ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Έφυγαν 12 τρισ. δολ. από μετοχές: Ποιοι δείκτες μπαίνουν σε bear market

Οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τα χρηματιστήρια και κρατούν υψηλά ποσοστά μετρητών στα χαρτοφυλάκιά τους. Αρκετοί δείκτες χάνουν 20% από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Αντιμέτωπες με εκροές 12 τρισ. δολαρίων βρίσκονται αντιμέτωπες οι μετοχές από την αρχή του έτους σε διεθνές επίπεδο, με αρκετούς κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες να έχουν εισέλθει πλέον σε bear market. 

Οι αιτίες αρκετές. Από την εκτίναξη του πληθωρισμού, την εκτίμηση για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες και φυσικά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που δημιουργεί αρνητικές συνθήκες για πολλές οικονομίες και επιχειρήσεις. 

Αυξάνονται οι δείκτες που έχουν εισέλθει σε bear market

 

Ο Nasdaq 100 ήταν ο τελευταίος από τους κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες της υφηλίου που εισήλθε σε bear market τη Δευτέρα 14/3, ενώ είχαν προηγηθεί ο κινεζικός CSI 300 αλλά και ο γερμανικός DAX, καθώς όλοι έχουν υποχωρήσει κατά 20% ή και περισσότερο σε σύγκριση με τα υψηλότερα επίπεδα του 2022. 

Τόσο ο DAX όσο και ο πανευρωπαϊκός δείκτης των blue chips Euro Stoxx 50 έχουν κατορθώσει να μαζέψουν μέρος των απωλειών τους, αλλά αντίθετα οι πιέσεις συνεχίζονται ακάθεκτες για τον MSCI Emerging Market και τον κινεζικό CSI 300, με το sell off να διατηρείται λόγω και των φόβων από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα αλλά και της ανησυχίας για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από τη συνεχιζόμενη «φιλία» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, παρά τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. 

Σε bear market 5 φορές σε 20 έτη έχει εισέλθει ο MSCI All Country World Index

 

Την ίδια ώρα σε κίνδυνο για να εισέλθει σε bear market βρίσκεται και ο ιαπωνικός Nikkei, ενώ ο MSCI All Country World Index έχει υποχωρήσει 13% από τα πρόσφατα υψηλά του. Ο εν λόγω δείκτης έχει εισέλθει σε bear market πέντε φορές την τελευταία 20ετία, ενώ η τρέχουσα πορεία του θυμίζει αρκετά αυτήν που είχε ακολουθήσει κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των αγορών από την αρχή του έτους και όχι μόνο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής είναι η έντονη μεταβλητότητα που έχει «ρίξει» σε χαμηλό 52 εβδομάδων τις μετοχές κορυφαίων επιχειρήσεων. Ήδη η μετοχή της Apple, που έχει υποχωρήσει 17 % σε σύγκριση με τα υψηλά της τον Ιανουάριο είναι ένα βήμα πριν την είσοδο σε bear market. 

Σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων ο MSCI All Country Index

 

Όσο αυτή η πορεία συνεχίζεται οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, αλλά προς το παρόν στρέφονται κυρίως στα μετρητά, όπως αποκαλύπτει και η τελευταία έρευνα της Bank of America, σύμφωνα με την οποία η διακράτηση μετρητών εκ μέρους των επενδυτών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. 

Μοναδικός κλάδος που μοιάζει να μην επηρεάζεται, σε μία φυσική εξέλιξη με δεδομένο το ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έστω και εάν αυτό έχει χαλαρώσει τις τελευταίες ημέρες, είναι αυτός ενέργειας. Όσο για τις αγορές που εμφανίζονται κερδισμένες μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο βρετανικός FTSE 100 αλλά και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Μοναδικός κερδισμένος ο ενεργειακός κλάδος 


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάγωσαν» τα επιχειρηματικά deal: Μειώθηκε κατά 42% η αξία τους

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν καταρρεύσει, ενώ μικρή είναι η βελτίωση στις νέες εισαγωγές εταιρειών (IPO).
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Εξάμηνο με κέρδη στις διεθνείς αγορές κόντρα στις αυξήσεις επιτοκίων

Αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως το α' εξάμηνο, παρά τις επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια και τις αναταράξεις στις τράπεζες. Ράλι 70% για τους μεγάλους της υψηλής τεχνολογίας.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί παίρνει πάλι προβάδισμα η Wall Street έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών

Οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αυξήσει τον Ιούνιο κατά 14% τις τοποθετήσεις τους σε αμερικανικές μετοχές και τις έχουν μειώσει κατά 11% στην Ευρώπη. Κραδασμούς βλέπει η JP Morgan από τη μεταφορά κεφαλαίων σε ομόλογα.