ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Οι τραπεζικές πιέσεις ρίχνουν κάτω από τις 800 μονάδες τον Γενικό Δείκτη

Απώλειες 1,8% για τις τραπεζικές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης που συνεχίζουν την πτωτική πορεία μετά τη χθεσινή συνεδρίαση. Αναβαθμίζεται σήμερα στο ταμπλό της Κύριας Αγοράς του ΧΑ η μετοχή της Alpha Trust.

Παρά το θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης και το ανοδικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης υπό το βάρος των τραπεζικών πιέσεων που συνεχίζονται μετά την χθεσινή συνεδρίαση, έχει υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Συγκεκριμένα στις 11:50 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,13% στις 796,43 μονάδες με την αξία την συναλλαγών να ανέρχεται στα 14,46 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται υπό πίεση «χτυπημένος» από δημοσίευμα των “Financial Times”, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να καταργήσει τη δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν κέρδη, καταθέτοντας στην ίδια την ΕΚΤ με υψηλότερο επιτόκιο ποσά που δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο από την κεντρική τράπεζα (πρόγραμμα TLTRO).

Δεδομένου ότι οι τράπεζες του Νότου της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, κάνουν αρκετά μεγάλη χρήση αυτής της δυνατότητας για να ενισχύουν την κερδοφορία τους εκ του ασφαλούς, το δημοσίευμα προκάλεσε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Ιταλία και Ισπανία.

Μετά τις χθεσινές απώλειες που έφτασαν το 2,7%, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σήμερα κατά 1,86% με την μετοχή της Eurobank να καταγράφει πτώση 3,26%, ενώ η Alpha Bank πέφτει 1,56%. Η μετοχή της Εθνικής σημειώνει απώλειες 0,84% και 0,89% η Τρ. Πειραιώς.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,94%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,18%. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η μετοχή της Coca Cola HBC σημειώνει απώλειες 0,65% και η Mytilineos 2,86% ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 0,43% και ο ΟΠΑΠ 0,57%. Πτώση 1,46% και για την Motor Oil και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημειώνει πτώση 2,35% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υποχωρεί κατά 1,42%.

Σε  θετικό έδαφος κινείται με οριακά κέρδη 0,16% ο τίτλος των ΕΛΠΕ, ενώ η Aegean κινείται υψηλότερα κατά 1,04%. Στο 0,43% η άνοδος της μετοχής του ΑΔΜΗΕ και κατά 0,22% ενισχύεται η Jumbo.

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα αναβαθμίζεται στο ταμπλό της Κύριας Αγοράς του Χ.Α. η Alpha Trust Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, η οποία είχε εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά την 1η Αυγούστου του 2008. Η Alpha Trust θα είναι η 3η εταιρεία που κάνει τη διαδρομή από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. μετά τις Entersoft και Epsilon Net, που στο πρώτο μισό του 2020 μεταπήδησαν στους «μεγάλους» της αγοράς και έκτοτε έχουν εξαιρετική πορεία.

Αύριο Τετάρτη κάνει ντεμπούτο στο ελληνικό χρηματιστήριο η Dimand, σηματοδοτώντας την πρώτη εισαγωγή μέσω δημόσιας εγγραφής από το 2014 και την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, κάτι που ασφαλώς είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Η δημόσια εγγραφή υπερκαλύφθηκε κατά 1,3 φορές, καθώς οι προσφορές ανήλθαν στα 130,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία ζητούσε 98 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης της μετοχής ορίστηκε στο ανώτατο όριο ήτοι στα 15 ευρώ.

Πρόκειται για ένα κερδισμένο στοίχημα όχι μόνο για την εταιρεία ανάπτυξης ακίνητων, αλλά και για το Χ.Α., καθώς το μάνατζμεντ της Dimand μαζί με τους αναδόχους δεν έκαναν πίσω λόγω της έξαρσης της κρίσης στα χρηματιστήρια το τελευταίο δίμηνο, ενώ η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της έχουν προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+1,13%) και της Τεχνολογίας (+0,89%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-3,69%) και των Ταξιδιών (-0,55%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΕΛΓΕΚΑ +3,65% και Unibios +3,35%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Attica Bank -8,41% και Audiovisual -5,20%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ