ΓΔ: 858.91 0.91% Τζίρος: 51.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:47:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Χάθηκαν 5 δισ. σε δύο ημέρες στο ΧΑ, ελπίδες από την αντίδραση της Wall

Στο 2,41% έχουν περιοριστεί τα κέρδη του Γενικού Δείκτη μετά τη χθεσινή «βουτιά». Το ισχυρό rebound στη Ν. Υόρκη, όπου οι δείκτες έκλεισαν με άνοδο παρά την αρχικά μεγάλη πτώση, στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα έχει πλέον εισέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από το διήμερο της πολύ έντονης διόρθωσης που «κούρεψε» από την αγορά το μεγαλύτερο μέρος του ράλι άνω του 7% που είχε προηγηθεί στις πρώτες 13 συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους. Μολονότι το ελληνικό χρηματιστήριο υπεραπέδωσε στις πρώτες τρεις εβδομάδες του έτους, νομοτελειακά δε θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί επί μακρόν, ειδικά μπροστά σε μια τόσο έντονη «καταιγίδα» ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και Wall Street

Μέσα σε ένα διήμερο, το Χ.Α. απώλεσε το 4,47% της αξίας του σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του έτους να έχουν περιοριστεί στο +2,41%. Συνολικά, η ελληνική αγορά έχασε πάνω από 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση το διήμερο της έντονης πτώσης. Πάντως, ο τραπεζικός δείκτης παρά το -5,40% των δύο τελευταίων συνεδριάσεων κρατά κέρδη 9,13% από την αρχή του έτους, δείχνοντας ότι υπήρχε «μαγιά» βραχυχρόνιων υπεραποδόσεων που δε θα μπορούσαν να κρατηθούν ανέπαφες σε τέτοιο κλίμα. 

Μολονότι οι λόγοι που γκρέμισαν τα χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες είναι ακόμη «ανοικτοί», καθώς αναμένονται από σήμερα έως αύριο οι διαδικασίες και οι ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την επιτοκιακή πολιτική, ενώ στην εξίσωση έχει προστεθεί το γεωπολιτικό ρίσκο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, το σίγουρο είναι ότι όλοι οι διεθνείς δείκτες βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. 

Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αντίδραση κατ’ αρχήν σταθεροποίησης και άμυνας και δευτερευόντως ανασυγκρότησης και μερικής ανάκτησης του χαμένου εδάφους. Προς αυτή την κατεύθυνση ίσως συνηγορεί και το μεγάλο «γύρισμα» που έλαβε χώρα χθες στη Wall Street, όπου οι τρεις δείκτες επέστρεψαν θεαματικά κλείνοντας με κέρδη, μολονότι υποχωρούσαν από 3% έως 4,60% τις πρώτες ώρες. 

Ο δείκτης Dow Jones έφτασε να χάνει 1.100 μονάδες ή περίπου 3% όμως κέρδισε 100 μονάδες ή +0,29%, ενώ ο βαρύτερος δείκτης στον κόσμο, ο αποκαλούμενος και ως δείκτης των δεικτών S&P 500 έφτασε να υποχωρεί έως και 3,75% όμως έκλεισε στο +0,28%. Συνάμα, ο Nasdaq που έχει δεχτεί τις ισχυρότερες πιέσεις το 2022, χθες υποχωρούσε έως 4,60%, φτάνοντας να χάνει άνω του 15% εντός του νέου έτους, όμως στο φινάλε των συναλλαγών έκλεισε με κέρδη 0,63%

Είναι ενθαρρυντικό ότι όταν ο S&P 500 έφτασε σε πτώση 10-11% από τα υψηλά του, φλερτάροντας με το πέρασμα σε διαδικασία (επίσημης) διόρθωσης βρήκαν αγοραστές. Μένει να δούμε πως θα κινηθούν και σήμερα οι δείκτες της Wall Street που –ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία– δίνουν το γενικό πρόσταγμα παγκόσμια, πιο εμφατικά από άλλες περιόδους. 

Ασφαλώς, το θεαματικό rebound των αμερικανικών δεικτών, αναμένεται να επηρεάσει σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία χθες βρέθηκαν στο καναβάτσο, εν μέσω γενικευμένου sell off, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν κατά κύματα τις κερδισμένες θέσεις τους. Ο λόγος των πολύ έντονων ρευστοποιήσεων ήταν αφενός ο φόβος αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), που θα αλλάξει το status quo πολλών ετών, συνδυαστικά με το όψιμο γεωπολιτικό ρίσκο στη «γειτονιά» μας. 

Οι επενδυτές συνεκτιμούν πλέον με περισσότερη σαφήνεια τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που λειτουργούν υπέρ του σεναρίου ανοδικής συνέχισης των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, με προεκτάσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη αποτελεί σοβαρό αγκάθι.

Εν μέσω αυτού του «τοξικού» σπιράλ, αγορές – οδηγοί του συστήματος, όπως ο DAX της Φρανκφούρτης απώλεσαν 592 μονάδες ή ποσοστό 3,80%, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 3,97%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο -4,02%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε πτώση 3,81%, έχοντας τη χειρότερη ημέρα από τον Ιούνιο του 2020. Εικόνα που αν συνδυαστεί με τις απώλειες που οι ίδιοι δείκτες είχαν την περασμένη εβδομάδα, κάλλιστα μπορεί να λεχθεί ότι βρίσκονται σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα. 

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα εξελίσσεται με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, δικαιώνοντας όσους ισχυρίζονταν ότι το τρέχον πενθήμερο θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αναμένεται να δοθούν «απαντήσεις» για το αν τα διεθνή χρηματιστήρια θα οδηγηθούν σε κατάσταση… επίσημης και πιο σοβαρής διόρθωσης. 

Και βεβαίως, αν η εικόνα του τελευταίου διαστήματος οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική της Fed, τότε απλώς επιβεβαιώνεται το πόσο μεγάλη… υπερβολή είχε (και πιθανότατα έχει ακόμη) όλο αυτό το «πανηγύρι» των ιστορικών υψηλών των τελευταίων ετών. Μια κατάσταση… τραβηγμένη από παντού, που ελάχιστα «πατούσε» στα θεμελιώδη. Βεβαίως, μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς πάρα πολλές φορές τα χρηματιστήρια έχουν διαψεύσει τις… Κασσάνδρες, δεκάδες φορές έχουν επιστρέψει, πετυχαίνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ. 

Άλλωστε, εν πολλοίς, αναλυτές σημειώνουν ότι μετά τη μεγάλη πτώση όλων των προηγούμενων ημερών, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το χειρότερο από τη Fed, οπότε οι ανακοινώσεις του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αύριο, ίσως θεωρηθούν εντός πλαισίου. 

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και το ελληνικό χρηματιστήριο 

Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 2,94% χθες, επίδοση που –τηρουμένων των αναλογιών- κρίνεται ανθεκτική και όχι εκτός του αναμενομένου. Άλλωστε, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι η ελληνική αγορά με άνοδο 5,50% είχε υπεραποδώσει τα μέγιστα έναντι όλων των ξένων δεικτών τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2022. Άρα, υπήρχε… χώρος για ρευστοποιήσεις και μάλιστα μεγάλος. 

Ασφαλώς είναι αρνητικό ότι χάθηκε η ευρύτερη ζώνη των 920-930 μονάδων, όμως πολλά θα δείξουν η σημερινή και οι επόμενες δύο - τρεις συνεδριάσεις, που αποτελούν κριτήριο για το αν θα μπορέσει η αγορά να ανακτήσει μέρος των πρόσφατων κεκτημένων. Παρά τη γενικευμένη πτώση πάντως, φαινόμενα πανικού και ρευστοποιήσεων άλλων εποχών, τύπου -10% ή -15% σε τίτλους του Large Cap, του Mid Cap ή όλης της αγοράς, δεν παρατηρήθηκαν. 

Το πρώτο ζητούμενο για την αγορά θα ήταν να μη χάσει το ευρύτερο ψυχολογικό όριο των 900 - 910 μονάδων και αν είναι δυνατόν να επανακτήσει τη ζώνη των 920-930 μονάδων άμεσα. 

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 914,84 μονάδες με πτώση 2,93%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας στις 912,85 όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 3,15% μισή περίπου ώρα πριν το κλείσιμο. 

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς τονίζει πως «αυξημένη βαρύτητα θα δίνεται πλέον στα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία θα κληθούν να στηρίξουν τις αποτιμήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το καλύτερο σενάριο για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. είναι να αποδώσει αναλογικά με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες. Σημειώνουμε ότι τα πρώτα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στην περιοχή των 920-900 μονάδων». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνής ανησυχία στις αγορές μετά τη μεγάλη «βουτιά» στη Wall Street

Κλιμακώνονται οι φόβοι για βαριά πλήγματα στην εταιρική κερδοφορία από πληθωρισμό, οικονομική επιβράδυνση, αυξήσεις επιτοκίων. Δύσκολη συνεδρίαση για το ΧΑ, που δεν έχει καταφέρει να βρει βηματισμό ανόδου.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει την ανοδική αντίδραση το ΧΑ, κλειδί για τις αγορές ο S&P 500

Ανάκαμψη με ώθηση από τις αλλαγές στον MSCI, αλλά οι απώλειες του Γενικού Δείκτη τον Μάιο φτάνουν το 6% και του τραπεζικού πλησιάζουν το 13%. Ισχυρή αντίδραση του S&P 500, κρίσιμη η αποφυγή του bear market.
ΑΓΟΡΕΣ

Στο χείλος του bear market οι αγορές, δύσκολη η αντίσταση από το ΧΑ

Έξοδος κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια υπό τον φόβο πληθωρισμού, επιτοκίων και διεθνούς επιβράδυνσης. Στο όριο του bear market ο S&P 500, διψήφιες απώλειες κορυφαίων δεικτών. Σε δοκιμασία αντοχής οι ελληνικές μετοχές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ αντοχής των ελληνικών μετοχών σε κλίμα διεθνούς αστάθειας

Ανησυχίες για παγκόσμια ανάπτυξη, πληθωρισμό και επιτόκια οδηγούν σε risk off τους επενδυτές. Ελπίδες για αντίδραση μετά τη χθεσινή ανάκαμψη της Wall Street. Πιθανή η πίεση στο ΧΑ μετά το σερί οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στον άνεμο κινούνται οι αγορές, επιστροφή αγοραστών στο ΧΑ

Παρά τον πόλεμο και την αύξηση επιτοκίων, οι επενδυτές δείχνουν διάθεση ανάληψης ρίσκου. Ισχυρή άνοδος του Nasdaq, απώλειες άνω του 9% για το πετρέλαιο. Ανοδική πορεία στο ΧΑ, αναζήτηση ευκαιριών σε χαμηλές αποτιμήσεις και αύξηση του τζίρου.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το στοίχημα των 1.000 μονάδων και ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Καλύτερο ξεκίνημα ακόμη και από το 2019 έχει κάνει η ελληνική αγορά και διατηρείται σε επίπεδο ρεκόρ 7ετίας, αλλά στις διεθνείς αγορές αρχίζει να προκαλεί έντονη αβεβαιότητα ο φόβος πολέμου στην Ουκρανία.