ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Επιστροφή αγοραστών στο Χρηματιστήριο, ώθηση και από τις διεθνείς αγορές

Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ σε θετική πορεία κινούνται οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι, με εξαίρεση τον ΟΤΕ (-1,44%). Άνοδος 1% για την Ευρώπη.

Διευρύνει τα κέρδη του το Χρηματιστήριο, με βασικό του στόχο να διατηρηθεί υψηλότερα από τις 870 μονάδες, ένα επίπεδο το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω άνοδο της αγοράς. 

Ευνοϊκό και το διεθνές κλίμα, με την Ευρώπη να συνεχίζει την ανοδική της αντίδραση, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 1,76% και τον γερμανικό DAX να έχει κέρδη 1,61%. 

Στις 13:31 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1% στις 867,98 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας στις 864,98 μονάδες, ενώ το υψηλό ήταν στις 871,17 μονάδες. Σε καλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών στα 33,65 εκατ. ευρώ, με επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 73, έναντι 32 που σημειώνουν απώλειες. Κέρδη 1,54% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,59% υψηλότερα. 

Συνεχίζεται η προσπάθεια των τραπεζικών μετοχών να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις απώλειες που έχουν εμφανίσει από την αρχή Μαΐου, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 2,22%. Την καλύτερη πορεία ακολουθεί η Alpha Bank με κέρδη 3,07%, με τη Eurobank να ενισχύεται 1,83%, την Εθνική Τράπεζα στο +2,74%, ενώ 0,29% υψηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Μοναδική μετοχή που υποχωρεί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά «βαραίνει» και τον Γενικό Δείκτη είναι αυτή του ΟΤΕ στο -1,44%. Αντίθετα κέρδη 2,25% εμφανίζει η Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 2,45%, ενώ σε θετική πορεία κινείται η ΔΕΗ με κέρδη 1,27%, μετά από αρκετές συνεδριάσεις μεγάλων πιέσεων που προκάλεσαν αρκετό προβληματισμό στους επενδυτές. Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για την Titan, ενώ υψηλότερα του 1% ενισχύονται οι Lamda, Quest, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos και ElvalHalcor

Ο Μάιος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος τόσο για το ΧΑ όσο και για τις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μείωση των θέσεών τους σε μετοχές, φοβούμενοι ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες θα πλήξουν την ανάπτυξη, ενώ ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού δεν έχει εκλείψει. 

Στην τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η Bank of America μεταξύ των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων η διακράτηση μετρητών βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001, σε μία ένδειξη ότι έχει μειωθεί σημαντικά η διάθεση ανάληψης ρίσκου. 

Από αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να ξεφύγει και η ελληνική αγορά, η οποία, όμως, μπορεί ακόμη να ποντάρει στη θετική αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Τα παθητικά κεφάλαια που ακολουθούν τον δείκτη θα πρέπει έως τα τέλη Μαΐου να προχωρήσουν και αυτά σε αναδιάρθρωση των θέσεών τους, με εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν εισροές αρκετών εκατ. δολαρίων σε Mytilineos και Εθνική Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παραδόθηκε στους πωλητές το ΧΑ, ισχυρότατες πιέσεις σε Ευρώπη - Wall Street

Με πτώση -1,43% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Καλύτερη των ξένων αγορών η εικόνα του Γ. Δείκτη με πτώση -9% στο α' εξάμηνο έναντι -20% του DAX και -21% του S&P 500.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο, ανθεκτικό στις διεθνείς πιέσεις

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές της Alpha, ΔΕΗ, ΟΤΕ, και Motor Oil. Αντίθετα ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στην Coca Cola HBC και τον ΟΠΑΠ ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση -0,21%. Βελτιωμένη η αξία των συναλλαγών.