ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

Η αβεβαιότητα για την Ουκρανία κρατά χαμηλά το Χρηματιστήριο

Ανθεκτικός απέναντι στις πιέσεις αποδεικνύεται ο Γενικός Δείκτης στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω κλίματος επιφυλακτικότητας στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην Ουκρανία.

Καθώς οι αγορές προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της ουκρανικής κρίσης, με την Ρωσία να υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει σε μείωση των στρατευμάτων της που βρίσκονταν στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά οι ΗΠΑ να διαψεύδουν το Κρεμλίνο αναφέροντας πως έχουν συγκεντρωθεί επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή, η ελληνική χρηματιστηριακή αγοράς καταγράφει ήπιες πτωτικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, εν μέσω επιφυλακτικότητας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης με διπλωματικό τρόπο, ενώ η Δύση ξεκαθαρίζει προς τη Μόσχα ότι το ενδεχόμενο επιβολής σκληρών κυρώσεων δεν έχει απομακρυνθεί στο ελάχιστο, όσο δεν υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία. Όπως, δε, τόνισε σε δηλώσεις της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στη διεθνή οικονομία και κυρίως στις αγορές ενέργειας αλλά κρίνονται ως απόλυτα απαραίτητες.

Ο Γενικός Δείκτης που στη χθεσινή συνεδρίαση έδειξε χαρακτήρα κλείνοντας σε θετικό έδαφος πάρα τις πιέσεις που δεχόταν από τις διεθνείς αγορές, παραμένει στα επίπεδα των 960 μονάδων, δείχνοντας πως «χτίζει» ένα σημείο στήριξης που θα μπορούσε να τον ωθήσει υψηλότερα στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο στις 11:40 καταγράφει πτώση 0,28%  και  βρίσκεται στις 960,90 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 11,21 εκατ. ευρώ, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακές απώλειες 0,05%, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να εμφανίζει άνοδο που ξεπερνά το 1%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε θετικό έδαφος καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,05%. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ο τίτλος της Coca Cola HBC προσφέρει στήριξη με άνοδο 0,38%, με την ΔΕΗ να ενισχύεται επίσης κατά 0,34% και ο ΟΠΑΠ 0,37%. Κέρδη 1,42% σημειώνει και η μετοχή της Elvalhalcor ενώ οριακή άνοδο 0,15% έχει η μετοχή των ΕΛΠΕ. Σε αντίθετη πορεία κινείται η μετοχή της Jumbo με απώλειες 1,01% και ο ΟΤΕ που υποχωρεί οριακά κατά 0,11%. Πτώση 1,27% για την μετοχή της Ελλάκτωρ  και 0,96% για την Aegean ενώ κατά 0,45% υποχωρεί ο τίτλος της Mytilineos.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει πτώση 1,04%, και την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,79%, η Eurobank 0,57% ενώ ο τίτλος της Εθνικής καταγράφει απώλειες 0,79%. Πτώση 0,69% και για την μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου (+0,29%) και των Ταξιδιών (+0,26%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-2,22%) και των προσωπικών Προϊόντων (-2,19%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Νάκας +8,22% και Ευρωσύμβουλοι +6,56%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η  μετοχή της Έλαστρον κατά 2,72%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος ξεκινάει η εβδομάδα

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, καθώς οι αγορές σταθεροποιούνται μετά από εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας, ξεκινάει η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών που αναζητά αντίδραση μετά το αρνητικό κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος στην αγορά εταιρικών ομολόγων στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Το 2025, η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε σε μέγεθος και ρευστότητα, με blue-chip εταιρείες να αντλούν κεφάλαια μέσω ομολόγων, ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερις μεγάλες εκδόσεις από Αιγαίου, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Lamda και Aktor Group.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή εβδομαδιαία πτώση 3,11% στο Χρηματιστήριο μετά από οκτώ άνοδους

Με πτώση 3,11% έκλεισε η αγορά αυτή την εβδομάδα, μετά από οκτώ ανοδικές εβδομάδες και συνολικά κέρδη 12,27%. Η Goldman Sachs παραμένει θετική για το ΧΑ, ανεβάζοντας την εκτίμηση του Γενικού Δείκτη στις 2.500 μονάδες.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Βύθιση τιμών με -2,82% στο Χρηματιστήριο και μαζικές ρευστοποιήσεις

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,82% στις 2.288,83 μονάδες και τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 389 εκατ. ευρώ, με ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες, Τιτάν και ΔΕΗ και φρένο στο ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων