ΓΔ: 1365.7 -1.80% Τζίρος: 81.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ξύπνημα αγοραστών τον Οκτώβριο στο ΧΑ: Πώς φθάσαμε σε κέρδη κοντά στο 10%

Με διαφορά ο καλύτερος μήνας του 2022 αποδεικνύεται ο Οκτώβριος για το χρηματιστήριο, εν μέσω διεθνούς ανοδικής αντίδρασης. Η ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζών, οι προσδοκίες για deal και η κινητικότητα σε ενέργεια - υποδομές αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον.

Αιφνιδιάζοντας θετικά τους επενδυτές, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να «χτίζει» στο ράλι του Οκτωβρίου που πλέον οδεύει να καταστεί ο -με διαφορά- καλύτερος μήνας του 2022 και ένας από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στις πέντε εναπομείνασες συνεδριάσει έως το φινάλε.

Κάνοντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και χωρίς εξάρσεις και υπερβολές, η αγορά απομακρύνθηκε σταδιακά από τα χαμηλά των 783,06 μονάδων του Σεπτεμβρίου (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τετάρτης 28/9/22) κλείνοντας χθες στις 866,25 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 9,25% τον τρέχοντα μήνα. Η αγορά, μετά από το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων ημερών θα μπορούσε να βγάλει ανά πάσα στιγμή διόρθωση με στόχο την αποθέρμανση, αν και λόγω των ενδοσυνεδριακών αποφορτίσεων της περασμένης εβδομάδας, τεχνικά δεν καταγράφονται υπερβολές τέτοιες που να χαρακτηρίζουν υπεραγορασμένο το Χ.Α.

Μια σειρά παραγόντων που συνέπεσαν αποτέλεσαν τον καταλύτη για να πάψουν οι ρευστοποιήσεις που ήρθαν ως αποτέλεσμα της αρνητικής ψυχολογίας το Σεπτέμβριο και να ξυπνήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η μεγάλη πτώση του Σεπτεμβρίου είχε φέρει σε πτωτική στρέβλωση την αγορά. Την ώρα που στο εξάμηνο οι εισηγμένες ανακοίνωναν μεγέθη που παραπέμπουν στα κορυφαία αποτελέσματά τους στην ιστορία, ο Γ.Δ. είχε κατέλθει σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών και σε επίπεδα που είχε το Φεβρουάριο του 2021, εν μέσω «φουλ» Covid, με κακούς οιωνούς για τον τουρισμό και χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης, το μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ευνοεί τις εργασίες των τραπεζικών ιδρυμάτων που προσβλέπουν σε μεγάλη ενίσχυση της κερδοφορίας τους και σε ουσιαστική επιστροφή στο core business τους, μετά από πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης ηγείται του ράλι του τρέχοντος μήνα, έχοντας κέρδη 16,51%, έχοντας μόλις τέσσερις ήπια πτωτικές συνεδριάσεις αυτό το διάστημα. Για ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, το ξύπνημα του τραπεζικού κλάδου ασφαλώς και είναι ζήτημα κορυφαίας σημασίας, καθώς είναι αυτός που δύναται να αλλάξει επίπεδο την αγορά και να οδηγήσει τον  Γενικό Δείκτη ακόμη και στις 1.000 ή 1.200 μονάδες εν ευθέτω χρόνω. Θυμίζουμε ότι η μοναδική χρονιά την τελευταία 12ετία που το Χ.Α. υπεραπέδωσε έναντι των διεθνών αγορών ήταν το 2019, όταν με φόντο την πολιτική αλλαγή, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 50%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει επίδοση +101%, τραβώντας όλη την αγορά υψηλότερα.

Αυτό τον μήνα, λοιπόν, η Πειραιώς, που είχε μείνει πολύ πίσω έναντι των υπολοίπων κερδίζει 21,12%, η Εθνική είναι στο +17,55%, η Alpha Bank +16,08% και η Eurobank +14,5%. Φυσικά, κανένας δεν ξεχνά τι έχει περάσει ο τραπεζικός κλάδος την τελευταία δεκαετία, με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις και τα πολλαπλά reverse split σε δείκτες και μετοχές για να μη… μηδενίσουν. Η αγορά έχει πληρώσει ακριβά τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, όμως αυτή είναι η φυσιογνωμία του ρηχού ελληνικού χρηματιστηρίου, που αντανακλά την τραπεζοκεντρική οικονομία, ελλείψει κλάδων – ηγετών και μεγάλης βιομηχανικής εκπροσώπησης, όπως γίνεται σε άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης με κυρίαρχο τον DAX της Φρανκφούρτης.

Άλλος παράγοντας που έφερε αφύπνιση των αγοραστών τον Οκτώβριο είναι οι πολλαπλές επιχειρηματικές διεργασίες σε πληθώρα κλάδων, με αιχμή την ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές. Πρόκειται για τον κλάδο που έχει δώσει τα περισσότερα και ισχυρότερα deal και το 2022 (Motor Oil – Ελλάκτωρ, Intrakat – εφοπλιστές κ.α.), ενώ φαίνεται πως επίκεινται και νέες σημαντικές συμφωνίες σύντομα.

Ο ενεργειακός και κατασκευαστικός τομέας είναι στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο εντός του χρηματιστηρίου όπου οι μετοχές ηγούνται σε αποδόσεις τόσο το 10μηνο όσο και κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, όσο κυρίως σε επιχειρηματικό επίπεδο. Σύσσωμος ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό, καθώς όλοι οι «παίκτες» προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους και να τοποθετηθούν όσο ισχυρότερα μπορούν στην αγορά, η οποία είναι στο επίκεντρο της έλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και το 2022.

Οι αποδόσεις των μετοχών του κλάδου είναι επίσης καλές τον τρέχοντα μήνα, με τη Mytilineos –που σήμερα το πρωί θα ανακοινώσει μεγέθη 3ου τριμήνου και 9μήνου– να κερδίζει 19,80%, τη ΔΕΗ να έχει αντίδραση +17,60%, τα ΕΛΠΕ +9,27%, Motor Oil +8,18%, Viohalco +11,67%, ElvalHalcor +9,10%, Cenergy Holdings +12,84% και Τέρνα Ενεργειακή +10,48%.

Την ίδια ώρα, σχεδόν καθημερινά ξεμπλοκάρουν νέα έργα υποδομών, ενώ θυμίζουμε πως εμβληματικά έργα που που για διάφορους λόγους είχαν καθυστερήσει, όπως το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, η γραμμή 3 του Μετρό για τον Πειραιά, το μεγάλο project του Βοτανικού με το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, είτε εγκαινιάστηκαν (τα δύο πρώτα), είτε μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης (το τρίτο). Εξέλιξη που επίσης σημειολογικά είναι πολύ σημαντική για την ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν κλάδο που βρίσκεται στον πυρήνα της απορρόφησης των τεράστιων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έργα υποδομών, οδικά, σιδηροδρομικά, αναπλάσεων, ενεργειακά κ.ο.κ.

Χθες ανακοινώθηκε η πρόθεση για νέα μεγάλη αύξηση 100 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Intrakat, που θα είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο. Ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία ανάταξης, έχοντας προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις και εξαγορές, όπως της DNC Energy, ή το ξενενοδοχείο Apanema Resort στη Μύκονο έναντι 10,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intrakat βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή διαπραγματεύσεων για την εξαγορά σημαντικού ποσοστού στην εταιρεία κυκλικής οικονομίας και «πράσινης» ενέργειας W.A.T.T. AE, του Θανάση Κατρή, με την οποία έτσι κι αλλιώς συνεργάζεται σε πολλά projects.

Το μεγάλο στοίχημα και η πρόκληση των διεθνών αγορών

Φυσικά, κυριότερος καταλύτης για την αλλαγή του σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο τον Οκτώβριο ήταν το λίαν υποστηρικτικό κλίμα από τις διεθνείς αγορές. Οι κυρίαρχοι διεθνείς δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική παρουσιάζουν ισχυρή αντίδραση αυτόν τον μήνα, ενώ μετά το ράλι έως και +5,2% της περασμένης εβδομάδας, οι δείκτες της Wall Street συνέχισαν με νέα σημαντική άνοδο χθες. Πρωτύτερα, με κέρδη έως 1,93% έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Κάποιες πληροφορίες ότι η Fed ίσως να κάνει δεύτερες σκέψεις για τις μελλοντικές κινήσεις της στο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ήταν μια αφορμή για ξέσπασμα Παρασκευή και Δευτέρα, όμως η μεγάλη εικόνα είναι ότι στη λήξη του 9μήνου είχε ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος πτώσης στις αγορές, όπου μόνο στη Wall Street χάθηκαν 13 τρισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών μετοχών, πιστοποιώντας ότι έχουν προεξοφληθεί τα περισσότερα δυσμενή σενάρια.

Την ίδια ώρα, το timing του Οκτωβρίου έφερε αλλαγή της ατζέντας, από τα μάκρο στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνων μεγάλων ομίλων της Wall Street, τα οποία γενικά είναι καλύτερα από την εικόνα που παρέπεμπε το γενικευμένο ξεπούλημα του Σεπτέμβρη και στους τρεις δείκτες των αμερικανικών αγορών, που είχαν οδηγήσει ακόμη και σε χαμηλό διετίας.

Αυτό που μένει να απαντηθεί προσεχώς λοιπόν είναι αν αυτή η κίνηση των αγορών αποτελεί ένα κλασικό bear market rally, μια ανοδική κίνηση σε μια αγορά που παραμένει σε πτωτική φάση, ή αν σημαίνει κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν λαμβάνεται ως μια ανοδική διόρθωση στην πρότερη μεγάλη πίεση, μια αντίδραση που ξεκίνησε ως τεχνική, αλλά «πάτησε» πάνω στα εταιρικά μεγέθη 9μήνου μεγάλων ομίλων της Wall Street που ήρθαν να αλλάξουν την ατζέντα και τον εθισμό των αγορών στα μονοδιάστατα προστάγματα της αύξησης επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 2011 επέστρεψε το χρηματιστήριο, κλείνει τον «μαύρο κύκλο» κρίσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και πάλι στον κόμβο των 1.400 μονάδων, όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο. Μόνο ανοδικές συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο με μεγάλη αύξηση συμμετοχής των επενδυτών.
ΑΓΟΡΕΣ

Έως 300% οι «χρυσές» αποδόσεις στο ΧΑ: Πώς φτάσαμε στο μεγάλο φετινό ράλι

Πέντε μετοχές με κέρδη άνω του 100% σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση: ποιες ήταν οι αποδόσεις της χρονιάς (πίνακας). Μόνο ο Nasdaq «νίκησε» φέτος τον Γενικό Δείκτη. Καταλύτες οι εκλογές και η επενδυτική βαθμίδα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές με διψήφια απόδοση Νοεμβρίου και οι καλοί οιωνοί για Δεκέμβριο

Κέρδη 4,35% είχε ο Γενικός Δείκτης τον Νοέμβριο, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 4,78% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 8,08%. Με διψήφιο ποσοστό κερδών έβγαλαν το μήνα οι Quest Συμμετοχών Πειραιώς, ElvalHalcor, Viohalco, Motor Oil και Τιτάν.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Οι… στοιχειωμένες 900 μονάδες για το ΧΑ και οι κινήσεις των ξένων funds

Για τρίτη φορά το τελευταίο πεντάμηνο το ΧΑ αποτυγχάνει να ελέγξει με πειστικότητα το κομβικό όριο των 900 μονάδων. Πώς σχολιάζουν αυτή τη δυστοκία οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης, Μ. Χατζηδάκης και Ν. Καυκάς. Κινητικότητα και πακέτα από ξένους.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips «πλήρωσαν» έως 22,9%

Οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια για τον Covid-19. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενέργεια - τράπεζες. Κέρδη άνω του 20% για ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς.