ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall_street_flag
Πηγή: Shutterstock

Σε δίνη ισχυρών πιέσεων η Wall Street εν μέσω φόβων για την ανάπτυξη

Ενέργεια και τεχνολογία παρέσυραν τον S&P 500 κάτω από τις 4.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 31 Μαρτίου 2021. Ανησυχίες για τα επιτόκια της Fed και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα.

Με τις ανησυχίες για παγκόσμια επιβράδυνση να κλιμακώνονται, το sell off συνεχίστηκε στη Wall Street, με τις μετοχές τεχνολογίας και ενέργειας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να οδηγούν τον S&P 500 για πρώτη φορά από τις 31 Μαρτίου 2021 κάτω από τις 4.000 μονάδες.

Ο Dow Jones διολίσθησε 2% χαμηλότερα, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,2% και ο Nasdaq είχε τις βαρύτερες απώλειες, κατά 4,3%.

Ο κλάδος της ενέργειας έχασε περισσότερο από 8% πιεζόμενος από ένα ισχυρότερο δολάριο και τους νέους φόβους για την εξασθένηση της ζήτησης από την Κίνα, καθώς η Σαγκάη φέρεται να ενέτεινε τα μέτρα αποκλεισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Devon Energy σημείωσε πτώση άνω του 10%, η Marathon Oil υποχώρησε περισσότερο από 13% και η APA είχε απώλειες πάνω από 14%.

Τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυξάνοντας τους φόβους για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες, με πρώτη τη Fed, βρίσκονται στο δρόμο για αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

«Η πολιτική covid-zero (στην Κίνα) έχει καταπνίξει τις δαπάνες των νοικοκυριών και δεν έχει αφήσει την παραγωγική πλευρά της οικονομίας αλώβητη», σχολίασε η Morgan Stanley. «Ο κίνδυνος εκτεταμένης συρρίκνωσης είναι σαφής», πρόσθεσε.

Η τεχνολογία, εν τω μεταξύ, δυσκολεύτηκε να βρει τα πατήματά της, καθώς οι επενδυτές φαίνονται επιφυλακτικοί να αγοράσουν μετά την πτώση, ακόμα και όταν οι αποδόσεις των ομολόγων δεν ανεβαίνουν.

Οι Meta, Alphabet, Microsoft και Apple μειώθηκαν περισσότερο από 2%, ενώ η Amazon διολίσθησε περισσότερο από 5%. Η πτώση της Microsoft έφερε την αποτίμησή της κάτω από 2 τρισ. δολ. για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021.

Από το μέτωπο των κερδών δεν υπήρξαν ειδήσεις που θα βελτίωναν το επενδυτικό κλίμα, καθώς η Palantir Technologies βυθίστηκε περισσότερο από 21% μετά την αναφορά τριμηνιαίων αποτελεσμάτων και καθοδήγησης που υπολείπονται των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η BioNTech SE, ωστόσο, κινήθηκε αντίθετα στην τάση της αγοράς, αφού τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έστειλαν τις μετοχές της περισσότερο από 2% υψηλότερα.

Η Uber Technologies μειώθηκε περισσότερο από 11%, καθώς σκοπεύει να μειώσει τις προσλήψεις και τις δαπάνες μάρκετινγκ, όπως ανέφερε το CNBC, επικαλούμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη διευθύνουσα σύμβουλο Ντάρα Κοσοροτσάχι προς το προσωπικό την Κυριακή.

Οι μετοχές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των Coinbase, Marathon Digital και Riot Blockchain μειώθηκαν σε διψήφια ποσοστά, μετά την πτώση του bitcoin στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Σε μια ακόμη ένδειξη της στροφής της αγοράς σε αμυντικές τοποθετήσεις, οι μετοχές των βασικών καταναλωτικών αγαθών έκλεισαν με οριακή άνοδο. «Τα αμυντικά χαρακτηριστικά του κλάδου τον καθιστούν δυνητικά ελκυστικό κατά τη διάρκεια της αστάθειας της αγοράς και καθώς η οικονομία επιβραδύνεται», σχολίασε η Wells Fargo.

Η κίνηση κάτω από το βασικό επίπεδο των 4.000 στον S&P 500 θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω πτώση, αναφέρει το investing.com, αν και η τελευταία υποχώρηση ώθησε την αγορά σε υπερπουλημένες θέσεις που μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη.

«Αυτή η κίνηση σήμερα είναι αρνητική και θέτει το εύρος-στόχο μας στις 3600 - 4000 μονάδες, ωστόσο θα σημειώσουμε ότι οι μετοχές είναι τώρα πολύ υπερπουλημένες και θα μπορούσαν εύκολα να παράγουν απότομα ράλι αντίδρασης στις επόμενες συνεδριάσεις (πάνω από +6-10% από τα χαμηλά)», ανέφερε η Janney Montgomery Scott.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες για Wall Street στο χειρότερο εξάμηνο εδώ και δεκαετίες

Στο χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1962 οδεύει ο Dow Jones, ενώ ο δείκτης &P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση από το 1970. Την μεγαλύτερη πτώση σε ένα εξάμηνο ιστορικά καταγράφει και ο Nasdaq. Στο 16,6% οι απώλειες του Stoxx 600 στο α' εξάμηνο.