ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ubs
Φωτο: UBS

Δραματικές διαβουλεύσεις για διάσωση της Credit Suisse από τη UBS

Μόνιμη λύση για την Credit Suisse μέσω συγχώνευσης με τη UBS θέλουν να επιβάλουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι αρχές της Ελβετίας. Φόβοι για κατάρρευση της αμερικανικής First Republic παρά την ένεση 30 δισ. από έντεκα τράπεζες.

Να απομακρύνουν οριστικά την απειλή για το διεθνές τραπεζικό σύστημα από την παραπαίουσα Credit Suisse πριν ανοίξουν οι αγορές τα ξημερώματα της Δευτέρας επιδιώκουν οι αρχές της Ελβετίας, που υποχρέωσαν την κορυφαία τράπεζα της χώρας, UBS, να μπει σε διαπραγματεύσεις για μια συγχώνευση με την Credit Suisse. Στις ΗΠΑ παρατείνεται η αγωνία για τη First Republic Bank, παρά τα 30 δισ. καταθέσεων που έλαβε από έντεκα μεγάλες τράπεζες.

Όπως αποκάλυψαν οι "Financial Times", η συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών της Ελβετίας είναι το «σχέδιο Α» για τις ελβετικές εποπτικές αρχές, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Η κρίση με επίκεντρο την Credit Suisse, στον απόηχο της κατάρρευσης της Sillicon Valey Bank και δύο μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ, προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Στις συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε ο τραπεζικός δείκτης του ευρωπαϊκού Stoxx 600 υποχώρησε περισσότερο από 11%.

Πτώση 11,5% σε πέντε συνεδριάσεις για τον Stoxx 600 Banks

stoxx600banks

 

Η Credit Suisse θεωρείται σημαντική τράπεζα για τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έσπευσε να ανοίξει γραμμή χρηματοδότησής της με έως και 54 δισ. δολ., σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους φόβους για τη ρευστότητα της τράπεζας, που πλήττεται από συνεχείς εκροές κεφαλαίων -μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι απώλειες κεφαλαίων υπό διαχείριση ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολ.

Όμως, αυτή εκτιμάται από τους αναλυτές ότι ήταν μόνο μια προσωρινή λύση, καθώς η Credit Suisse εμφάνισε μεγάλες ζημιές το 2022, ύψους 7,3 δισ. φράγκων, που υπερκάλυψαν τα κέρδη όλης της προηγούμενης δεκαετίας. Εκτιμάται ότι θα παραμείνει ζημιογόνα για αρκετό διάστημα, μέχρι (και αν...) αποδώσει το σχέδιο αναδιοργάνωσης που εφαρμόζεται.

Αν οι ζημιές πιέσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια, η Credit Suisse θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε μια αύξηση κεφαλαίου, όπως έκανε το 2022, καθώς η Saudi National Bank, μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 9,9%, ξεκαθάρισε ότι δεν θα εισφέρει άλλα κεφάλαια.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως ανέφεραν οι "FT", τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα συνεδριάσουν ξεχωριστά αυτό το Σαββατοκύριακο για να σταθμίσουν την ιδέα της συγχώνευσης. Οι συζητήσεις αυτές ενορχηστρώνονται από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την εποπτική αρχή, Finma. Εκπρόσωποι και των δύο τραπεζών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες.

Η UBS και η Credit Suisse αντιτίθενται σε μια αναγκαστική συγχώνευση, όπως ανέφερε χθες το Bloomberg. Η UBS θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη δική της, αυτόνομη στρατηγική με επίκεντρο τη διαχείριση περιουσίας και είναι απρόθυμη να αναλάβει κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse, ανέφεραν στο πρακτορείο πηγές που δεν θέλησαν να κατονομασθούν.

Το αντικείμενο μιας συμφωνίας παραμένει απροσδιόριστο, καθώς η UBS φέρεται να διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή τμημάτων της Credit Suisse. Ελβετοί αξιωματούχοι πιέζουν τη UBS να εξετάσει διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια λύση για την Credit Suisse, Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν είναι σαφές εάν θα προκύψει κάποια συμφωνία.

Η κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και η Finma βρίσκονται σε στενή επαφή για να συζητήσουν περαιτέρω τρόπους σταθεροποίησης της Credit Suisse, όπως ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι ιδέες που προέκυψαν περιελάμβαναν τον διαχωρισμό της ελβετικής μονάδας της τράπεζας, που αποτελεί και το «διαμάντι του στέμματος» της Credit Suisse, και την απορρόφηση των άλλων τμημάτων της από τη UBS.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse έχει βυθισθεί σε περίπου 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα, με βαρύτατες απώλειες από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 2007, με την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 100 δισ. φράγκα. Η αξία της UBS είναι πολλαπλάσια. Διαμορφώθηκε χθες στη Wall Street στα 56,8 δισ. δολ., υποχωρώντας κατά 5,50% στη διάρκεια της συνεδρίασης. Πάντως, κέρδισε 5,2% στις συναλλαγές μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όταν είχαν δημοσιευθεί οι πληροφορίες των "FT" για τη συζητούμενη συγχώνευση.

Το μεγάλο ερώτημα ενόψει των δραματικών διαβουλεύσεων του Σαββατοκύριακου είναι αν η UBS θα δεχθεί τελικά, υπό την πίεση των ελβετικών αρχών, να απορροφήσει τα χειρότερα τμήματα της Credit Suisse, καθώς οι αρχές επιδιώκουν να παραμείνει ανεξάρτητη η ελβετική τραπεζική μονάδα της Credit Suisse, που θεωρείται ότι έχει μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία και η αξία της υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 δισ. ελβετικά φράγκα, δηλαδή είναι μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή αξία ολόκληρου του ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελβετική μονάδα έχει παραμείνει κερδοφόρα, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, όταν οι υπόλοιποι τρεις κλάδοι εμφάνισαν ζημιές.

Αγωνία για την τύχη της First Republic Bank

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αβέβαιη παραμένει η τύχη της First Republic Bank, της μικρής περιφερειακής τράπεζας που δέχεται τεράστια πίεση από απώλειες καταθέσεων και η μετοχή της κατέρρευσε χθες, υποχωρώντας κατά 32,8%, παρότι έντεκα μεγάλες τράπεζες, με επικεφαλής την JP Morgan, συμφώνησαν να ενισχύσουν τις καταθέσεις της με 30 δισ. δολ.

Η συμφωνία με τις έντεκα τράπεζες ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν στον επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. Του ζητήθηκε να εξαγοράσει η κορυφαία τράπεζα στον κόσμο τη μικρή τράπεζα από το Σαν Φραντσίσκο, ώστε να δοθεί μια οριστική λύση, αλλά ο Ντάιμον φέρεται να αρνήθηκε και, ακολούθως, οργάνωσε την παροχή στήριξης με τα 30 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι η αρχική διάρκεια αυτής της κατάθεσης είναι 120 ημέρες και η διοίκηση της First Republic θα πρέπει πολύ σύντομα να βρει μια μόνιμη λύση, καθώς όλα δείχνουν ότι συνεχίζονται οι εκροές ανασφάλιστων καταθέσεων, ενώ η τράπεζα είχε ήδη αντλήσει, πριν λάβει τα 30 δισ., χρηματοδοτήσεις άνω των 100 δισ. δολ. από τη Fed. Ιδιαιτερότητα της τράπεζας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων προέρχονται από πελάτες υψηλού εισοδήματος και ξεπερνούν το όριο των 250.000 δολ., άρα δεν καλύπτονται από την ομοσπονδιακή εγγύηση.

Η τράπεζα έχει μόνο δύο επιλογές: να βρει τρόπο για να καλυφθεί μια αύξηση κεφαλαίου, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της, ή να βρει μια μεγαλύτερη τράπεζα που θα την εξαγοράσει.

Για τις αμερικανικές αρχές, η First Republic Bank αποτελεί πολύ σοβαρό «πονοκέφαλο», παρά το μικρό μέγεθός της. Αν παρέμβουν και σε αυτή την περίπτωση για να καλυφθούν όλοι οι εύποροι καταθέτες της με την ομοσπονδιακή εγγύηση, αυτό θα ερμηνευθεί ως μια σοβαρή χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς θα εκλαμβανόταν ως μια επέκταση της εγγύησης καταθέσεων ουσιαστικά στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και θα δημιουργούσε μια αφανή υποχρέωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το Δημόσιο.

Από την άλλη, αν η τράπεζα αφηνόταν να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, είναι βέβαιο ότι στοιχεία του ενεργητικού της δεν θα επαρκούσαν για να καλυφθούν στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις στους ανασφάλιστους καταθέτες. Ένα «κούρεμα» καταθέσεων στην παρούσα συγκυρία, όπου το τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων (οι μη αναγνωρισμένες ζημιές από την απαξίωση των ομολόγων υπολογίζονταν σε 620 δισ. στο τέλος του 2022) πιθανόν να κλόνιζε επικίνδυνα την εμπιστοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Kάλυψη ζημιών από το κράτος απαιτεί η UBS για να σώσει την Credit Suisse

Δραματικό Σαββατοκύριακο δύσκολων συνομιλιών για τη συγχώνευση των μεγαλύτερων ελβετικών τραπεζών. Η UBS θέλει να αναλάβει το κράτος πιθανές ζημιές της Credit Suisse, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ελβετικά φράγκα.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς σώθηκαν οι καταθέσεις στις ΗΠΑ, πότε κλείνει ο κύκλος αναταραχής

Η JP Morgan «έβαλε πλάτη» για να σωθούν οι καταθέσεις της First Republic που κατέρρευσε. Ενισχύεται η εμπιστοσύνη στους χειρισμούς των αρχών, παραμένουν υπό πίεση μεσαίες τράπεζες. Η αυτοκριτική από τη Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σωσίβιο» 54 δισ. για την Credit Suisse, κρίσιμη δοκιμασία για την ΕΚΤ

Τεράστια παροχή ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα για τη διάσωση της Credit Suisse, θετική η πρώτη αντίδραση των αγορών. Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό την πίεση για πρωτοβουλίες στήριξης των τραπεζών.
Fed, HPA, USA
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλο «μπόνους» στις τράπεζες από Fed: δεν θα «κουρεύονται» τα ομόλογα

Στην ονομαστική τους αξία θα γίνονται δεκτά τα ομόλογα που θα δεσμεύουν οι τράπεζες ως εξασφαλίσεις για φθηνή χρηματοδότηση από τη Fed. Γιατί εγκαταλείφθηκε ο βασικός κανόνας του «κουρέματος».
ΑΓΟΡΕΣ

Έκτακτα μέτρα διάσωσης καταθετών στις ΗΠΑ, παροχή ρευστότητας από Fed

Καλύπτονται πλήρως οι καταθέσεις της χρεοκοπημένης SVB και της Signature Bank, χωρίς επιβάρυνση του κράτους. Απεριόριστη ρευστότητα από τη Fed. Εκτίναξη των futures των αμερικανικών δεικτών στην Ασία.
Silicon Valley Bank, SVB, Wall Street, Silicon Valley
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η SVB δεν είναι Lehman: Τι σημαίνει η νέα τραπεζική κατάρρευση

Πάνω από 150 δισ. δολ. χάθηκαν από τις κεφαλαιοποίησης των τραπεζών ΗΠΑ και Ευρώπης μέσα σε δύο συνεδριάσεις εξαιτίας της πρώτης κατάρρευσης σημαντικής τράπεζας από το 2008. Όμως, δεν πρόκειται για μια... «στιγμή Lehman».