ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος

Εκστρατεία του Χ.Α. σε οίκους και επενδυτές, μεγάλο στοίχημα η αναβάθμιση

Επαφές με τους οίκους FTSE και MSCI και με οίκους αξιολόγησης καθώς και παρουσία σε μεγάλα επενδυτικά συνέδρια ετοιμάζει ο CEO της ΕΧΑΕ, Γ. Κοντόπουλος. Στην τελική ευθεία η χώρα για επενδυτική βαθμίδα και επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ένα πρόγραμμα σύνθετων δράσεων που περιλαμβάνει συναντήσεις με στελέχη των οίκων αξιολόγησης, καθώς και των οίκων FTSE Russel και Morgan Stanley Capital International, αλλά κινήσεις εξωστρέφειας, όπως είναι η συμμετοχή σε μεγάλα επενδυτικά συνέδρια του εξωτερικού, αποτελούν τον οδικό χάρτη της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με στόχο να κερδίσει το στοίχημα της επιστροφής του ελληνικού χρηματιστηρίου στο διεθνές προσκήνιο, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, που συνδυάζεται και με την επιστροφή του ΧΑ από την... εξορία των αναδυόμενων στην κορυφαία κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Πρόκειται για ένα στοίχημα μεγάλης σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, τη θέση του στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, με αποτέλεσμα έκτοτε να αντλεί κεφάλαια η ελληνική αγορά μόνο από τη μικρή «λίμνη» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και hedge funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις αποτιμήσεις των μετοχών. Οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες έχει «παγιδευτεί» το Χ.Α., αποτελούν πολύ μικρό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας» και προσελκύουν αντίστοιχα μικρά κεφάλαια: για παράδειγμα, στον παγκόσμιο δείκτη της MSCI, η βαρύτητα των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 13%.

Σε συνάντηση ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες στο κτήριο της ΕΧΑΕ για το Επενδυτικό Συνέδριο του Λονδίνου αλλά και την οριοθέτηση των επόμενων στόχων της διοίκησης του Χ.Α., ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος τόνισε πως «έχουμε μια ομάδα επιτελικών στελεχών που ασχολούνται με τη θέση της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες, εξετάζουν όλα τα ζητήματα και όλες τις παραμέτρους».

Σημείωσε πως έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με επιτελικά στελέχη των οίκων αξιολόγησης σε μια προσπάθεια ενημέρωσης αλλά και πλήρους καταγραφής όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν τα κριτήριά τους με τα οποία λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν και τεχνικά θέματα στα οποία κάνει προσαρμογές η ΕΧΑΕ για τη διευκόλυνση των ξένων επενδυτών, όπως τα omnibus accounts (κοινοί επενδυτικοί λογαριασμοί). «Έως το καλοκαίρι του 2023 πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Κοντόπουλος.

Τόνισε πως «εμείς θέλουμε έναν από αυτούς τους οίκους (σ.σ. να μας αναβαθμίσει). Ο ένας περιμένει τον άλλον. Η MSCI έχει ένα reflective κομμάτι, π.χ. το μέγεθος, τι εισαγωγές έχεις, πάντα σε σχέση με άλλες αγορές, ή επίσης ζυγίζεται η άνοδος των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τις ώριμες. Πρέπει να αυξηθεί συνολικά το μέγεθος της αγοράς μας, να μπουν καινούριες εταιρείες και να αυξηθεί η αποτίμηση, ενώ δεν θέλουμε να χάσουμε μεγάλες εταιρείες. Αν έχουμε momentum, τότε ένας από τους οίκους θα πάρει το ρίσκο και θα μας αναβαθμίσει».

Στο πλαίσιο αυτών των ζυμώσεων, ο πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε πως «πρέπει να έχουμε επαφή με επενδυτές με τέτοιου είδους δραστηριότητες όπως στο Λονδίνο, και γι’ αυτό τους κρατάμε ενήμερους, τους ρωτάμε για τεχνικά θέματα και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Και με τις επαφές να πείσουμε να δουν στις αναλύσεις τους περισσότερο στην Ελλάδα». Ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως «άλλοι επενδυτές έρχονται όταν έχεις επενδυτική βαθμίδα και άλλοι όταν δεν έχεις. Είναι ένα στοίχημα (σ.σ. η αναβάθμιση) για εμένα, θα ήμασταν επιτυχημένοι εάν το κάνουμε στον επόμενο ενάμιση χρόνο».

Σημείωσε πως η επάνοδος στις ανεπτυγμένες αγορές θα αλλάζει όλο τον «χάρτη» της αγοράς, θα είναι πιο εύκολες οι αποφάσεις για επενδύσεις και λήψη θέσεων στο Χ.Α. από τις επιτροπές ρίσκου των διαχειριστών. 

Επίσης γνωστοποίησε πως γίνονται και κινήσεις σε τεχνολογικό επίπεδο. Τον Φεβρουάριο αλλάζει το πρωτόκολλο επικοινωνίας και πάει σε fix protocol που θα βελτιώσει την ταχύτητα των συναλλαγών, ενώ γίνονται και άλλες αλλαγές στο ΟΑΣΗΣ με στόχο να βελτιωθεί σημαντικά η ταχύτητά του. 

Ο πρόεδρος του Χ.Α. τόνισε ότι θα δώσει το «παρών» σε πάνελ στο συνέδριο της Capital Link στις 9 Δεκεμβρίου, στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει ένα ειδικό forum με θεματικές ημερίδες και ψηφιακή συμμετοχή, αλλά και στο Digital Technology Forum στις 7 Φεβρουαρίου. Οριοθετώντας τους στόχους, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη προβολή στην Αμερική, αλλά και στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, που έχει το μεγαλύτερο momentum. Όπως εξήγησε, οι αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) μειώθηκαν φέτος στις δυτικές αγορές, Ευρώπης και ΗΠΑ, ενώ αυξήθηκαν στη Μέσα Ανατολή, κάτι που δείχνει πού στρέφονται τα κεφάλαια. 

Επίσης, επανέλαβε ότι είναι σημαντικός στόχος η εισαγωγή μιας μεγάλης εταιρείας στο χρηματιστήριο που θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο κι άλλων εισαγωγών και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι δίνει πιθανότητες 55% για την εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στο Χ.Α. μέσα στο 2023. Σημείωσε πως πρέπει να έχουμε εκπροσώπους του τουρισμού ή της ναυτιλίας στο Χ.Α. και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Το road show στο Λονδίνο

Αναφορικά με το road show στο Λονδίνο τονίστηκε ότι συμμετείχαν 280 σύνεδροι από εισηγμένες και επενδυτικούς οίκους, ενώ παρευρέθηκαν 96 εκπρόσωποι επενδυτικών οργανισμών που συνολικά διαχειρίζονται πάνω από 30 τρισ. δολάρια. Οι περισσότεροι επενδυτές ήταν από Λονδίνο, ΗΠΑ και Καναδά.

Έγιναν 527 συναντήσεις, ενώ η πλειονότητα των 27 εισηγμένων και των δύο μη εισηγμένων εταιρειών (PeopleCert και Noval Property) που συμμετείχαν εκπροσωπήθηκαν από τους επικεφαλής τους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι τράπεζες και οι ενεργειακές εταιρείες, ενώ πολλές ερωτήσεις έγιναν για τον χρόνο επανόδου στις αναπτυγμένες αγορές, την ιδιωτικοποίηση του ΔΑΑ, αλλά και το χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την παρουσία του πρωθυπουργού στο Συνέδριο του Λονδίνου, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ οριοθετώντας τον στόχο του τόνισε πως «δεν έχω όραμα να δω το χρηματιστήριο να γυρίζει σε ημέρες “τρέλας” του ‘99, αλλά σίγουρα είμαστε μακριά από το σωστό σημείο»,

Κάνοντας μια αναδρομή τόνισε πως το 2021 στο Χ.Α. «σηκώθηκαν» κεφάλαια 8,8 δισ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, που είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό, όχι αμελητέο. Σημείωσε ότι μπορεί το 2022 να μην είχε αντίστοιχες αντλήσεις κεφαλαίων, όμως το 2023 εκτίμησε ότι θα υπάρξουν νέες εκδόσεις μετοχών (ΑΜΚ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κοντόπουλος: Πότε γυρίζει στις ώριμες αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο

Τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο του 2024 θα πρέπει να περιμένει η ελληνική αγορά για να επιστρέψει στις ανεπτυγμένες του MSCI. Ποιες κινήσεις γίνονται από τη διοίκηση του ΧΑ για να προετοιμαστεί η αναβάθμιση. Εισροές 260 εκατ. το α' τρίμηνο.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι νέοι κανόνες παιχνιδιού στο ΧΑ και η αργή πορεία για την αναβάθμιση

Πιο πίσω πάει η εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα όρια της διασποράς των εισηγμένων εταιρειών, θα ισχύσει στις αρχές του 2025. Πώς θα ανεβεί το ΧΑ στην πρώτη κατηγορία, ποια κριτήρια των οίκων εκπληρώνονται ήδη.
ΑΓΟΡΕΣ

Η μάχη για μια θέση στον FTSE-25: Ποιες μετοχές φεύγουν, ποιες μπαίνουν

Πώς θα γίνει η κρίσιμη αναθεώρηση τον Μάιο. Ποιες μετοχές έρχονται ορμητικά από τη μεσαία στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και ποιες έχουν γίνει «ουραγοί» στον 25άρη. Πυξίδα για τα ξένα κεφάλαια ο FTSE-25.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Η αμερικανική Capital των 2,6 τρισ. και η εικόνα από το μέλλον του ΧΑ

Τι σημαίνει για την αγορά το γεγονός ότι ένα fund που θα μπορούσε να αγοράσει τριάντα (!) φορές ολόκληρο το ΧΑ πήρε σημαντική συμμετοχή στην Εθνική. Η είσοδος των ισχυρών της παγκόσμιας αγοράς και τα επόμενα placements μετοχών.