ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:23:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρεί και το πετρέλαιο

Ο ευρωπαϊκός Eurostoxx 600 χάνει 1,4%, το ευρώ διολισθαίνει έναντι του δολαρίου, ενώ σημαντική είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου, λόγω ανησυχιών για Κίνα. Αύριο συνεδριάζει η Fed για αύξηση επιτοκίου κατά 0,50%.

Έντονα πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, μετά τη μεγάλη υποχώρηση των αμερικανικών δεικτών την Παρασκευή και ενόψει της συνεδρίασης της Fed όπου θα αποφασιστεί αύξηση επιτοκίου.

Οι αγορές ανησυχούν πλέον όχι μόνο για τον πληθωρισμό και τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καθώς πληθαίνουν οι κίνδυνοι για σοβαρή επιβράδυνση.

Ο ευρωπαϊκός Eurostoxx 600 λίγο πριν τις 12.00, έχανε 1,4%, ο γαλλικός CAC και ο ιταλικός είχαν μεγαλύτερη πτώση 1,9%, ενώ καλύτερη συμπεριφορά είχε ο γερμανικός DAX, υποχωρώντας κατά 1,3%.

Το ευρώ συνέχιζε την πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου στο 1,052 με απώλειες 0,15%. Την ίδια ώρα το πετρέλαιο υποχωρεί περίπου 2,5% λόγω των ανησυχιών για μείωση της ζήτησης από την Κίνα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές οφείλεται κυρίως στις πιέσεις που δέχονται μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και της τεχνολογίας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές όπως όλα δείχνουν ακολουθούν τον βηματισμό των αμερικανικών και της μεγάλης πτώσης που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι ο S&P 500 υποχώρησε την Παρασκευή, καθώς τα πτωτικά στοιχήματα στον τομέα της τεχνολογίας επανήλθαν, με τον καθοδικό ρυθμό να δίνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της Amazon, αφού ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε για πρώτη φορά ζημιές σε τρίμηνο από το 2015.

Ο S&P 500 υποχώρησε 3,63%, ο  Dow Jones έχασε 2,77%, ή 939,18 μονάδες, ο Nasdaq βυθίστηκε σημειώνοντας τη χειρότερη μηνιαία πτώση του από το 2008 κατά 4,17%. 

Επίσης η Amazon υποχώρησε περισσότερο από 15% σε χαμηλό δύο ετών, αφού μείωσε τις προβλέψεις της για το δεύτερο τρίμηνο μετά από μια απροσδόκητη τριμηνιαία ζημιά, καθώς η αξία του μεριδίου της στη Rivian πλήττει τα αποτελέσματα.

Δύσκολη αναμένεται να είναι η εβδομάδα, λόγω της αύξησης επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες, με πρώτη τη Fed. Αύριο και την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Fed και αναμένεται να ανακοινωθεί η πολυσυζητημένη αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα. 

Την ίδια ώρα, πολλές ακόμη κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν αυξήσεις επιτοκίων για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό, ενώ ήπια γραμμή φαίνεται να ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ έχει προαναγγείλει ότι θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση αυτή της εβδομάδας αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αλλά παραμένει ασαφές με ποιο ρυθμό θα συνεχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια στη συνέχεια.

Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει, επίσης, ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της με ρυθμό που θα αυξηθεί γρήγορα στα 95 δισ. δολάρια τον μήνα. Σημειώνεται ότι το μέγεθος του ισολογισμού της Fed είναι περισσότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι έως +4% για το πετρέλαιο και νέο υψηλό για χρυσό μετά την επίθεση Ισραήλ

Ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 90 δολαρίων το brent, ενώ ο χρυσός «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 2.400 δολάρια. Μερική αποκλιμάκωση της ανόδου, καθώς το Ιράν αντέδρασε, προς το παρόν, με ψυχραιμία.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα των βασικών εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ και η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι τα δύο γεγονότα που θα προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα, αν και δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι όσον αφορά τα επιτόκια τουλάχιστον.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα μεγαλύτερα νομίσματα βρίσκονται σε στάση αναμονής

Οι κυριότερες ανακοινώσεις της εβδομάδας είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, της Fed για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και η έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη.