονοψήφιο αριθμό στις αρχές του 2022 από 30% το 2020. Η εστίαση μετατοπίζεται τώρα στην επόμενη μέρα, δηλαδή στην αύξηση των αποδόσεων κεφαλαίου προς το 10% εντός των επόμενων ετών. Η Εθνική Τράπεζα είναι η επιλογή του τομέα υψηλότερης ποιότητας, με την καλύτερη κεφαλαιακή θέση (πάνω από €1 δισ. υπέρβαση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού κεφαλαιακής επάρκειας), υψηλή κάλυψη των NPE από προβλέψεις και ένα αμυντικό προφίλ που δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί πλήρως. Είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 9% το 2022, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από συναλλαγές, με περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των μελλοντικών αποδόσεων. Επιπλέον, σχετικά με την Alpha Bank, τονίζεται ότι η άντληση κεφαλαίων ύψους €0,8 δισ. έχει ενισχύσει τη θέση της τράπεζας. Στην πραγματικότητα, όντας η παραδοσιακή ελληνική εταιρική τράπεζα, η Alpha είναι ίσως σε καλύτερη θέση για να επωφεληθεί από την αναμενόμενη αύξηση δανείων. Είναι αλήθεια ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να αυξηθεί πλήρως ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίου, αλλά η Alpha είναι ήδη μπροστά από τους στόχους και η τρέχουσα αποτίμηση αφήνει άφθονο περιθώριο ασφαλείας.
  • Όσον αφορά τη ΔΕΗ, υπογραμμίζεται η σημασία της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,35 δισ. Μας αρέσει το γεγονός, σημειώνει η χρηματιστηριακή, ότι η ΔΕΗ σπεύδει να αξιοποιήσει την ευκαιρία της πράσινης μετάβασης: είναι η πλέον κατάλληλη όχι μόνο για να ηγηθεί της ανάπτυξης ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά και για να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις από τους άλλους παρόχους. Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κρίση της αγοράς ενέργειας θολώνει την υπόθεση της αξίας βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα διαρκέσει για πάντα και η ΔΕΗ διαθέτει πλέον ισχυρά αντίβαρα σε κινδύνους με τη μορφή των τιμολογίων λιανικής με ρήτρα χονδρικής και των κρατικών επιδοτήσεων για λογαριασμούς πελατώνς. Πιστεύουμε ότι η αγορά παραβλέπει επί του παρόντος μια σαφή πορεία προς υψηλότερα, λιγότερο ευμετάβλητα κέρδη ή φαίνεται να προεξοφλεί αρνητική αξία για το τμήμα της παροχής ενέργειας.
  • Προχωρώντας προς τη Mytilineos, η νέα τιμή στόχος είναι αυξημένη στα €22 (από €17,4), λόγω της αυξημένης εμπιστοσύνης μας στις προοπτικές και την ικανότητα του ομίλου να αυξήσει τις ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές μεσοπρόθεσμα. Είναι αλήθεια ότι η μετοχή σημείωσε ισχυρή πορεία το 2021, πόσο μάλλον από τότε που έπεσε σε χαμηλό πολλών ετών στα €5,0 τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή στην έναρξη της επιδημίας Covid-19. Αλλά πιστεύουμε, τονίζει η χρηματιστηριακή, ότι το ράλι πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω: το πρώτο σκέλος βασίστηκε στην παγκόσμια ανάκαμψη των κυκλικών μετοχών και στην ανάκαμψη των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Και το δεύτερο σκέλος θα υποστηρίζεται από τους επενδυτές που προεξοφλούν την ουσιαστική αύξηση των λειτουργικών κερδών, καθώς το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων απέδειξε την ισχύ του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας.
  • Η Jumbo, πρόκειται να δημοσιεύσει υψηλή κερδοφορία για το 2021 χάρη στην αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, δείχνοντας μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος αποστολής μέσω ενός συνδυασμού μικτών αποτελεσμάτων, βελτιστοποίησης της κατανομής προϊόντων και προμήθειας (εστιάζοντας σε μικρότερα αντικείμενα χαμηλότερης μάζας) και βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την αξιοποίηση των εμπορευματοκιβωτίων. Είναι σαφές ότι η μεγάλη ποικιλία προϊόντων της και μια πρόταση value for money έκαναν θαύματα στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν φθηνότερες τιμές. Συνολικά, η εταιρεία διαθέτει μεγάλο ποσό ρευστότητας και εκτιμάται ότι θα βγει ισχυρότερη από το διπλό χτύπημα του Covid-19 και των αυξημένων εξόδων μεταφοράς, με μεγάλο αριθμό μικρών / μεσαίων επιχειρήσεων να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την αγορά.
  • Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη, παρά την έξοδο από την αγορά των ΗΠΑ, εταιρεία του τομέα των ΑΠΕ, με σαφή εστίαση στα αιολικά. Μας αρέσει επίσης, αναφέρει η Pantelakis, για την καλή ορατότητα στην πορεία αύξησης των κερδών της μέχρι τουλάχιστον το 2023, χάρη στις ισχυρές προσθήκες δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προβλέπουμε ότι τα λειτουργικά κέρδη EBITDA και τα καθαρά κέρδη θα σημειώσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7% και 18%, αντίστοιχα, έως και το 2023. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεγάλων επενδύσεων, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να αυξηθούν στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Τέλος, οι ομολογουμένως σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της Lamda Development είναι συνώνυμες με το εμβληματικό αναπτυξιακό έργο στο Ελληνικό, ύψους €8 δισ. Η εταιρεία αποτελεί καλό εκπρόσωπο του κλάδου των ακινήτων, που ανακάμπτει στην Ελλάδα, ενώ τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής προσφέρουν ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου, καθώς αποτιμούν τις υπάρχουσες (κορυφαίες) επιχειρήσεις εμπορικών κέντρων κατά 12% κάτω από την τρέχουσα καθαρή λογιστική τους αξία, ενώ αποδίδουν σχεδόν μηδενική αξία για το Ελληνικό, εκτός από τα ήδη πραγματοποιηθέντα κέρδη αναπροσαρμογής.

Οι κορυφαίες επιλογές της Pantelakis Sec.

top_picks_pantelakis
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικές μετοχές και ΟΠΑΠ ωθούν σε ανοδική πορεία το Χρηματιστήριο

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για Εθνική Τράπεζα και ΟΠΑΠ, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται υψηλότερα του επιπέδου των 870 μονάδων, αλλά την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε μέτρια επίπεδα.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβάζει ταχύτητα το Χρηματιστήριο, αγοραστές σε τράπεζες, blue chips

Μεγαλύτερη άνοδος του Γενικού Δείκτη από τους ευρωπαϊκούς, με κέρδη των τραπεζών για δεύτερη συνεδρίαση και διάχυση ενδιαφέροντος σε πολλά βαριά χαρτιά. Ξεχωρίζουν Εθνική, Τρ. Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Με σημαντικά κέρδη για δεύτερη ημέρα το ΧΑ, υπεραποδίδει έναντι των ξένων αγορών

Διατηρείται η ανοδική πορεία για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται με κέρδη άνω του 1%.