ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttersotck

Πετρέλαιο στα 112 δολ., αέριο στα 182 ευρώ: Ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών

Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας λόγω των φόβων για αποκοπή της Ρωσίας από τις αγορές, εξαιτίας των κυρώσεων στις τράπεζες. Ρεκόρ 25ετίας στις τιμές των εμπορευμάτων.

Εκρηκτική πορεία ακολουθούν οι τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου, αλουμινίου και βασικών εμπορευμάτων όπως σιτάρι και καλαμπόκι, ωθώντας τον γενικό δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg σε ρεκόρ 25ετίας. Η ουκρανική κρίση και οι κυρώσεις στη Ρωσία αποτελούν τον βασικό παράγοντα που ωθεί υψηλότερα τις τιμές, ενώ την ίδια ώρα η Κίνα ξεκαθαρίζει ότι θα κάνει το παν για να εξασφαλίσει την επάρκεια τροφίμων στην εσωτερική αγορά, τροφοδοτώντας την άνοδο των τιμών.

Η τιμή του brent έφθασε έως και τα 112,99 δολάρια, με άνοδο που ξεπερνά το 6%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για το αμερικανικό αργό με εκτίναξη έως και τα 111,47 δολάρια. Στο +50% το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας μία ανάσα από τα 182 ευρώ. 

Η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών οφείλεται στον πανικό που προκαλεί το ενδεχόμενο εμπλοκών στον εφοδιασμό από τη Ρωσία, ενώ είναι σταθερή η άρνηση της Σ. Αραβίας για την αύξηση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Οι κυρώσεις στις τράπεζες αποτελούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους συναλλασσόμενους. Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων η Δύση έχει αποκλείσει από το σύστημα SWIFT τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες, αφήνοντας, όμως, εκτός λίστας τις Sberbank και Gazprombank, δηλαδή τους τραπεζικούς ομίλους που διαχειρίζονται τις περισσότερεςε συναλλαγές για ρωσική ενέργεια. Όμως η θυγατρική της Sberbank στην Ευρώπη έκλεισε από τις εποπτικές αρχές και σήμερα η ρωσική τράπεζα ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά και ως εκ τούτου οι όποιες συναλλαγές με αυτήν καθίσταται από δύσκολες έως αδύνατες. 

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνουν ειδικοί των ενεργειακών αγορών, η απόφαση της Δύσης, υπό την αιγίδα της ΙΕΑ να προχωρήσει σε απελευθέρωση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου είναι, μεν, μία καλή κίνηση αλλά η συγκεκριμένη ποσότητα δεν κρίνεται ως επαρκής για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. 

«Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Πρόκειται για μία δραματική στιγμή τόσο για την αγορά πετρελαίου όσο και για την υφήλιο. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εκτίμηση για τις προμήθειες», σημειώνει ο John Kilduff αναλυτής στην Again Capital, ο οποίος θεωρεί ότι η Δύση εκ των πραγμάτων θα προσπαθήσει να είναι πιο «χαλαρή» με την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς δεν μπορεί να «επιβιώσει» χωρίς αυτές τις ποσότητες. 

Αρκετοί, δε, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του brent μπορεί να ξεπεράσει και τα 120 δολάρια το επόμενο διάστημα. «Η απόφαση για την απελευθέρωση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου είναι θετική αλλά δεν αρκεί. Η αναταραχή στη ζήτηση θα συνεχίσει να επικρατεί και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός που θα καλύψει το έλλειμμα», ξεκαθαρίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. 

Ράλι για αγροτικά εμπορεύματα και αλουμίνιο 

Πορεία ανάλογη με αυτή του πετρελαίου ακολουθούν εμπορεύματα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, ενώ εντυπωσιακά είναι τα κέρδη και για το αλουμίνιο. 

Άνοδο που ξεπερνά το 4% εμφανίζει ο  Bloomberg Commodity Spot Index, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995,, με την τιμή για το σιτάρι να ενισχύεται στην αγορά του Σικάγο άνω του 7% και αυτή για το καλαμπόκι να  βρίσκεται 2,45% υψηλότερα. 

Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο εκ των μεγαλύτερων παραγωγών σιτηρών και καλαμποκιού, με το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τους να κατευθύνεται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή αλλά και Κίνα. 

Ήδη ο Κινέζος υπ. Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταγραφεί το παραμικρό πρόβλημα στην επάρκεια αγροτικών προϊόντων στη χώρα του, γεγονός που σημαίνει ότι η Κίνα θα εισέλθει σε ένα σπιράλ αγορών, σε μία περίοδο που οι προμήθειες στις αγορές έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της πολεμικής σύρραξη. 

Στους κερδισμένους της σύρραξης και το αλουμίνιο, με κέρδη 3,1% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Εδώ το πρόβλημα έγκειται στον κορυφαίο παραγωγή της Ρωσίας, Rusal. Σημειώνεται ότι το ρωσικό μερίδιο στη διεθνή αγορά αλουμινίου φθάνει στο 6%, ενώ για παλλάδιο και νικέλιο διαμορφώνεται στο 40% και 7% αντίστοιχα. 

Η Rusal έχει, ήδη, ανακοινώσει ότι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στις αποστολές, λόγω των κυρώσεων, ενώ σταμάτησε και την παραγωγή του μεταλλείου Nikolaev το οποίο βρίσκεται στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι traders με τα ρομπότ που... τρέλαναν τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Τεράστιους τζίρους καθημερινά κάνουν οι επενδυτικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για τη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων και γίνονται κυρίαρχοι στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προκαλώντας μεγάλες διακυμάνσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα εποχή στις αγορές ενέργειας: Τι άλλαξε με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μόνιμες αλλαγές φέρνει η ρωσική εισβολή, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές της Δύσης θέτουν στο περιθώριο το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Πώς επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να καλύψουν τα κενά.