ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:47:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
Φωτο: Shutterstock

Χαμηλότερα οι δείκτες της Wall Street, ανησυχίες για Ουκρανία - πληθωρισμό

Η είσοδος αγοραστών στα χαμηλά περιόρισε στο 0,4% τις απώλειες του δείκτη S&P 500. Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982 ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, μείωση προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη θα ανακοινώσει το ΔΝΤ.

Ο S&P 500 μείωσε τις απώλειες για να τελειώσει την ημέρα μακριά από τα χαμηλά της συνεδρίασης, εν μέσω ενδείξεων εισόδου αγοραστών στα χαμηλά, καθώς οι ελπίδες για διπλωματική λύση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας διαψεύστηκαν και οι δύο πλευρές δεν πέτυχαν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,4%, αλλά ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε περισσότερο από 1%, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 0,3%, ή 112 μονάδες και ο Nasdaq έπεσε 1%.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι οι απαιτήσεις από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα ισοδυναμούσαν με παράδοση για την Ουκρανία, κάτι που η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει.

«Η Ρωσία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να καθιερώσει κατάπαυση του πυρός. Επιδιώκουν μια παράδοση από την Ουκρανία. Αυτό δεν πρόκειται να πάρουν», είπε ο Κουλέμπα μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ στην Τουρκία.

Πολλοί ήλπιζαν ότι η πιο ήπια στάση της Ουκρανίας όσον αφορά την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ –τις ημέρες πριν από τη συνάντηση– θα άνοιγε το δρόμο προς μια διπλωματική επίλυση.

Η απουσία σημαντικής επιτυχίας ανανέωσε τους φόβους ότι οι τιμές για βασικά εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι και το καλαμπόκι -βασικές εξαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία- θα παραμείνουν υψηλές και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα μειώσει την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη τον επόμενο μήνα λόγω της οικονομικής οπισθοδρόμησης που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο, ωθώντας τον πληθωρισμό για το έτος έως τον Φεβρουάριο στο 7,9%, την υψηλότερη ετήσια αύξηση από τον Ιανουάριο του 1982.

«Ο κίνδυνος είναι ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει πιο εδραιωμένος, όπως έγινε τη δεκαετία του 1970. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Fed είναι τόσο αποφασισμένη να αυξήσει τα επιτόκια από τον Μάρτιο», δήλωσε η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Grant Thornton.

Η τεχνολογία έπεσε σχεδόν 3% καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τη μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του τομέα, αν και η Amazon πήγε κόντρα στην τάση, αφού ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 10 δισ, δολ. και ένα split μετοχών με αναλογία 20 προς 1.

Η πτώση των μετοχών ημιαγωγών επηρέασε επίσης τον τεχνολογικό τομέα λόγω ανησυχιών ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα επιδεινώσει τα προβλήματα εφοδιασμού για τις εταιρείες τσιπ.

Οι χρηματοπιστωτικοί κλάδοι έχασαν ένα μέρος από τα κέρδη που είχαν στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι τράπεζες πιέζονταν από τη συνεχιζόμενη πτώση της καμπύλης αποδόσεων, στον απόηχο των αυξανόμενων ανησυχιών ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης.

Η US Bancorp, η Synchrony Financial και η Bank of New York Mellon σημείωσαν απότομη πτώση, με την τελευταία να υποχωρεί περισσότερο από 4%, καθώς ανακοίνωσε ότι ο Τόμας Π. Γκίμπονς θα αποσυρθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στις 31 Αυγούστου.

«Οι αντίθετοι άνεμοι για τις τράπεζες είναι ξεκάθαρα η έκθεση στη Ρωσία, αλλά είναι επίσης η μείωση της καμπύλης αποδόσεων», δήλωσε η Μελίσα Μπράουν, διευθύνουσα σύμβουλος εφαρμοσμένης έρευνας στην Qontigo, πάροχο δεικτών και αναλυτικών στοιχείων. «Τα υψηλότερα επιτόκια είναι καλά για τις τράπεζες, εφόσον τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλότερα, αλλά αν δεν συμβαίνει αυτό, θα είναι αρνητικό για τις τράπεζες».

Οι ενεργειακές μετοχές ήταν ένας από τους λίγους κλάδους στο πράσινο, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου έχασαν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους.

Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, αυτές ήταν ως επί το πλείστον θετικές, με την Crowdstrike να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των επενδυτών.

Η Crowdstrike παρουσίασε μια αισιόδοξη προοπτική για ολόκληρο το έτος μετά την αναφορά τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street τόσο στον τζίρο όσο και στα κέρδη, στέλνοντας τις μετοχές της περισσότερο από 12% υψηλότερα.

Η Asana ανέφερε επίσης καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα και καθοδήγηση που ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά οι προοπτικές για αυξημένη ανάπτυξη πιθανότατα θα αποδειχθούν δαπανηρές, καθώς η εταιρεία αυξάνει τις επενδύσεις. Οι μετοχές της υποχώρησαν περισσότερο από 22%. Η Oppenheimer μείωσε τον στόχο τιμής της μετοχής στα 85 δολάρια από 100 δολάρια, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την αποτίμηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Sell off στα χρηματιστήρια, νέα «βύθιση» τιμών σε Ευρώπη και Wall Street

Μαζική αποχώρηση επενδυτών από μετοχές και ομόλογα λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού που υποχρεώνει τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων. Με απώλειες άνω του -2% σε Ευρώπη - ΗΠΑ ξεκινά η εβδομάδα. Αργία στο ΧΑ.