ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Μυτιληναίος

Citi για Mytilineos: Απογείωση των κερδών, αύξηση 60% το πρώτο τρίμηνο

Η Citi προαναγγέλλει αναβάθμιση τιμής στόχου, καθώς αναμένει αποτελέσματα τριμήνου πάνω από το consensus της αγοράς. Εκτιμά ότι η κερδοφορία όχι μόνο δεν επηρεάζεται, αλλά ευνοείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις τιμές του φυσικού αερίου.

Με καταλύτη την κερδοφορία ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο, που η Citi προβλέπει ότι θα ανακοινωθεί στις 4 Μαΐου, ο αμερικανικός οίκος, θέτει υπό παρακολούθηση τη μετοχή της Mytilineos για πιθανή αναβάθμιση επενδυτικής σύστασης. Η Citi τοποθετεί στα 22 ευρώ την τιμή στόχο για τη μετοχή, με περιθώριο ανόδου 21,6%, από τα 18 ευρώ που έκλεισε στις 26 Απριλίου και επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς.

Αναλυτικότερα, η Citi αναμένει ιδιαίτερα ισχυρά, αρκετά πάνω από το consensus της αγοράς, αποτελέσματα α' τριμήνου, καθώς εκτιμά ότι η κερδοφορία της εταιρείας όχι μόνο δεν επηρεάζεται από της σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις και τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά αντιθέτως βγαίνει ευνοημένη από αυτές.

Τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2022 είναι πιθανό να είναι ισχυρά για τη Mytilineos, σημειώνει η Citi, με τα EBITDA να φτάνουν τα 130 εκατ. ευρώ, μία αύξηση της τάξης του 60% σε σχέση με πέρυσι, σηματοδοτώντας ένα καλό ξεκίνημα για το 2022. Παράλληλα ανεβάζει την πρόβλεψή της για το ετήσιο EBITDA του 2022 στα 568 εκατ. ευρώ και στα 727 εκατ. ευρώ το 2023, με τις εκτιμήσεις της να είναι αυξημένες κατά 5% για τα κέρδη ανά μετοχή του 2022.

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς για το τρίμηνο, καθώς αναμένεται από τον αμερικανικό οίκο, ότι ο τομέας θα διατηρήσει ένα αυξημένο επίπεδο κερδοφορίας. Το αλουμίνιο αναμένεται επίσης να δει αύξηση κερδών, με τις υψηλότερες τιμές να υπεραντισταθμίζουν τις πιέσεις κόστους που παρατηρούνται από την ουσιαστική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η δραστηριότητα ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να συνεχίσει να αποδίδει σταθερά κέρδη. Τα EBITDA της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας το 4ο τρίμηνο του 2021 διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και βλέπει ότι τα ισχυρά περιθώρια θα συνεχιστούν το 1ο τρίμηνο του 2022 βοηθώντας την εταιρεία να διατηρήσει υψηλότερα EBITDA.

Αντίθετα με τη γενική αντίληψη ότι οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου είναι αρνητικές για τους παραγωγούς ενέργειας, η Mytilineos, σύμφωνα με την Citi, είναι πιθανό να επωφεληθεί από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στον τομέα της ενέργειας. Η θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας CCGT θα διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας, και θα προστεθεί στην επιπλέον αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας από αιολικά/φωτοβολταϊκά, οδηγώντας σε διπλασιασμό του EBITDA της επιχείρησης ενέργειας τους επόμενους 12-18 μήνες.

Το 2022 είναι η χρονιά για αύξηση των κερδών από αλουμίνιο, σύμφωνα με την Citi, καθώς θα υπάρξει ενίσχυση των τιμών αλουμινίου και κυρίως των premia με ταυτόχρονη διατήρηση σταθερής βάσης κόστους για τα επόμενα έτη.

Οι εκτιμήσεις της Citi για το EBITDA του αλουμινίου το 1ο τρίμηνο του 2022 αναφέρουν αύξηση κατά 25% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης των LME και των premium που περνούν από το P&L. Προβλέπει ότι τα EBITDA του έτους θα ανέλθουν στα 256 εκατ. ευρώ έναντι των 159 εκατ. ευρώ το 2021.

Σημειώνει επίσης ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos είναι αποτελεσματικά αντισταθμισμένο για τη λειτουργία της Αλουμίνιον της Ελλάδος. Η δυναμικότητα ανακυκλωμένου αλουμινίου συνεχίζει να αυξάνεται, οδηγώντας σε αύξηση των κερδών καθώς και σε μεγαλύτερη έκθεση στην κυκλική οικονομία.

Αν και ο οίκος συνεχίζει να προβλέπει αρνητικές ταμειακές ροές το 2022, δεδομένου του εμπροσθοβαρούς προφίλ επενδύσεων για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, βλέπει δυνατότητες απελευθέρωσης ρευστότητας από τον τομέα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας (RSD).

Η Citi πιστεύει ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα πρέπει να οδηγήσουν σε θετική ανατιμολόγηση για το χαρτοφυλάκιό της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (τόσο σε λειτουργία όσο και υπό κατασκευή) στην Ευρώπη. Η απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών  θα φτάσει στο 25% μόλις τελειώσει η φάση ανάπτυξης, με την Citi να αναφέρει πως είναι επιτακτική μια μακροπρόθεσμη επαναξιολόγηση της μετοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανάπτυξη για τη Mytilineos για το 2022, τι εκτιμούν οι αναλυτές

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, σημειώνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2022.
ΑΓΟΡΕΣ

Citi: Έτοιμος προς απογείωση το 2022 ο τομέας ΑΠΕ της Mytilineos

Ο αμερικανικός όμιλος διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της ελληνικής εταιρείας, ενώ τοποθετεί την τιμή - στόχο στα 22 ευρώ, δηλαδή με δυνατότητα ανόδου σχεδόν 50% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: 10ετής συμφωνία για πώληση ενέργειας από ΑΠΕ στη Χιλή

Τα τέσσερα έργα του χαρτοφυλακίου πρόκειται να αρχίσουν να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του 2023. Στα 2.326 MW, συνολική δυναμικότητα του διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD της Mytilineos.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Διπλάσιος τζίρος στο α΄ τρίμηνο, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ

Τα EBITDA αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του σε Μεταλλουργία και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.