ΓΔ: 820.54 -0.31% Τζίρος: 7.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:22:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Morgan Stanley

Μικρή πιθανότητα εισόδου της Εθνικής στον MSCI βλέπει η Morgan Stanley

Όπως σημειώνει στην έκθεση του ο αμερικανικός οίκος, εάν η μετοχή της ΕΤΕ ενταχθεί στους δείκτες MSCI Greece αυτό θα σημάνει πιθανές εισροές έως και 148 εκατ. δολάρια. Μικρή πιθανότητα δίνει και στη διαγραφή της Jumbo.

Λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Societe Generale είναι οι προβλέψεις της Morgan Stanley για το rebalancing των δεικτών MSCI, καθώς θεωρεί πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες για την είσοδο της μετοχής της Εθνικής Τράπεζα με αντίστοιχα μικρές πιθανότητες να έχει και η διαγραφή της Jumbo.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα που θα υπάρξουν ανέρχονται στα 148 εκατ. δολάρια, για τη Jumbo οι εκροές υπολογίζονται να φτάσουν στα 118 εκατ. δολάρια.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley,  μικρή είναι η πιθανότητα εισόδου της Εθνικής στον δείκτη MSCI Standard, με την μετοχή να βρίσκεται επί του παρόντος στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι κοντά στο τρέχον όριο για τον δείκτη Standard.

Ωστόσο, η ένταξή της εξαρτάται από τη διαγραφή της Jumbo. Αυτό συμβαίνει λόγω του μέγιστου αριθμού εταιρειών που μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη -επί του παρόντος 6, που είναι ήδη ο αριθμός των μετοχών του δείκτη. Σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει επίσης ότι η ελεύθερη κυκλοφορία μετοχών της Εθνικής Τράπεζας είναι πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο. Εάν προστεθεί η μετοχή της Εθνικής, η Morgan Stanley περιμένει εισροές ύψους 148 εκατ. δολαρίων και οι ημέρες που θα επηρεαστούν συναλλακτικά οι μετοχές θα φτάσουν τις 10.

Αντίστοιχα μικρή είναι η πιθανότητα της διαγραφής της μετοχής της Jumbo από τον δείκτη MSCI Standard Greece. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η πλήρης κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν οριακά πάνω από το ελάχιστο επίπεδο για να επαναταξινομηθεί ως μικρής κεφαλαιοποίησης.

Σημειώνει ότι η μετοχή μπορεί να διαγραφεί εάν το όριο που έχει θέσει η MSCI για την εν λόγω αναπροσαρμογή είναι υψηλότερο από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στους υπολογισμούς της- αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 10%, κάτι που είναι απίθανο κατά την άποψή της επενδυτικής τράπεζας. Εάν διαγραφεί, αναμένεται να υπάρξουν εκροές ύψους 118 εκατ. δολαρίων και οι ημέρες που θα επηρεαστούν συναλλακτικά οι μετοχές θα φτάσουν τις 30.

Σε περίπτωση πάντως που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Morgan Stanley θα υπάρξει διαφοροποίηση στη στάθμιση της Ελλάδας στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών καθώς η αύξηση κατά 0,24% από την επαναφορά της Εθνικής πρόκειται να αντισταθμίση την μείωση κατά 0,19% που θα προκαλέσει η πιθανή αφαίρεση της Jumbo.

Η MSCI θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της εξαμηνιαίας αναθεώρησης την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της Τρίτης 31 Μαΐου 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Εθνική Τράπεζα: Η τράπεζα του αύριο επενδύει σε ενέργεια και υποδομές

Ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας μίλησαν στο FIN FORUM 2022, για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών καθώς και για τα χαρακτηριστικά της τράπεζας του αύριο
ΑΓΟΡΕΣ

Πακέτα της Εθνικής με αξία πάνω από 23 εκατ. πέρασαν από το ταμπλό στο ΧΑ

Σχεδόν ο μισός τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση έχει καλυφθεί από τρεις συναλλαγές πακέτων της Εθνικής, που ενδέχεται να συνδέονται με κινήσεις από fund, ενόψει της αναθεώρησης του δείκτη MSCI.