ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
russia-oil
Φώτο: Shutterstock

Πιθανή συμφωνία για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Όπως αναφέρει το Bloomberg υπάρχει, ήδη, προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ομάδας των «7», ενώ το πλαφόν θα είναι σταθερό και πιθανώς άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν να ορίσουν ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σταθερό επίπεδο, αντί για ένα κυμαινόμενο που συνδέεται με τις τιμές αναφοράς του αργού, όπως σημειώνει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. 

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή, αλλά θα είναι ένας σταθερός αριθμός και όχι έκπτωση σε σχέση με το Brent, δήλωσαν αξιωματούχοι του συνασπισμού που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας την Πέμπτη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ορίσουν το ανώτατο όριο για το αργό πετρέλαιο πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες να πείσουν τη Ρωσία να διαθέσει τουλάχιστον μέρος των εξαγωγών της μέσω του προγράμματος. Το ανώτατο όριο, αν και στατικό, θα επανεξετάζεται τακτικά και θα μπορούσε να αλλάξει από τον συνασπισμό, ο οποίος αποτελείται από τις χώρες της Ομάδας των Επτά και την Αυστραλία. Η προσέγγιση θα ενισχύσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση, δήλωσε ένας αξιωματούχος. 

Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να περιορίσουν τη ροή των εσόδων από το πετρέλαιο που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή της Μόσχας. Η ομάδα εργασίας πιέζει να τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο - ουσιαστικά, μια απαγόρευση της ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών για αποστολές πάνω από μια ορισμένη τιμή - σε συνδυασμό με έναν επερχόμενο γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του ανώτατου ορίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα μέσα Οκτωβρίου ότι οι συναντήσεις για τον καθορισμό των επιπέδων του ανώτατου ορίου τιμών θα αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo, μεταβαίνει στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με την «εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. 

Ο συνασπισμός θα ορίσει τρία επίπεδα τιμών: ένα για το αργό και δύο για τα διυλισμένα προϊόντα. Ο συνασπισμός έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής μόνο ότι το ανώτατο όριο της τιμής του αργού θα είναι ένα σταθερό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το brent ενώ το φυσικό αέριο ανεβαίνει κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.