ΓΔ: 1421.84 0.30% Τζίρος: 34.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Πτωτικά αλλά με εικόνα καλύτερη της Ευρώπης κινείται το Χρηματιστήριο

Πτώση που ξεπερνά το 2% για τη μετοχή της Eurobank, με τον Γεν. Δείκτη να παραμένει κοντά στο επίπεδο των 790 μονάδων, ενώ συνεχίζεται η «χαμηλή πτήση» για την αξία των συναλλαγών.

Η διατήρηση των αρνητικών τάσεων σε διεθνές επίπεδο, δεν αφήνει την αγορά να ξεφύγει από την πτώση, αν και ακολουθεί πορεία καλύτερη εκείνης των ευρωπαϊκών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται κοντά στο επίπεδο των 790 μονάδων. 

Πτώση άνω του 1% εμφανίζουν τόσο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 όσο και ο γερμανικός DAX, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του πληθωρισμού και την επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. 

Στις 11:51 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,46% στις 789,26 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,52 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,53% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,98% χαμηλότερα. 

Στο -0,89% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να είναι η μοναδική που κινείται με θετικό πρόσημο καθώς ενισχύεται 0,99%. Αντίθετα πτώση 2,08% για τη Eurobank, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,89% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 1,83% χαμηλότερα. 

Πιέσεις δέχονται αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποιήσης με την Coca-Cola HBC να υποχωρεί 0,71%, τον ΟΤΕ στο -0,27%, τον ΟΠΑΠ να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις και να κινείται 1,38% χαμηλότερα, ενώ αντίθετα κέρδη 0,38% εμφανίζει η ΔΕΗ

Το γ' τρίμηνο ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τις αγορές σε διεθνές επίπεδο, ενώ και το δ' τρίμηνο που μόλις ξεκίνησε εκτιμάται ότι θα έχει την ίδια επίδραση στις μετοχικές αποτιμήσεις, με τον πληθωρισμό, την αύξηση επιτοκίων και την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη να μην αφήνει τους επενδυτές να «ανασάνουν». 

Πάντως η εγχώρια αγορά, όπως και σήμερα, έτσι και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου ακολούθησε πορεία καλύτερη της Ευρώπης και παρά τις δυσκολίες εξακολουθεί να έχει περίπου κατά 50% μικρότερες απώλειες από τους περισσότερους διεθνείς δείκτες το 2022, αν και το Σεπτέμβριο δεν μπόρεσε να προβάλει άμυνες, υποχωρώντας σε ποσοστό 7,41%. 

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης «είναι η πρώτη φορά που η πραγματική οικονομία τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα προηγείται του χρηματιστηρίου, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο η οικονομία συνεχίζει με δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τονίζει πως το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται σε μία 10ετή συσσώρευση, κάποια στιγμή θα βρει την ευκαιρία να “σπάσει” αυτή την κατάσταση.

Επισημαίνει πως «η οικονομία της Ελλάδας παίρνει μπρος μετά από μία μακρόχρονη ύφεση, οπότε το Χρηματιστήριο θα ακολουθήσει νομοτελειακά, ενώ μπορεί η κίνησή του να είναι ετεροχρονισμένη συγκριτικά με το κλίμα διεθνώς, όμως παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να βλέπουμε την ελληνική αγορά αυτόνομα και όχι συγκρίνοντας τη με την κίνηση των ξένων αγορών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ