ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και ύφεση οδηγούν σε «ελεύθερη πτώση» το ευρώ

Σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου υποχώρησε το ευρώ. Περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έως τα 0,95 δολάρια αναμένουν οι αναλυτές, με τα hedge funds να αυξάνουν τις short θέσεις τους. Οι παράγοντες που επιτείνουν την πτώση.

Ενεργειακή κρίση, συνεχής άνοδος του πληθωρισμού, πιθανώς καθυστερημένη αντίδραση της ΕΚΤ και φόβοι ότι η ευρωζώνη έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να διολισθήσει σε ύφεση σε σύγκριση με τις ΗΠΑ δημιουργούν ένα περιβάλλον σχεδόν τοξικό για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η υποχώρηση του ευρώ σε νέο χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου και η «απώλεια» της απόλυτης ισοτιμίας με το αμερικανικό νόμισμα, επιβεβαιώνει, ότι παρά την ισχυροποίηση της θέσης του στο διεθνές στερέωμα, το ευρώ συνεχίζει να υπολείπεται του δολαρίου ως βασικού επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους κρίσης. 

Την ίδια ώρα αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια πτώσης από τα 0,9926 δολάρια ανά ευρώ, με τη Morgan Stanley να εκτιμά ότι μπορεί να διολισθήσει έως και τα 0,97 δολάρια το τρέχον τρίμηνο, ένα επίπεδο το οποίο δεν έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2000. Ανάλογη άποψη έχει και η Nomura η οποία βλέπει το ευρώ στα 0,975 δολάρια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και πιθανή περαιτέρω υποχώρηση στα 0,95 δολάρια το επόμενο διάστημα, επίπεδο το οποίο εάν διασπαστεί δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμη πιο μεγάλη υποχώρηση. 

«Το τέλος του καλοκαιριού συνδυάζεται με την επιστροφή των πιέσεων για το ευρώ, καθώς η Δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», προσθέτει με τη σειρά του ο Κιτ Τζάκερς, αναλυτής αγορών συναλλάγματος στη Societe Generale.

Σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, ένας παράγοντας ο οποίος διαδραματίζει πάντα ισχυρό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, η Fed βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από την ΕΚΤ αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι προτιμά να πατάξει τον πληθωρισμό ακόμη και εάν αυτό οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία. 

Οι αγορές θα βρίσκονται σε εγρήγορση για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις απαντήσεις των κεντρικών τραπεζών στις αντικρουόμενες δυνάμεις των υφεσιακών κινδύνων και της ανόδου των τιμών στο συμπόσιο του Jackson Hole αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Το ευρώ είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε μια αναθεώρηση των βασικών προσδοκιών της Fed, καθώς η ΕΚΤ έχει λάβει τη δεύτερη πιο ήπια θέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της G10» μετά την Τράπεζα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Commerzbank Ulrich Leuchtmann, ο οποίος αναμένει ότι το ευρώ θα διαμορφωθεί στα 0,98 δολάρια έως το τέλος του 2022. 

Ένας ακόμη παράγοντας στήριξης υπέρ του δολαρίου είναι η χαλάρωση των δεικτών μέτρησης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα hedge funds έχουν ήδη αυξήσει τα καθαρά short στοιχήματά τους έναντι του ευρώ σε υψηλό τριών εβδομάδων, ενώ τα πτωτικά στοιχήματα στη στερλίνα σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αύξησαν ταυτόχρονα τα short στοιχήματά τους στο γεν.

Δύσκολο έτος το 2022 για το ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollario, Dollar, Synalagma, Forex, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς έγινε πανίσχυρο το δολάριο, πώς απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και ροές κεφαλαίων προς το ασφαλέστερο καταφύγιο έχουν φέρει εκρηκτική άνοδο του αμερικανικού νομίσματος, με τη στερλίνα να χάνει 20%. Ποιες οικονομίες κινδυνεύουν περισσότερο.
euro, evro, agores, synallagma
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 1 δολάριο θα υποχωρήσει το ευρώ, εκτιμούν διεθνείς επενδυτές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή οικονομία και οδηγούν το κοινό νόμισμα σε ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες.
Dollar, Dollario, Dolar, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνής... πονοκέφαλος το σκληρό δολάριο, ποια θεραπεία συνιστά το ΔΝΤ

Σε δύσκολη θέση φέρνει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες η συνεχής άνοδος του αμερικανικού νομίσματος. Συνετές πολιτικές και παρεμβάσεις με μέτρο στις αγορές συνιστά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη «βουτιά» του ευρώ προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στην ΕΚΤ

Η παγκόσμια στροφή στο δολάριο έχει ρίξει το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 και δίνει συνεχή ώθηση στον πληθωρισμό. Η αγορά συναλλάγματος δεν λαμβάνει υπόψη τις φραστικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Dolario, Dolar
ΑΓΟΡΕΣ

Το δολάριο έγινε πάλι... βασιλιάς: Γιατί εκτινάχθηκε σε υψηλό 20ετίας

Διεθνής στροφή στην ασφάλεια και τα υψηλά επιτόκια του αμερικανικού νομίσματος, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ως τις αρχές του 2023. Ο δείκτης δολαρίου έχει κέρδη 8% από την αρχή του 2022 και 14% το τελευταίο 12μηνο.