ΓΔ: 1422.62 0.35% Τζίρος: 48.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:52:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.

Με τις μετοχές αρκετών τραπεζών, με πρώτη αυτή της Credit Suisse να οδηγούνται λόγω τεράστιων απωλειών σε διακοπή διαπραγμάτευσης οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται στο απόλυτο κόκκινο, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τους επενδυτές να προχωρούν σε άτακτες ρευστοποιήσεις. 

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit, που είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν άνω του 20%, με κυρίαρχη αιτία το γεγονός ότι η Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Credit Suisse ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την ελβετική τράπεζα με πρόσθετη ρευστότητα, ενώ δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να προχωρήσει σε αγορά της CS First Boston, της επενδυτικής τράπεζας που η Credit Suisse θέλει να καταστήσει ως ανεξάρτητη εταιρεία. 

Τα προβλήματα της Credit Suisse έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, με αρχική πανικόβλητη έξοδο κεφαλαίων και κατόπιν με έρευνα των αμερικανικών αρχών για τον τρόπο «μέτρησης» των μεγεθών της, με την τράπεζα να παραδέχεται επίσημα ότι η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου δεν ήταν η ορθή, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε και εάν θα δώσει στη δημοσιότητα τα μεγέθη της για το 2022. 

Η άρνηση της Σ. Αραβίας να στηρίξει μία τόσο σημαντική τράπεζα δημιουργεί κλίμα έντονης ανησυχίας στους επενδυτές, ενώ συμβαίνει και λίγες ώρες μετά τις καταρρεύσεις των τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τα ερωτηματικά -δικαιολογημένα ή όχι μένει να αποδειχθεί- για τον τραπεζικό κλάδο. 

Ταυτόχρονα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι παραμένει «επίμονα» υψηλός, διατηρώντας την ανάγκη για αυξήσεις επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύθηκε υψηλότερα του αναμενόμενου τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός στη Γαλλία έφθασε στο 7,3% τον ίδιο μήνα, έναντι 7,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας. 

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναταραχή στις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες δεν πρόκειται να αποτρέψει την ΕΚΤ από να προχωρήσει αύριο σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% κάτι άλλωστε που το έχει προαναγγείλει από την προηγούμενη συνεδρίασή της. Όπως, δε, τονίζει σε ανάλυσή της η S&P Global Ratings  η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική της πολιτική. 

Απώλειες 2,55% εμφανίζει ο Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 2,80%, τον FTSE 100 να κινείται 2,43% χαμηλότερα, ενώ απώλειες 3,29% σημειώνει ο CAC 40. Στο -3,61% ο FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 3,70%. Μεγάλες οι απώλειες και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones στο -1,71%, τον S&P 500 να υποχωρεί 1,77% και τον Nasdaq να κινείται 1,43% χαμηλότερα. 

Νέα στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων της ευρωζώνης να εμφανίζουν μεγάλες απώλειες. Στο 2,23% η απόδοση του γερμανικού 10ετούς με πτώση που ξεπερνά το 8%, με το ιταλικό 10ετές να έχει απόδοση 4,15%, η οποία αποδυναμώνεται 3,45%. Στο 4,21% και πτώση 2,93% η απόδοση για το ελληνικό 10ετές, ενώ για το αμερικανικό διαμορφώνεται στο 3,526% με υποχώρηση άνω του 3%. 

«Βουλιάζουν» οι τράπεζες στο ΧΑ

Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και στην εγχώρια αγορά, καθώς η διεθνής διάθεση μείωσης του ρίσκου πλήττει την πορεία του Γενικού Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε διαδικασία sell off. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 12:35 εμφανίζει απώλειες 1,88% στις 1.054,04 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 50,3 εκατ. ευρώ, ενώ 70 μετοχές υποχωρούν, έναντι 36 που κινούνται με κέρδη. Πτώση 3,49% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,80%.  

Στο -6,41% ο τραπεζικός δείκτης, καθώς η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί 8,01% παρά την επίτευξη σημαντικών κερδών για το 2022, με την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 3,14%, αν και ανακοίνωσε άλμα 57% στα λειτουργικά κέρδη του περασμένου έτους, τη Eurobank να υποχωρεί 8,16% και  την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 6,22% χαμηλότερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζουν» Ευρώπη και ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Απώλειες που ξεπερνούν το 4% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ άνω του 3% υποχωρεί ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης. Στην Ευρώπη περνά το sell off που ξεκίνησε στη Wall Street. Ράλι για τα κρατικά ομόλογα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η Coca-Cola HBC «κρατά» το Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος

Σταθερά σε ανοδική πορεία για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Καλή η εικόνα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η αξία συναλλαγών.