ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση οδηγούν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές αλλά και ώθηση από το θετικό κλίμα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο το ΧΑ επιχειρεί, εκ νέου, να ανακτήσει μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, με τον Γεν. Δείκτη μία ανάσα από τις 870 μονάδες. 

Ανοδική αντίδραση καταγράφεται και στην Ευρώπη όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 1,36%, ενώ στο +1,29% κινείται ο γερμανικός DAX

Στις 11:22 ο Γενικός Δείκτης έχει κέρδη 1,10% στις 868,81 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 16,10 εκατ. ευρώ, ενώ 69 μετοχές κινούνται ανοδικά και 17 εμφανίζουν απώλειες. Στο +1,40% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 0,73%. 

Στο +2,14% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 2,07%, τη Eurobank να ενισχύεται 1,59%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο +3,27%, ενώ 1,33% υψηλότερα κινείται ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς

Με θετικό πρόσημο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς μόνο οι τίτλοι των Jumbo και Motor Oil εμφανίζουν απώλειες -0,54% και -0,13% αντίστοιχα. Αντίθετα κέρδη 1,49% σημειώνει η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να έχει άνοδο 0,81%, τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται στο +2,07%, ενώ ενίσχυση 2,70% σημειώνει ο τίτλος της ΔΕΗ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ έχει δεχθεί αρκετές πιέσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετό προβληματισμό στην αγορά. Η αλλαγή στο μακροοικονομικό περιβάλλον φαίνεται πως θέτει σε αμφισβήτηση πλέον το αναπτυξιακό σενάριο για την επιχείρηση, όπως αυτό είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διαδικασία της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ. Οι στόχοι του 2023, όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν, με βάση όλες τις εξελίξεις στην ενέργεια, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για φορολόγηση υπερκερδών και επιβολή πλαφόν στις τιμές, ενώ στον ορίζοντα προβάλλει απειλητικά ένα νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών.

Στο +1,13% η μετοχή της Mytilineos μετά και τις θετικές εκθέσεις των Edison και Morgan Stanley, με τη δεύτερη να εκτιμά ότι θα υπάρξουν εισροές στη μετοχή ύψους έως και 120 εκατ. δολάρια μετά την εισαγωγή της στον δείκτη MSCI. 

Εν γένει οι αλλαγές στον MSCI, με ένταξη Εθνικής Τράπεζας και Mytilineos αλλά και παραμονή της Jumbo είναι αυτές που μπορεί να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά, καθώς τα επονομαζόμενα παθητικά funds έχουν περιθώριο έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου να εισρεύσουν κεφάλαια σε αυτές τις μετοχές, με δεδομένο ότι οι δείκτες θα διαπραγματεύονται με τη νέα τους σύνθεση από την 1η Ιουνίου. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παραδόθηκε στους πωλητές το ΧΑ, ισχυρότατες πιέσεις σε Ευρώπη - Wall Street

Με πτώση -1,43% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Καλύτερη των ξένων αγορών η εικόνα του Γ. Δείκτη με πτώση -9% στο α' εξάμηνο έναντι -20% του DAX και -21% του S&P 500.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο, ανθεκτικό στις διεθνείς πιέσεις

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές της Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και Motor Oil. Αντίθετα ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Coca Cola HBC και τον ΟΠΑΠ ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση -0,21%. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών.