ΓΔ: 1433.73 0.94% Τζίρος: 67.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Το εντυπωσιακό rebound στη Wall Street και οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Κλείνει με κέρδη ο Ιανουάριος στο ΧΑ, παρά την ακραία μεταβλητότητα που προκαλεί στις αγορές το τέλος του δωρεάν χρήματος από τη Fed. Ισχυρή ανοδική πορεία των τραπεζικών τίτλων με σημαντικές τοποθετήσεις από το εξωτερικό.

Η εντυπωσιακή «επιστροφή» των τριών δεικτών της Wall Street την Παρασκευή, με τον Dow Jones να κερδίζει 564 μονάδες ή +1,65%, τον Nasdaq στο +3,13% και τον S&P 500 - τον πιο καθοριστικό χρηματιστηριακό δείκτη παγκόσμια - να κερδίζει 2,43%, εξαλείφοντας μονομιάς το σύνολο των εβδομαδιαίων απωλειών, και όλα αυτά σε μια εβδομάδα που ανακοινώθηκε η αλλαγή πολιτικής από τη Fed, ασφαλώς έχει σύνθετες αναγνώσεις.

Από τη μία έδειξε ότι μολονότι οι αγορές εισήλθαν σε περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας, εντούτοις δεν αποτελεί μονοδιάστατη νομοτέλεια το γενικευμένο «άδειασμα» μετά τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια. Διαφορετικά, θα έπρεπε οι αγορές να είχαν καταποντιστεί με πιο ξεκάθαρο και πιο εμφατικό τρόπο, δεδομένου ότι μιλάμε για το τέλος του «φθηνού» χρήματος στο σύστημα, που συντηρήθηκε πάνω από δέκα χρόνια.

Από την άλλη, σύμφωνα με αναλυτές, στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων έρχεται να λειτουργήσει ως αντίβαρο και αντιστάθμισμα η αύξηση των εταιρικών κερδών κορυφαίων –παγκόσμιας εμβέλειας – ομίλων της Wall Street όπως Apple, Microsoft, IBM κ.α. Φαίνεται λοιπόν πως ασφαλώς μπαίνουμε σε περίοδο μεγαλύτερης μεταβλητότητας και πιο σύνθετου «ζυγίσματος» στις αγορές, όμως τα εταιρικά κέρδη και τα θεμελιώδη θα έρθουν με μεγαλύτερη έμφαση στο προσκήνιο.

Τούτο ασφαλώς με τη σειρά του νομοτελειακά θα φέρει και ένα νέο ξεσκαρτάρισμα στις αγορές, καθώς σταδιακά παύει το «επιδοτούμενο» μοχλευμένο χρήμα που εξωθούσε σε γενικευμένο «φούσκωμα» αποτιμήσεων, οπότε πλέον τα ποιοτικά στοιχεία θα γίνουν πιο ευδιάκριτα.

Εντός αυτών των συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται να ακολουθεί την πολιτική της Fed τουλάχιστον έως το 2023, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε διαφορετική «πίστα» στο θέμα του πληθωρισμού, συγκριτικά με την αμερικανική. Μένει να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαν κίνηση – ασανσέρ, επιβεβαιώνοντας το κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας.

Με κέρδη βγάζει τον Ιανουάριο το Χ.Α.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, αν δεν υποχωρήσει 3,48% και άνω σήμερα, βγάζει τον Ιανουάριο με κέρδη, έχοντας μάλιστα πολύ καλύτερη συμπεριφορά –για πρώτη φορά από το 2019– συγκριτικά με τις διεθνείς αγορές. Θυμίζουμε ότι το 2019, με αφορμή την πολιτική αλλαγή, το Χ.Α. έκλεισε το έτος με άνοδο 50% και τις τράπεζες στο +101%, έχοντας την καλύτερη συμπεριφορά παγκόσμια και την καλύτερη της 20ετίας από τη «φούσκα» του ’99.

Έκτοτε το Χ.Α. επέστρεψε στην εσωστρέφεια και στην απομόνωση, στην οποία βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του μακρόσυρτου παγκόσμιου bull market. Φέτος, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και την επιχειρηματική κινητικότητα που αντανακλάται ήδη σε πολλά deals, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ξεκινήσει ελπιδοφόρο το έτος.

Έφτασε να κερδίζει έως 7,19% έως τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Γ.Δ. ανήλθε στις 957,60 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του έτους, υποσκέλισε τη ζημιά από τον Covid-19, πιάνοντας υψηλά 7ετίας.

Πλέον, μετά τη διόρθωση του τελευταίου 10ημέρου, ο Γ.Δ. από την αρχή του χρόνου ενισχύεται σε ποσοστό 3,48%, ο FTSE 25 είναι στο +4,13%, ο Mid Cap +3,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ράλι +14,42%.

Παρά τη διατάραξη του κλίματος διεθνώς τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να ανακόπηκε η δυναμική στο Χ.Α. όμως, τουλάχιστον έως τώρα, εικόνα καταστροφής δεν καταγράφεται, ενώ μπορεί να λεχθεί ότι βγαίνουν ενδιαφέρουσες άμυνες. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις αναταράξεις, την περασμένη εβδομάδα κράτησε την περιοχή των 910 – 920 μονάδων, έχοντας χαμηλό στις 911,93 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) από την περασμένη Τρίτη.

Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 924,42 μονάδες έχοντας χαμηλό ημέρας στις 918,19 μονάδες (-1,75%) και υψηλό στις 934,83 μονάδες (+0,03%). Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με πτώση 1,91%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,75%, ο Mid Cap έχασε 0,46%, ενώ για ακόμη μια φορά ο τραπεζικός δείκτης διαφοροποιήθηκε με άνοδο 0,65%.

«Κλειδί» για τον τραπεζικό κλάδο και εν γένει τις άμυνες της αγοράς ήταν η μετοχή της Εθνικής, που μετά το άδειασμα σε ποσοστό 5,66% της περασμένης Δευτέρας, έκανε τέσσερις συνεδριάσεις με δυναμική αντίδραση κερδίζοντας 11,58%. H μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 3,4020 ευρώ που είναι νέα υψηλά περίπου τριών ετών, ενώ είναι η πρώτη τραπεζική μετοχή που έπιασε την τιμή της ΑΜΚ (στα 3 ευρώ το 2016).

Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ήδη ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 3,11 δισ. ευρώ, έχοντας υποσκελίσει την Alpha Bank την Παρασκευή έκλεισε με κεφαλαιοποίηση 2,99 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στην επόμενη αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Global Standard Greece της Morgan Stanley Capital International που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου, είναι πιθανό α εισαχθεί στο δείκτη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως ισχυρά χαρτοφυλάκια «χτίζουν» θέσεις στον τίτλο καθώς μετά τον ισχυρότατο τζίρο της Πέμπτης, την Παρασκευή διακίνησε 26,89 εκατ. ευρώ, μακράν το μεγαλύτερο της αγοράς.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρος Τσούρτης τονίζει πως «η μακροπρόθεσμη τάση του Γ.Δ. παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 881 μονάδες. Ωστόσο, μας προβληματίζει ότι η αγορά προεξοφλεί πολύ γρήγορα τα κέρδη των τραπεζών των επόμενων χρόνων, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων καθώς και η αυξημένη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη VIX να βρίσκεται πλέον πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών. Για τους λόγους αυτούς, συνεχίζουμε να αυξάνουμε την θέση μας σε μετρητά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει ότι η συμπεριφορά του Γ.Δ. είναι «αξιοπρόσεκτη μιας και ακόμα συντηρεί τον 200αρη ωριαίο κινητό μέσο όρο. Οι 933 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση της οποίας η διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση στις 943 μονάδες, επίπεδο που είναι αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση η συντήρηση του 911 (σ.σ. χαμηλό της περασμένης εβδομάδας) είναι σημαντική η οποία είναι  και εν δυνάμει ημερήσιο στοπ στο long».

Για τον τραπεζικό κλάδο ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «αυτός συντηρεί τους υπόλοιπους τίτλους μιας και πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκουν την ευκαιρία να μειώσουν θέσεις στον τραπεζικό είτε για να πάρουν ρευστότητα. Είτε για να τοποθετηθούν σε τίτλους που έχουν διορθώσει αισθητά. Ο τραπεζικός θα συνεχίσει μόνο αν καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 665 μονάδες, οπότε και η επανείσοδος είναι εύκολη σε περίπτωση συνέχισης. Είναι φανερό πως αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται στον κλάδο μιας και η εικόνα του έχει αλλάξει σημαντικά έναντι των υπολοίπων.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει παραδοθεί ακόμα στους πωλητές. Μια πρώτη δοκιμή στις 914 μονάδες έβγαλε αντίδραση, το τεχνικό ζητούμενο ωστόσο είναι η διατήρηση των 904 μονάδων, όριο από το οποίο διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών ενώ λίγο χαμηλότερα (895 μονάδες) διέρχεται η πλαγιοανοδική στήριξη από τον Ιανουάριο του 2021.

Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης θα βάλει σε περιπέτειες την ανοδική τάση αφού η απόσταση από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών θα έχει περιοριστεί σχεδόν στο 2,5%. Το πιο πιθανό είναι το επόμενο στοίχημα της ανοδικής αντίδρασης να παιχθεί ανάμεσα στην γραμμή τάσης και τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, υποστηριζόμενη και από τις συσσωρεύσεις που έχουν προηγηθεί μετά τον περυσινό Σεπτέμβριο. Ειδάλλως οι 880 μονάδες θα έχουν το χαρακτήρα "της μητέρας όλων των μαχών".

Συμπερασματικά, η πορεία του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των 910 μονάδων φαίνεται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, ο τζίρος της Παρασκευής διατηρεί την ένταση των πιέσεων οι οποίες ακόμα δεν έχουν δείξει σημεία εκτόνωσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνουν νέα στοιχήματα οι επενδυτές, «ξυπνάει» η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη ύστερα από το μετεκλογικό ράλι, ενώ το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον Mid Cap που έφτασε σε ρεκόρ 12ετίας με σημαντική αύξηση τζίρου. Σε μη τραπεζικά blue chips εστίασαν οι ξένοι.