ΓΔ: 797.3 2.32% Τζίρος: 56.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:25:58 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Μυτιληναίος

Ισχυρή ανάπτυξη για τη Mytilineos για το 2022, τι εκτιμούν οι αναλυτές

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, σημειώνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2022.

Ιδιαίτερα θετική είναι η υποδοχή από τους αναλυτές για τη χθεσινή ανακοίνωση της Mytilineos, η οποία εμφάνισε ισχυρά μεγέθη για το α’ τρίμηνο, με κοινό χαρακτηριστικό όλων των εκθέσεων να είναι ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς

Μετά τις Citi και Euroxx και οι υπόλοιποι αναλυτές σημειώνουν τις ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις των τομέων της Μεταλλουργίας και του Power & Gas δίνοντας έμφαση αντίστοιχα το χαμηλό κόστος παραγωγής και την υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων της MYTLINEOS.

Αναφέρονται στη διατήρηση της μόχλευσης σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τονίζουν ότι οι επιδόσεις στο α’ τρίμηνο επιβεβαιώνουν το ισχυρό growth outlook, σε μια συγκυρία ιδιαίτερων προκλήσεων και χαμηλής ορατότητας, και σε αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις επαφές με την αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά:

  • Πειραιώς: Οι σταθερές επιδόσεις το α' τρίμηνο του 2022 αντανακλούν την ισχυρή θέση της εταιρείας στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας την υψηλή απόδοση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της και τη στρατηγική βελτιστοποίησης του κόστους του φυσικού αερίου, καθώς και το ανταγωνιστικό μείγμα πωλήσεων και τη διάρθρωση του κόστους του κλάδου αλουμινίου. Διατηρεί επίσης τον υγιή ισολογισμό παρά τις αυξανόμενες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και το συνεχιζόμενο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Διατηρείται η σύσταση «Outperform».
  • Axia: Η Μυτιληναίος δημοσίευσε μια εμπορική ενημέρωση σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις του 1ου τριμήνου του 22, καταγράφοντας EBITDA ύψους 130 εκατ. ευρώ, +60% σε ετήσια βάση (έναντι εκτιμώμενου ποσού 128 εκατ. ευρώ από την AXIA) και καθαρά κέρδη ύψους 67 εκατ. ευρώ +80% σε ετήσια βάση (έναντι εκτιμώμενου ποσού 55 εκατ. ευρώ από την AXIA). Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 914 εκατ. ευρώ (μόχλευση 2,2x). Η Μεταλλουργία κατέγραψε EBITDA ύψους 54,6 εκατ. ευρώ (+55,4% σε ετήσια βάση, +36,8% σε ετήσια βάση) λόγω των υψηλότερων τιμών. Ο τομέας Power & Gas κατέγραψε EBITDA ύψους 60,8 εκατ. ευρώ (+108,3% σε ετήσια βάση, -6,7% σε τριμηνιαία βάση) λόγω της υψηλότερης θερμικής παραγωγής και της διεύρυνσης των περιθωρίων σπινθήρων εν μέσω επίσης βελτίωσης των περιθωρίων λιανικής. 
  • Alpha Bank: Η εταιρεία δημοσίευσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων πάνω από τις εκτιμήσεις μας, με την υψηλή λειτουργική αποτελεσματικότητα να οδηγεί τις επιδόσεις. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 98,8% σε ετήσια βάση στα €1,041 δισ. (έναντι εκτίμησης της Alpha Bank στα €978 εκατ.), το EBITDA αυξήθηκε κατά 61,1% στα €130,3 εκατ. (έναντι εκτίμησης της Alpha Bank στα €125 εκατ.) και τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 80,2% σε ετήσια βάση στα €67,2 εκατ. (έναντι εκτίμησης της Alpha Bank στα 60 εκατ.). Η μονάδα της Μεταλλουργίας σημείωσε έσοδα 213,9 εκατ. (+44,5% σε ετήσια βάση) έναντι εκτίμησης της Alpha Bank στα €208 εκατ. και τα EBITDA έφθασαν στα 54,6 εκατ. (+55,4% σε ετήσια βάση), υψηλότερα της εκτίμησης της Alpha Bank για 53 εκατ. Τα έσοδα της μονάδας Power & Gas αυξήθηκαν κατά 235,5% σε ετήσια βάση στα 641,2 εκατ. έναντι 600 εκατ. εκτίμησης της Alpha Bank, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα €60,8 εκατ. (+108,3% ετησίωςy) έναντι €57 εκατ. εκτίμησης της Alpha Bank. Τα έσοδα των μονάδων RSD/SES ανήλθαν σε 186,4 εκατ. (+0,8% σε ετήσια βάση) έναντι εκτίμησης της Alpha Bank στα 170 εκατ. και τα EBITDA στα 18,1 εκατ. (+9,7% σε ετήσια βάση) έναντι εκτίμησης της Alpha Bank στα 15 εκατ. 
  • Optima: Ισχυρά αποτελέσματα πάνω τις εκτιμήσεις του μέσου όρου των αναλυτών, με κινητήρια δύναμη τις μονάδες Power & Gas και Μεταλλουργία, ενώ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει ή και να υπερβεί τις ετήσιες προβλέψεις. Ο Όμιλος δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ισχυρές επιδόσεις και η κερδοφορία σε όλες τις μονάδες (υψηλότερα από το μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών βάσει έρευνας του Bloomberg), σε συνδυασμό με το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον (ισχυρή ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και αλουμίνας, έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας CGGT 826MW το 3ο τρίμηνο του 22) ανοίγουν το δρόμο για τη Mytilinaios να ανταποκριθεί ή και να υπερβεί τις τελευταίες προβλέψεις της διοίκησης για το 2022 για EBITDA 480 - 500εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη 260 εκ. ευρώ αντίστοιχα.
  • Εθνική Τράπεζα: Η Mytilineos δημοσίευσε τα μεγέθη της για το 1ο τρίμηνο του 22 με έσοδα ομίλου/EBITDA/καθαρά κέρδη 1,042 εκατ. ευρώ (+99% σε ετήσια βάση), 130 εκατ. ευρώ (+61% σε ετήσια βάση, 293 μ.β. διάβρωση περιθωρίου κέρδους σε ετήσια βάση), 67 εκατ. ευρώ (+80% σε ετήσια βάση, 67 μ.β. διάβρωση περιθωρίου κέρδους σε ετήσια βάση)- καθαρό χρέος/ετήσιο. EBITDA στο 2,2x. Οι προγραμματισμένες πρωτοβουλίες για το 2022 περιλαμβάνουν: α. αύξηση της παραγωγής αλουμινίου κατά 250.000 εκατ. τόνους, β. ολοκλήρωση/εμπορική λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CCGT 826MW που προγραμματίζεται για το 3ο τρίμηνο του 22, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση δοκιμών και γ. περαιτέρω ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ >3GW. 
  • Beta: Η Mytilineos ανακοίνωσε ένα ικανοποιητικό σετ αποτελεσμάτων για το 1ο τρίμηνο του 22, το οποίο υπερέβη τις εκτιμήσεις μας, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της Μεταλλουργίας και του τομέα ενέργειας. Τα μεγέθη του α' τριμήνου του 22 υποστηρίζουν τις προβλέψεις της διοίκησης για την κερδοφορία του έτους (€260 εκατ. με €500 εκατ. EBITDA) και παρέχουν κάποιο περιθώριο για αναπροσαρμογή. Οι μετοχές διαπραγματεύονται με 7,8x EV/EBITDA και 10,1x PE. Παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή. 
  • Eurobank: Ισχυρό ξεκίνημα του έτους που καθοδηγείται από τις αυξημένες τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και τις ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές αλουμινίου. Τα EBITDA του ομίλου στο +61% σε ετήσια βάση στα 130,3 εκατ. (ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες μας και τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 127,3 εκατ. και 123,5 εκατ. αντίστοιχα). Τα αποτελέσματα ενισχύουν τις προσδοκίες μας για ένα ακόμη έτος ρεκόρ το 2022: Αναμένουμε αύξηση των EBITDA κατά 41% σε ετήσια βάση στα 501 εκατ. με προοπτική να είναι ακόμη υψηλότερα λόγω της στενότητας αλουμινίου που τροφοδοτείται από τη δυναμική ζήτησης/προσφοράς και τις γεωπολιτικές.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Citi για Mytilineos: Απογείωση των κερδών, αύξηση 60% το πρώτο τρίμηνο

Η Citi προαναγγέλλει αναβάθμιση τιμής στόχου, καθώς αναμένει αποτελέσματα τριμήνου πάνω από το consensus της αγοράς. Εκτιμά ότι η κερδοφορία όχι μόνο δεν επηρεάζεται, αλλά ευνοείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις τιμές του φυσικού αερίου.