ΓΔ: 1239.25 1.50% Τζίρος: 74.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Alpha Bank: Ξεπέρασαν το ένα δισ. οι προσφορές για το νέο ομόλογο

Μεταξύ 12,25% και 12,5% το αρχικό επιτόκιο, με την τράπεζα να έχει θέσει ως βασικό στόχο την άντληση του ποσού των 300 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου να ενισχύσει περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια.

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για το νέο ομόλογο της Alpha Bank, με τις προσφορές να ξεπερνούν το επίπεδο του ενός δισ. ευρώ, ενώ στόχος της τράπεζας είναι η συγκέντρωση ποσού 300 εκατ. ευρώ, με την έκδοση να δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι προσφορές αυτές συγκεντρώθηκαν μόλις σε μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου, ενώ το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται μεταξύ 12,25% και 12,5%. . 

Υπενθυμίζεται πως η έκδοση αφορά τίτλο Additional Tier 1 και προσμετράται στα κεφάλαια, ενώ έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια. Η έκδοση ΑΤ1 έρχεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου «Project Tomorrow» και τη βελτίωση της κερδοφορίας της τράπεζας το 2022.

Ως μέρος του σχεδιασμού της για άντληση κεφαλαίων με στόχο την πιστωτική επέκταση, ήδη από το 2021, η τράπεζα είχε συμπεριλάβει και τις εκδόσεις ομολόγων Additional Tier 1, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης δείκτη βασικών κεφαλαίων σε επίπεδα τουλάχιστον 13%.

Η έκδοση αναμένεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια της τράπεζας και της επιτρέπει, μέσω μόχλευσης, να στηρίξει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, βεβαίως, την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της. 

Όπως, εξάλλου, έχει τονίσει η τράπεζα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια εκδόσεως ομολόγων Αdditional Τier 1 και Tier 2. 

Εις ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους 1 δισ. με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και 2020. Από 2019 έως σήμερα, η Alpha Bank είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλα τα instruments (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1). Κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της Τράπεζας, μέσω εκδόσεων ομολόγων, ανέρχεται σε Ευρώ 2,8 δισ., ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η  ισχυρή δυναμική πρόσβασης της στις κεφαλαιαγορές και επιτυγχάνεται διαφοροποιημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει. Εν όψει της έκδοσης διοργανώνεται σειρά παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές σταθερού εισοδήματος από σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι ανησυχίες για τις τράπεζες ρίχνουν τις αποδόσεις των ομολόγων

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επηρεάστηκαν από τη μία από τις τραπεζικές ανησυχίες και από την άλλη από το θετικό αντίκτυπο των μελλοντικά  χαμηλότερων επιτοκίων, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητα