ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

«Ψυχρολουσία» στις αγορές από τη Fed, πιο ψηλά ο πήχης για τα επιτόκια

Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες μέχρι χθες προανήγγειλε ο Τζ. Πάουελ. Άγριες διακυμάνσεις στη Wall, σε υψηλό 20ετίας το δολάριο, κάτω από 90 δολ. το πετρέλαιο. Όλο και πιο δύσκολη η αυτονόμηση του ΧΑ, παρά τα κέρδη ρεκόρ των εισηγμένων.

Ψυχρολουσία στις αγορές αποτέλεσαν οι χθεσινές αποφάσεις και ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν αύξησε μόνο κατά 0,75% το επιτόκιό της, αλλά έστειλε καθαρά «σήματα» στους επενδυτές ότι θα προχωρήσει και σε άλλες αυξήσεις, πέραν των αναμενόμενων από τις αγορές, χωρίς να διστάζει να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, προκειμένου να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Ενδεικτικές του αντίξοου περιβάλλοντος που διαμορφώνουν οι κινήσεις της Fed ήταν οι άγριες διακυμάνσεις των αμερικανικών δεικτών στη χθεσινή συνεδρίαση, που σημείωναν άνοδο αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, καθώς η αύξηση κατά 0,75% είχε προεξοφληθεί, αλλά γύρισαν απότομα σε πτώση μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι «μόλις τώρα μπήκαμε σε περιοριστικά επίπεδα της νομισματικής πολιτικής και υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «σφίξιμο» θα κρατήσει περισσότερο από όσο ανέμεναν οι αγορές μέχρι χθες.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Dow Jones έχασε 1,7%, όπως και ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,8%. Οι αγορές της Ασίας πήραν τη σκυτάλη, με νέα πτωτική κίνηση τα ξημερώματα, ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκονταν και τα futures των αμερικανικών δεικτών. Το δολάριο εκτινάχθηκε εκ νέου σε υψηλό 20ετίας, ενώ οι φόβοι για ύφεση εξαιτίας της αυστηρής νομισματικής πολιτικής πίεσαν τις τιμές του αργού πετρελαίου χαμηλότερα από τα 90 δολ. το βαρέλι. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται δύσκολη και στην Ευρώπη, που έχει έναν επιπλέον λόγο να ανησυχεί για ύφεση, πέραν της νομισματικής πολιτικής, καθώς η ενεργειακή κρίση αναμένεται να κλιμακωθεί παράλληλα με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από τους Ρώσους.

Δύσκολη η αυτονόμηση του ΧΑ

Σε αυτό το σκοτεινό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να αυτονομηθεί, παρότι τόσο τον Αύγουστο όσο και στο σύνολο έως τώρα του 2022 έχει σαφώς ανθεκτικότερη εικόνα έναντι των ξένων αγορών. Μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή χρηματιστηριακή αγορά όπως είναι το Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο διεθνές momentum, ασχέτως αν υπάρχουν αρκετοί εγχώριοι καταλύτες που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση.

Επηρεασμένο από το διεθνές κλίμα, το Χ.Α. χθες πιέστηκε με… χρονοκαθυστέρηση, καθώς χρειάστηκε μία ημέρα παραπάνω από τις ξένες αγορές για να αντιδράσει στην αναμενόμενη αύξηση κατά 0,75% από τη Fed, επιβεβαιώνοντας ότι σαφώς παρουσιάζει ενίοτε πιο αργά αντανακλαστικά, καθώς δεν βρίσκεται μέσα στην «αιχμή» και στις πρώτες προτεραιότητες των ισχυρών χαρτοφυλακίων διεθνώς.

Μολονότι λοιπόν οι ευρωπαϊκές αγορές χθες αντέδρασαν θετικά, το Χ.Α. κινήθηκε με ρυθμούς προηγούμενης συνεδρίασης, κλείνοντας σε νέα χαμηλά δύο μηνών, καθώς στις 826 μονάδες είχε να βρεθεί από τις 21 Ιουλίου. Η αξία συναλλαγών για ακόμη μια φορά ήταν περίπου κατά 50% χαμηλότερα από τον μέσο τζίρο του 2022, καθώς διαμορφώθηκε στα 43,53 εκατ. ευρώ ενώ ο μέσος τζίρος του έτους είναι στα 80 εκατ. ευρώ.

Η χαμηλή αξία συναλλαγών δεν προσφέρεται για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, όμως το γεγονός ότι η αγορά πέφτει «εύκολα» και με μικρούς τζίρους, σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει η αντίστροφη πορεία εξίσου εύκολα, αν υπάρξουν οι αφορμές. Παράλληλα, αρνητικά επέδρασε και η φημολογία ότι ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, SSM, δεν επιτρέπει σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν σε παροχή μερισμάτων από τα κέρδη του 2022.

Η αλήθεια είναι πως ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία στις αρχές της εβδομάδας, μιλώντας σε διεθνές οικονομικό συνέδριο, ζήτησε από τις διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι ιδιαίτερα φειδωλές στα ανοίγματά τους και στις διανομές μερισμάτων, καθώς η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί απειλή για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τραπεζικός κλάδος είχε υπεραποδώσει τις τελευταίες ημέρες, οπότε κάποιοι έσπευσαν, έστω και με… άκομψο τρόπο να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών. Ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 9,23% στις προηγούμενες εννέα συνεδριάσεις, έναντι μόλις 1,38% του Γ.Δ. και +2,19% του FTSE 25. Χθες υποχώρησε κατά 3,41% χάνοντας το όριο των 550 μονάδων, ενώ έφτασε έως το -4,59% στο χαμηλό ημέρας.

Πλέον, από την αρχή του 2022, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 7,50%, ο FTSE 25 είναι στο -7,24%, ο Mid Cap στο –11,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο -3,41%, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότερη συμπεριφορά και σε επίπεδο 9μήνου. To ίδιο διάστημα οι κυριότεροι διεθνείς δείκτες υποχωρούν από 15% έως 20%.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης δεδομένων. Οι οίκοι Moody’s και DBRS δεν άλλαξαν βαθμολογία για την ελληνική οικονομία την Παρασκευή, μολονότι είχαν καλλιεργηθεί κάποιες προσδοκίες, ενώ από την άλλη πλευρά, υπήρξε η απρόσμενη αναβάθμιση έντεκα μετοχών του FTSE 25 στη μεγάλη κατηγορία του διεθνούς δείκτη FTSE Russell, λόγω της διαγραφής των ρωσικών μετοχών.

Αποτελέσματα ρεκόρ

Παράλληλα, οι επιδόσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές και όπως φαίνεται έως τώρα, οδεύουν για νέο ρεκόρ 15ετίας! Σε μια διαφορετική συγκυρία λοιπόν, το Χ.Α. θα είχε σαφώς καλύτερη πορεία.
Υπάρχουν γενναίες μερισματικές πολιτικές και κεφαλαιακές διανομές (Jumbo, Autohellas, Alpha Trust και πολλές άλλες), ενώ συνεχίζεται το μπαράζ πολύ καλών αποτελεσμάτων. Εταιρείες όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, EvlalHalcor, Autohellas, Cenergy Holdings, Παπουτσάνης, Entersoft, Epsilon Net, Έλτον Χημικά, Αλουμύλ Μυλωνάς, Flexopack κ.α. ανακοίνωσαν το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας τους, βάζοντας πλώρη για μια ανάλογη επίδοση στο σύνολο της χρήσης.

Γι’ αυτόν το λόγο ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, κάνει λόγο για μεγάλη χαμένη ευκαιρία, αναφερόμενος στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και τις εταιρικές επιδόσεις κερδοφορίας των εισηγμένων το 2022. Τονίζει πως αφενός η εταιρική κερδοφορία διανύει το καλύτερο ιστορικά ξεκίνημα χρήσης, αφετέρου οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες (ΑΕΠ, πλεόνασμα, ανεργία) κινούνται σε ρυθμούς βελτίωσης και πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.

Σε μια οποιαδήποτε άλλη συγκυρία τα αποτελέσματα των εταιρειών θα τύχαιναν διαφορετικής υποδοχής αφού εκτός από την ποσοτική τους μεγέθυνση, είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά με αποτιμήσεις ομοειδών εισηγμένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με το 25% των εταιρειών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου οι εισηγμένες φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας με άνεση, χτίζοντας δυνατές βάσεις για το δύσκολο β’ εξάμηνο που ακολουθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Εβδομάδα κρίσιμων τεστ για τις αγορές, Fed και Porsche δίνουν τον τόνο

Αγωνία για τα επιτόκια της Fed και το ενδεχόμενο έκπληξης με αύξηση 1%. Κρίσιμο τεστ επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη με μεγάλη δημόσια εγγραφή για την Porsche. Προσδοκίες στο ΧΑ για κίνηση στις 850 μονάδες, κέρδη - ρεκόρ από τις εισηγμένες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έγιναν «καπνός» 2,5 δισ. στο Χρηματιστήριο, κρίσιμες ανακοινώσεις από Fed

Σε κρίσιμη καμπή οι αγορές, καθώς αναμένεται με αγωνία αν θα αυξήσει σήμερα κατά 0,75% το επιτόκιό της η Fed. Ισοπεδωτική συνεδρίαση ρευστοποιήσεων, με «κόκκινες» όλες τις μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ αντοχής στο χρηματιστήριο εν μέσω πίεσης στις διεθνείς αγορές

Σε ρυθμούς διόρθωσης από επίπεδα ρεκόρ έχουν μπει οι αγορές ΗΠΑ και Ευρώπης, κρίσιμες οι ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη. Ανθεκτική ως τώρα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που δεν είχε ακολουθήσει το διεθνές ράλι.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
ΑΓΟΡΕΣ

Πάρτι Χριστουγέννων στις αγορές μετά την ευχάριστη έκπληξη από τη Fed

Τρεις μειώσεις επιτοκίων αντί για δύο το 2024 «βλέπει» η αμερικανική κεντρική τράπεζα, ενώ εξέπληξαν ευχάριστα οι ήπιες δηλώσεις Πάουελ. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στην ΕΚΤ. Στοίχημα για το ΧΑ η επιστροφή στα υψηλά έτους.