ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Εβδομάδα κρίσιμων τεστ για τις αγορές, Fed και Porsche δίνουν τον τόνο

Αγωνία για τα επιτόκια της Fed και το ενδεχόμενο έκπληξης με αύξηση 1%. Κρίσιμο τεστ επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη με μεγάλη δημόσια εγγραφή για την Porsche. Προσδοκίες στο ΧΑ για κίνηση στις 850 μονάδες, κέρδη - ρεκόρ από τις εισηγμένες.

Δύο κρίσιμα τεστ καλούνται να περάσουν οι αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού αυτή την εβδομάδα, καθώς η Fed προχωρά την Τετάρτη σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίου, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η δημόσια εγγραφή για τη γερμανική Porsche, που θα είναι μια από τις μεγαλύτερες νέες εισαγωγές εταιρειών της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής ιστορίας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ως τώρα καλύτερη συμπεριφορά από τις ξένες αγορές, βασιζόμενο στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και την κερδοφορία των εισηγμένων που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ 15ετίας και θα μπορούσε αυτή την εβδομάδα να δοκιμάσει μια κίνηση προς τις 850 μονάδες, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι αναμενόμενες εξελίξεις αυτή την εβδομάδα είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν για να εξαχθούν συμπεράσματα, ιδιαίτερα για την κατεύθυνση που θα πάρουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και είναι σαφές ότι οι... άγριες διαθέσεις της Fed για τον έλεγχο του πληθωρισμού δεν αποτελούν καλό οιωνό:

  • Μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed που αρχίζει αύριο, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί άλλη μια μεγάλη αύξηση επιτοκίου, κατά 0,75%, χωρίς να είναι αμελητέα η πιθανότητα μιας κίνησης σοκ, με αύξηση κατά 1%. Οι εξελίξεις σε πληθωρισμό - επιτόκια έχουν προκαλέσει «αιμορραγία» στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον S&P να υποχωρεί σχεδόν κατά 10% τον τελευταίο μήνα, ενώ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω καθοδική κίνηση, με πρόσθετες απώλειες που θα ξεπεράσουν το 10%, πριν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι είναι ασφαλές να αρχίσουν νέες τοποθετήσεις. Πάντως, η αύξηση επιτοκίου κατά 0,75% θεωρείται σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και μόνο μια αύξηση κατά 1% θα σοκάριζε την αγορά, προκαλώντας μεγάλη «βουτιά» αυτή την εβδομάδα.
  • Στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν και του Γερμανικού κεντρικού τραπεζίτη, Γιόακιμ Νάγκελ, επιβεβαίωσαν πως επίκεινται αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σε μια νέα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις διαθέσεις των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Volkswagen προχωρά στη διάθεση μετοχών της θυγατρικής Porsche με αρκετά φιλόδοξο στόχο για την τιμή διάθεσης, που ανακοινώθηκε χθες ότι θα κινηθεί σε εύρος 76,50 - 82,50 ευρώ ανά μετοχή. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η κεφαλαιοποίηση της βιομηχανίας πολυτελών αυτοκινήτων διαμορφώνεται σε 70 - 75 δισ. ευρώ και, έτσι, το IPO της Porsche θα αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στη γερμανική ιστορία και την τρίτη στην ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή ιστορία. Σε μεγάλο βαθμό, η εγγραφή έχει ήδη καλυφθεί από μεγάλους επενδυτές και, όπως εκτιμούν αναλυτές, αν στεφθεί από επιτυχία θα αποτελέσει μια ισχυρή ένεση ηθικού για τους επενδυτές στην Ευρώπη, ενώ θα προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Το ΧΑ αποδεικνύεται ανθεκτικό

Στην Αθήνα, η χρηματιστηριακή αγορά θα αναζητήσει νέες ισορροπίες με βάση και τα μηνύματα από τον διεθνή χώρο, ενώ δεν αποκλείεται -αν το διεθνές κλίμα είναι υποστηρικτικό- να κάνει ο Γενικός Δείκτης μια νέα προσπάθεια για τον έλεγχο της ευρύτερης ζώνης των 850 μονάδων. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά στο γεγονός ότι οι οίκοι Moody’s και DBRS δεν άλλαξαν βαθμολογία για την ελληνική οικονομία την Παρασκευή, μολονότι είχαν καλλιεργηθεί κάποιες ήπιες προσδοκίες ότι τουλάχιστον η Moody’s θα προχωρούσε σε αναβάθμιση προοπτικών από σταθερές σε θετικές, κάτι που δεν έγινε.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των ξένων αγορών, έχοντας την «ατυχία», σε μια συγκυρία όπου οι εισηγμένες ανακοινώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα ενώ υπάρχει πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων, το κλίμα στο εξωτερικό είναι αρνητικό, με αφορμή την αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν επιτρέπει ούτε μακροπρόθεσμου, ούτε μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα εκτιμήσεις για την πορεία των αγορών, καθώς το περιβάλλον είναι ναρκοθετημένο. Μολονότι η παγκόσμια οικονομία δείχνει να βγαίνει οριστικά από τα δυόμισι χρόνια της πανδημίας που άλλαξε ίσως μια για πάντα πάρα πολλά σε όλο τον κόσμο, εντούτοις ήρθαν η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός να προσγειώσουν ανώμαλα την παγκόσμια οικονομία. Οι κεντρικές τράπεζες μετά από δώδεκα χρόνια που εφάρμοσαν πολιτική χαμηλών/μηδενικών επιτοκίων, έχουν ξεκινήσει τον αντίστροφο δρόμο, αλλάζοντας τα δεδομένα και για τις αγορές.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε το παγκόσμιο πάρτι των προηγούμενων πολλών ετών, εξακολουθεί φέτος να δείχνει καλύτερη εικόνα έναντι της συντριπτικής πλειονότητας των διεθνών αγορών, έστω και αν δεν μπορεί να αποφύγει τους κλυδωνισμούς. Οι δείκτες των σημαντικότερων χρηματιστηρίων του κόσμου υποχωρούν από 15% έως 20% κατά μέσο όρο το 2022, ενώ το Χ.Α. βρίσκεται στο -6,40%.

Την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 υποχώρησε σε ποσοστό 5,77%, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης έχασε 4,93%, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε μόλις 0,68% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 είχε πτώση 0,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακή άνοδο 0,20%.

Η αύξηση των επιτοκίων βάζει ξανά στο «χάρτη» τον τραπεζικό κλάδο, αλλάζοντας τα δεδομένα για την κερδοφορία τους, κάτι που ήδη αντανακλάται στη συμπεριφορά ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στο Χ.Α. όπου ο κλάδος δείχνει σαφή σημάδια αφύπνισης. Σε ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, ο εν λόγω κλάδος, μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως έχει πολλές φορές αποδειχτεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Ιστορικά υψηλά κέρδη για πληθώρα εισηγμένων

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου 2022 είναι εξαιρετικές, με πολλές εταιρείες να καταγράφουν ρεκόρ μεγεθών όλων των εποχών, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά τους. Εταιρείες όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, EvlalHalcor, Autohellas, Παπουτσάνης, Entersoft, Έλτον Χημικά, Αλουμύλ Μυλωνάς κ.α. ανακοίνωσαν το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας τους, βάζοντας πλώρη για μια ανάλογη επίδοση στο σύνολο της χρήσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, κάνει λόγο για μεγάλη χαμένη ευκαιρία, αναφερόμενος στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και τις εταιρικές επιδόσεις κερδοφορίας των εισηγμένων το 2022. Τονίζει πως αφενός η εταιρική κερδοφορία διανύει το καλύτερο ιστορικά ξεκίνημα χρήσης, αφετέρου οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες (ΑΕΠ, πλεόνασμα, ανεργία) κινούνται σε ρυθμούς βελτίωσης και πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.

Σε μια οποιαδήποτε άλλη συγκυρία τα αποτελέσματα των εταιρειών θα τύχαιναν διαφορετικής υποδοχής αφού εκτός από την ποσοτική τους μεγέθυνση, είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά με αποτιμήσεις ομοειδών εισηγμένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με το 25% των εταιρειών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου οι εισηγμένες φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας με άνεση, χτίζοντας δυνατές βάσεις για το δύσκολο β’ εξάμηνο που ακολουθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα κέρδη της χρήσης 2021, οι ελληνικές εισηγμένες βρέθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ 15ετίας, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου, καθώς τα κέρδη προ φόρων ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

kerdiXA

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, στην εβδομαδιαία ανάλυσή του τονίζει πως «παρ’ όλα τα μεγάλα προβλήματα, τουλάχιστον στο 1ο εξάμηνο οι εταιρείες συνεχίζουν να έχουν πολύ δυνατά οικονομικά μεγέθη αντίστοιχα και με την οικονομία. Το Χ.Α. παρ’ όλα αυτά, δεν έχει “πληρώσει” αντίστοιχα τους επενδυτές. Είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα και αφού βρει την ευκαιρία, θα καταφέρει να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος. Ήδη οι επιδόσεις του στο -6% με τον τραπεζικό στο -3% βλέποντας τα -20% των ξένων μας δείχνει το τι μπορεί να περιμένουμε στο μέλλον».

Τα τεχνικά δεδομένα

Σ’ ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει ότι το επίπεδο των 847 μονάδων είναι η πολύ σημαντική κοντινή αντίσταση, η οποία αν σπάσει, τότε η αγορά μπορεί να στοχεύσει τις 880 μονάδες, ή ακόμη και τις πολύ σημαντικές 900 μονάδες. Στον αντίποδα, μια διάσπαση των 830 μονάδων θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι στις 818 μονάδες ή στις 800 μονάδες. «Ο ταλαντωτής μας απλά χρειάζεται μία ανοδική συνεδρίαση για να δώσει έναυσμα ενώ ο τραπεζικός συνεχίζει να έχει πολύ καλύτερη εικόνα», συμπληρώνει.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «οι 854 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας της αντίδρασης από τα χαμηλά των 818 μονάδων, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει ισορροπία μεταξύ 830 και 840 μονάδων περιορίζοντας το ημερήσιο εύρος των διακυμάνσεων. Για τη νέα εβδομάδα, πριν από οτιδήποτε άλλο θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να επιχειρήσει μια νέα απόπειρα προς τις 850 μονάδες, ως εγχείρημα δεν απαιτεί ιδιαίτερο συναλλακτικό όγκο ενώ και η συντηρητική στάση της αγοράς έναντι των εξωτερικών πωλήσεων δείχνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί επιλεκτικά αγοραστικά αντανακλαστικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Ψυχρολουσία» στις αγορές από τη Fed, πιο ψηλά ο πήχης για τα επιτόκια

Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες μέχρι χθες προανήγγειλε ο Τζ. Πάουελ. Άγριες διακυμάνσεις στη Wall, σε υψηλό 20ετίας το δολάριο, κάτω από 90 δολ. το πετρέλαιο. Όλο και πιο δύσκολη η αυτονόμηση του ΧΑ, παρά τα κέρδη ρεκόρ των εισηγμένων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Έγιναν «καπνός» 2,5 δισ. στο Χρηματιστήριο, κρίσιμες ανακοινώσεις από Fed

Σε κρίσιμη καμπή οι αγορές, καθώς αναμένεται με αγωνία αν θα αυξήσει σήμερα κατά 0,75% το επιτόκιό της η Fed. Ισοπεδωτική συνεδρίαση ρευστοποιήσεων, με «κόκκινες» όλες τις μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ αντοχής στο χρηματιστήριο εν μέσω πίεσης στις διεθνείς αγορές

Σε ρυθμούς διόρθωσης από επίπεδα ρεκόρ έχουν μπει οι αγορές ΗΠΑ και Ευρώπης, κρίσιμες οι ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη. Ανθεκτική ως τώρα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που δεν είχε ακολουθήσει το διεθνές ράλι.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.