ΓΔ: 1435.61 1.07% Τζίρος: 29.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:01:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Οι ξένοι «ποντάρουν» στο Χρηματιστήριο, προσδοκίες για S&P και MSCI

Το ΧΑ καλύπτει τις απώλειες του πολέμου με υψηλούς τζίρους, πρωταγωνιστούν οι μετοχές της Εθνικής και της Mytilineos. Το ισχυρό επενδυτικό story της αγοράς και οι προσδοκίες για τις ανακοινώσεις της S&P και τις αλλαγές στον MSCI.

Εντυπωσιακή δυναμική έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο χθες συμπλήρωσε την 7η ανοδική συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες, με τον Γενικό Δείκτη να αγγίζει πλέον τα επίπεδα που είχε προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς καταγράφονται μεγάλες εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον η αυριανή ανακοίνωση της S&P για την αξιολόγηση της Ελλάδας και οι αλλαγές στον δείκτη MSCI.

Αυξημένοι τζίροι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ισχυρές εισροές σε κορυφαίες εταιρείες (μεγάλο πακέτο στη Mytitlineos), αποτελέσματα – ρεκόρ που ξεπερνούν ακόμη και το 2019, εξαιρετικά ελπιδοφόρο momentum στον τουρισμό, σταθερό πολιτικό κλίμα με καθαρά φιλοεπενδυτική στόχευση, αλλά και καταιγισμός κατασκευαστικών έργων και έργων πληροφορικής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα μεγάλων προσδοκιών στην αγορά.

Η ελληνική οικονομία είναι σε momentum επιστροφής μετά από μια δεκαετία απομόνωσης, με τα ελληνικά assets να είναι ξανά ελκυστικά εντός και εκτός χρηματιστηρίου, ενώ και το χρηματιστήριο που από το 2013 είχε υποβιβαστεί στις αναδυόμενες αγορές μένοντας στον «πάγο» των διεθνών κεφαλαίων, δείχνει δυναμική υπέρβασης.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο το 2022 δείχνει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με τις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να καλύψει έστω και στο ελάχιστο, το χάσμα από την απώλεια του υπερδεκαετούς bull market που λόγω δημοσιονομικής κρίσης και πτώχευσης, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει.

Εγχώριοι αλλά και διεθνείς οίκοι δίνουν τιμές στόχους τόσο για μετοχές του FTSE 25 όσο και του MidCap (κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο) που αν επιτευχθούν θα αλλάζουν επίπεδο το Γενικό Δείκτη και θα σπάσουν εύκολα το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Δεν πάει πολύς καιρός που η Goldman Sachs τοποθέτησε το Χ.Α. στην πρώτη τριάδα των αγορών που εκτιμά ότι θα δώσουν υψηλά κέρδη, με αιχμή την οικονομία και τον τουρισμό. Μάλιστα, ο οίκος είχε δώσει τιμή – στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.175 μονάδες για το προσεχές 12μηνο. Θυμίζουμε ότι πολλά blue chips βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά (Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), είτε σε υψηλά 10 έως 15 ετών (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.α.), ήτοι σε επίπεδα που είχαν το 2007, όταν ο Γ.Δ. ευρίσκονταν στις 5.300 μονάδες!

Tο τωρινό προφίλ και το «ζύγισμα» του Γενικού Δείκτη δεν έχει πολύ μεγάλη σχέση με το αντίστοιχο εκείνων των ετών, διότι έχει διαφοροποιηθεί το μωσαϊκό των σταθμίσεων, υπήρξε η χρεοκοπία των τραπεζών που έκαναν αλλεπάλληλα reverse split για να μη μηδενίσουν και γενικώς έχει περιοριστεί η επιρροή πολλών κορυφαίων μετοχών, μέσω μειωμένης στάθμισης.

Μολονότι τα προβλήματα της οικονομίας και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε πολλά επίπεδα (ενέργεια, πρώτες ύλες, τρόφιμα, εφοδιαστική αλυσίδα) είναι μπροστά, εντούτοις το ελληνικό χρηματιστήριο –έχοντας χάσει το δεκαετές ράλι των διεθνών αγορών– έχει δυναμική επιστροφής.

Στην ίδια ανάλυση, η Goldman Sachs είχε εκτιμήσει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων οικονομιών. Και τούτο διότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ισχυρά και μεγαλύτερα συγκριτικά έναντι άλλων – μεγαλύτερων – οικονομιών. Έτσι, ακόμη και σε μια εύλογη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των επιπτώσεων του πολέμου, η Ελλάδα είναι κάπως προστατευμένη, έχοντας ισχυρό «μαξιλάρι» στήριξης.

Συνάμα, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, μολονότι «ψαλιδίστηκαν» τελευταία λόγω του πολέμου, εντούτοις παραμένουν σημαντικά υψηλότερες έναντι διεθνών (κορεσμένων ή ώριμων) αγορών, κάτι που επίσης παρέχει επενδυτικό story στο Χ.Α.

Ράλι έως 48,4% από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το Χ.Α. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά τις προοπτικές τόσο της οικονομίας, όσο και των εισηγμένων εταιρειών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε σε μια συγκυρία «επιστροφής» της ελληνικής οικονομίας αλλά και του χρηματιστηρίου. Το Χ.Α. είχε πρωταγωνιστήσει τις πρώτες 45 ημέρες του 2022 ξεχωρίζοντας με έμφαση διεθνώς.

Παρά το σοκ του πολέμου λοιπόν, η αγορά καταγράφει σημαντικότατο ράλι αποκατάστασης από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου, όταν ο Γ.Δ. είχε πέσει στις 789,66 μονάδες, αλλάζοντας εκ νέου την εικόνα σε επίπεδο έτους. Ο Γ.Δ. κερδίζει 19,13% από τις 8 Μαρτίου, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +21%, Mid Cap στο +10,5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +30,84%.

Οδηγοί της αντίδρασης είναι μετοχές όπως Εθνική (+48,38%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+41%), Eurobank (+34,18%), EpsilonNet (+46,6%), Mytilineos (+29,22%), ΓΕΚ Τέρνα (+25,19%), Viohalco (+24,52%), Πειραιώς (+23%), Τιτάν (+22,85%), ΟΠΑΠ (+20%) κ.ο.κ. Έτσι, από την αρχή του έτους ο Γ.Δ. κερδίζει 5,36%, ο FTSE 25 +6,35%, o Mid Cap +4,29% και ο τραπεζικός δείκτης +18%.

Ο Απρίλιος δικαιώνει τις προσδοκίες και την προϊστορία, καθώς έως τώρα ο Γ.Δ. κερδίζει 6,96%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +7,40%, ο Mid Cap +3,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +5,36%. Όπως φαίνεται και από τις επιδόσεις των δεικτών, τα μη τραπεζικά blue chips έχουν βγει στο προσκήνιο και κυριαρχούν αυτό το μήνα.

Η αγορά δείχνει επενδυτικά αντανακλαστικά επιβραβεύοντας τις καλές ειδήσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό, με τους επενδυτές να κάνουν focus σε αποτελέσματα, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, επιχειρηματικά stories και αγορές ιδίων μετοχών, εστιάζοντας πρωτίστως στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Προσδοκίες αναβάθμισης και εισροές

Οι τράπεζες, μολονότι υστερούν κατά τη διάρκεια του Απριλίου έναντι των blue chips της πραγματικής οικονομίας χθες ξέσπασαν ανοδικά, ειδικά οι Πειραιώς και Alpha Bank που είχαν μείνει πίσω συγκριτικά, κερδίζοντας 8,21% και 7,12% αντίστοιχα. Αιτία γι’ αυτό είναι οι προσδοκίες αναβάθμισης αύριο, Μ. Παρασκευή από την Standard & Poor’s. Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο δύο βήματα χαμηλότερα (ΒΒ) από την επενδυτική βαθμίδα και αν κάνει κίνηση, τότε η χώρα μας θα βρεθεί στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, το Χ.Α. κινείται σε ρυθμούς ρυθμούς MSCI, καθώς έως τις 29 Απριλίου οι αναλυτές του οίκου Morgan Stanley Capital International θα κάνουν τις αξιολογήσεις τους, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναθεωρώντας τους δείκτες που αποτελούν έναν από τους κυριότερους επενδυτικούς μπούσουλες διεθνώς.

Αρκετά χαρτοφυλάκια προεξοφλούν την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos στον δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που έχει οδηγήσει σε μεγάλο ράλι τις δύο μετοχές όλο το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο μετοχές ξεχωρίζουν με έμφαση σ’ όλη την αγορά τον Απρίλιο, με τη Mytilineos να κερδίζει 20,61% και την Εθνική +17,68%, όταν καμιά άλλη μετοχή του FTSE 25 δεν έχει διψήφιο ποσοστό ανόδου μέσα στο μήνα.

Η Εθνική βρίσκεται σε υψηλά 6ετίας και στα επίπεδα που είχε τοn Δεκέμβριο του 2015, ενώ η Mytilineos διαγράφει διαρκώς νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω συναλλαγών ρεκόρ όλων των εποχών, που ασφαλώς προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις. Στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης οι δύο μετοχές διακίνησαν το 42% του συνολικού τζίρου.

Η Mytilineos, μετά τα 28 εκατ. ευρώ που διακίνησε στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης, χθες έκανε συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ, εκτοξεύοντας το συνολικό τζίρο της αγοράς στα 185,72 εκατ. ευρώ. Αιτία αυτού ήταν το μεγάλο πακέτο 4,5 εκατ. μετοχών που πέρασε στα 17 ευρώ ανά μετοχή και αφορούσε το 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το σύνολο της συναλλαγής έφτασε στα 76,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστές ήταν ισχυρά αμερικανικά funds.

Το κεφαλαιακό κέρδος για την εταιρεία φθάνει στα 25 εκατ. ευρώ, καθώς είχε αποκτήσει τις μετοχές στα 11 ευρώ, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά το freefloat της μετοχής, καθοριστικό κριτήριο για ένταξη στον MSCI Standard Greece.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 940,69 μονάδες (+1,54%), πλησιάζοντας μια ανάσα από το τελευταίο κλείσιμο πριν την εισβολή που ήταν στις 949,22 μονάδες. Παράλληλα, πλέον το Χ.Α. δεν απέχει και πολύ από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες που είχε κλείσει στις 11 Φεβρουαρίου.

Το αξιοσημείωτο στοιχείο των ημερών είναι ότι υπάρχουν εισροές φρέσκων κεφαλαίων, καθώς τη Μ. Τρίτη ο τζίρος ανήλθε στα 102,92 εκατ. ευρώ, ενώ τη Μ. Τετάρτη έφτασε στα 185,72 εκατ. ευρώ και μολονότι τα 92,72 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, περίπου άλλα τόσα ήταν «καθαρές» συναλλαγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη ρεκόρ από τις εισηγμένες και S&P δίνουν στήριξη στο χρηματιστήριο

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη που έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι εταιρείες με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Έσπασε το καθοδικό σερί η αγορά, «μπόνους» η αναβάθμιση outlook από την S&P. Υπό έλεγχο ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
ΑΓΟΡΕΣ

Ευχάριστες εκπλήξεις από τις εισηγμένες και «ψάρεμα» μετοχών στα χαμηλά

Διήμερο αντίδρασης στο χρηματιστήριο, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή. Τα ισχυρά αποτελέσματα από εισηγμένες με θετικές εκπλήξεις και οι ελκυστικές αποτιμήσεις επαναφέρουν τους αγοραστές στο προσκήνιο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 5,4% στο ΧΑ από τα υψηλά Μαρτίου, απώλειες έως 21% στον 25άρη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.434 μονάδες, όπου βρέθηκε το ΧΑ βρέθηκε στις 4 Μαρτίου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.