ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Πάνω από 1 δισ. ο στόχος για τα EBITDA του 2023

Το 2023 θα «ηλεκτριστούν» ΑΠΕ ισχύος 1 GW, ενώ ο τομέας της μεταλλουργίας θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Ο χαμηλός δείκτης μόχλευσης ευνοεί τη διεκδίκηση έργων σε παραχωρήσεις - κατασκευές.

Ο στόχος της Mytilineos Energy & Metals για το 2023 είναι να εμφανίσει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) άνω του 1 δισ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022.

Ειδικότερα ο κ. Μυτιληναίος τόνισε: «Το στοίχημα για τη διοίκηση δεν είναι να διατηρήσει τα κέρδη ρεκόρ του 2022 αλλά να τα ξεπεράσει. Προβλέψεις ασφαλείς θα κάνουμε στην ετήσια γενική συνέλευση τον Ιούνιο, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι πως ο όμιλος θα έχει ως στόχο να πετύχει στο τέλος του 2023 κέρδη EBITDA 1 δισ ευρώ το λιγότερο».

Υπενθυμίζεται πως τα EBITDA του 2022 ανήλθαν στα 823 εκατ. ευρώ (+130%) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021 σημειώνοντας άνοδο 187%.

Ο προβληματισμός της επενδυτικής κοινότητας είναι ότι τα υπερέσοδα από την ενέργεια του 2022 θα είναι δύσκολο να επαναληφθούν το 2023. 

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως το 2023 τα αποτελέσματα θα ενισχυθούν από τρεις παράγοντες: Τη μεγαλύτερη συνεισφορά των ΑΠΕ, τη συνέχιση των υψηλών επιδόσεων από τη μεταλλουργία αλλά και από την εισαγωγή στο σύστημα της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας.

Ειδικότερα, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως το 2023 o όμιλος θα «ηλεκτρίσει» ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 1 GW και το 2024 θα «ηλεκτριστούν» επιπλέον 1,5 GW.

Για τον τομέα του αλουμινίου ο κ. Μυτιληναίος είπε πως οι τιμές του μετάλλου ενισχύονται, καθώς διαπραγματεύονται πάνω από τα 2.600 δολάρια ανά τόνο. Όπως διευκρίνισε, ο όμιλος έχει κατοχυρώσει σταθερά υψηλή κερδοφορία για το επόμενο διάστημα, παραμένοντας μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως. Παράλληλα, ενώ η ζήτηση ανεβαίνει, καθώς το αλουμίνιο είναι βασικός πυλώνας για την πράσινη μετάβαση, καταγράφεται μείωση των εμφανών παγκόσμιων αποθεμάτων αλουμινίου, τα οποία πλέον βρίσκονται σε χαμηλό 20ετίας.

Για το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW ειπώθηκε πως θα παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα διπλασιάζοντας έτσι την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων συνδυασμένου κύκλου (CCGT) της εταιρείας.

Ο κ. Μυτιληναίος διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, πως τα κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ από τις συναλλαγές με τις ίδιες μετοχές έχουν επηρεάσει τα ίδια κεφάλαια αλλά δεν είναι μέσα στα 466 εκατ. ευρώ των καθαρών κερδών, ενώ η κερδοφορία έχει ενσωματώσει και όλες τις προβλέψεις από τη φορολόγηση των κερδών στην ενέργεια.

Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί η επίδοση του λόγου καθαρός δανεισμός προς EBITDA στο 0,87 και το 2023, καθώς θα υπάρξουν μεγάλες ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης αλλά θα παραμείνει ελκυστικός αφού οι υψηλές ταμειακές ροές θα συνεχιστούν.

Επισήμανε πάντως πως ο χαμηλός δείκτης μόχλευσης ευνοεί τη διεκδίκηση έργων στους τομείς των παραχωρήσεων και των κατασκευών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι «κρυμμένες» αξίες στο deal της ΔΕΗ και το άλμα κερδών στα 1,2 δισ.

Για ιστορική στιγμή στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ έκανε λόγο ο Γ. Στάσσης. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα φέρει πρόσθετα λειτουργικά κέρδη 300 εκατ. Με έκπτωση 12% η αγορά του δικτύου, έρχονται έργα ΑΠΕ 5,4GW.
Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Εγκρίθηκαν τα σχέδια διάσπασης των κλάδων Υποδομών και Παραχωρήσεων

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών απόσχισης τελεί υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εγκρίσεων από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και τις αρμόδιες Αρχές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί «ποντάρει» η Mytilineos σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η χαμηλή δανειακή επιβάρυνση του ομίλου επιτρέπει την άντληση έως και 800 εκατ. για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος. Το investment grade θα διευκολύνει τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Συμφωνία με EDPR για αγορά ενέργειας ισχύος 78 MW από αιολικά

Η Mytilineos κάνει το πρώτο της βήμα για την ανάπτυξη ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου εφοδιασμού περισσότερων από 2GW, ενώ η EDP Renewables προχώρησε στην πρώτη μακροπρόθεσμη Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα.