ΓΔ: 820.79 -0.28% Τζίρος: 10.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, evro, agores, synallagma
Φωτο: Shutterstock

Στο 1 δολάριο θα υποχωρήσει το ευρώ, εκτιμούν διεθνείς επενδυτές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή οικονομία και οδηγούν το κοινό νόμισμα σε ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες.

Απαισιόδοξοι για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου το επόμενο διάστημα εμφανίζονται αρκετοί επενδυτές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού αυξάνουν τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει το ενιαίο νόμισμα σε απόλυτη ισοτιμία (parity) έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Κατά την άποψη του 60% των συμμετεχόντων στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse, το ευρώ θα καταλήξει τελικά στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο, ενώ μια μικρή πλειοψηφία των 400 συμμετεχόντων στοιχηματίζει ότι στη συνέχεια θα ανακάμψει στο 1,15 δολάριο. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση. Περίπου το 48% των ερωτηθέντων, στους οποίους περιλαμβάνονται οικονομολόγοι και διαχειριστές χαρτοφυλακίου, προβλέπουν νέες απώλειες στα 0,95 δολάρια, δηλαδή είναι περισσότερο απαισιόδοξοι σε σύγκριση με τους αναλυτές των κορυφαίων τραπεζών της Wall Street. 

Οι προοπτικές του ευρώ σύμφωνα με την έρευνα MLIV Pulse Survey

 

Οι ανησυχίες των συμμετεχόντων στην έρευνα τονίζουν ότι η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με ένα «σοβαρό πονοκέφαλο», καθώς  προσπαθεί να «κρατήσει» την εκτίναξη των τιμών, χωρίς, όμως, να πλήξει σφοδρά τον επιχειρηματικό κύκλο. Αυτό που φοβάται περισσότερο το 40% των ερωτηθέντων είναι στην ευρωζώνη λόγω του στασιμοπληθωρισμού. Η γεωγραφική εγγύτητα στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας και η εξάρτηση από το διασυνοριακό εμπόριο, οδηγεί την Ευρώπη στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανησυχίας για την άνοδο των τιμών και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ζώνη του ευρώ αναπτύχθηκε μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο, καθώς η Ιταλία συρρικνώθηκε, η Γαλλία έμεινε στάσιμη και η επέκταση στην Ισπανία επιβραδύνθηκε. Η βιομηχανική παραγωγή και οι νέες παραγγελίες έχουν κατακρημνιστεί και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη εξανεμίζεται.

Οι αιτίες που καθιστούν ανήσυχους τους επενδυτές για την οικονομία

 

Καθώς μαίνεται η διαμάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία για τις πληρωμές φυσικού αερίου, δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα ως προς το ποια πλευρά θα υποφέρει περισσότερο. Ενώ το 51% δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, το 49% ανέφερε την Ευρώπη ως τον κύριο χαμένο. Όταν ρωτήθηκαν ποια θα ήταν η καλύτερη συναλλαγή για να τοποθετηθούν για μια πιθανή ύφεση φέτος, η πιο δημοφιλής απάντηση ήταν η πώληση του ευρώ, ακολουθούμενη από την έκθεση στην ενέργεια, μέσω μετοχών ή εμπορευμάτων. Ακολουθούν τα ομόλογα και τα μετρητά και τέλος ο χρυσός και το δολάριο. «Αν η κατάσταση στην Ουκρανία δεν αλλάξει, θα υπέθετα ότι η Ευρώπη θα διολισθήσει σε ύφεση», υποστήριξε ο επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζ. Ντίμον, στις αρχές Μαΐου σε συνέντευξή του στο Blooomberg. 

Οι οικονομολόγοι που «παρακολουθεί» το Bloomberg έχουν μειώσει την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2022 στο 2,8% από 4,2% στις αρχές του έτους. Ωστόσο, ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πίεση καθώς οι τιμές αυξάνονται, ενώ η Κίνα επεκτείνοντας lockdown, γεγονός που επιβαρύνει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές της περιοχής, όπως και για την έκβαση του πολέμου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, Φρ. Οντέα, επίσης στο Bloomberg στις αρχές Μαΐου. «Το κεντρικό μας σενάριο είναι περισσότερο μια ήπια προσγείωση του ΑΕΠ παρά μια ύφεση», τόνισε. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι  ότι το ευρώ θα αυξηθεί στο 1,12 δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ καμία τράπεζα που συμμετείχε στην έρευνα του Bloomberg δεν προβλέπει επί του παρόντος απόλυτη ισοτιμία. 

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup συνέστησαν πρόσφατα τρίμηνα puts για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, ενώ οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνουν περίπου 35% πιθανότητα να συμβεί αυτό μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η αδυναμία του ευρώ έχει εν μέρει βασιστεί στην ισχύ του δολαρίου, αλλά τώρα που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζ. Πάουελ, υποβάθμισε την προοπτική αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να αρχίσει να φαίνεται υπεραγορασμένο. 

Λιγότερο απαισιόδοξοι για το ευρώ οι διαχειριστές κεφαλαίων

 

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα αποδειχθεί τελικά ανεπαρκής για να ενισχύσει περαιτέρω το δολάριο – εάν η η ΕΚΤ ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια ήδη από τον Ιούλιο. Όλα αυτά μπορεί να δώσουν ώθηση στο ενιαίο νόμισμα, ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση μειώνουν επίσης τα πτωτικά στοιχήματα. Εάν αυτός ο «ανοδικός οδικός χάρτης» επιβεβαιωθεί, θα δικαιώσει το 20% των ερωτηθέντων που βλέπουν το ευρώ να φτάνει πρώτα στην ισοτιμία και όχι στο επίπεδο των 1,10 δολαρίων και στη συνέχεια να ανακάμπτει στα 1,15 δολάρια αντί να υποχωρήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς έγινε πανίσχυρο το δολάριο, πώς απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και ροές κεφαλαίων προς το ασφαλέστερο καταφύγιο έχουν φέρει εκρηκτική άνοδο του αμερικανικού νομίσματος, με τη στερλίνα να χάνει 20%. Ποιες οικονομίες κινδυνεύουν περισσότερο.
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και ύφεση οδηγούν σε «ελεύθερη πτώση» το ευρώ

Σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου υποχώρησε το ευρώ. Περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έως τα 0,95 δολάρια αναμένουν οι αναλυτές, με τα hedge funds να αυξάνουν τις short θέσεις τους. Οι παράγοντες που επιτείνουν την πτώση.
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη «βουτιά» του ευρώ προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στην ΕΚΤ

Η παγκόσμια στροφή στο δολάριο έχει ρίξει το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 και δίνει συνεχή ώθηση στον πληθωρισμό. Η αγορά συναλλάγματος δεν λαμβάνει υπόψη τις φραστικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Dolario, Dolar
ΑΓΟΡΕΣ

Το δολάριο έγινε πάλι... βασιλιάς: Γιατί εκτινάχθηκε σε υψηλό 20ετίας

Διεθνής στροφή στην ασφάλεια και τα υψηλά επιτόκια του αμερικανικού νομίσματος, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ως τις αρχές του 2023. Ο δείκτης δολαρίου έχει κέρδη 8% από την αρχή του 2022 και 14% το τελευταίο 12μηνο.
ubs
ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Πληθωρισμός και οικονομία καθορίζουν τη μελλοντική πορεία των αγορών

Σε ανάλυσή της η τράπεζα υπογραμμίζει ότι θα διατηρηθει η αστάθεια στα διεθνή χρηματιστήρια, σημειώνοντας ότι η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου αποτελεί πρόσθετο «πονοκέφαλο» για τους επενδυτές.