ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Στοιχήματα... αυτοδυναμίας στο ΧΑ με νέες τοποθετήσεις στις τράπεζες

Εντυπωσιακή επάνοδος των αγοραστών, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές. Σε νέα υψηλά οκτώμισι ετών ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη 4,73% τον Μάιο, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει +11,23%. Η αγορά προεξοφλεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εικόνα αναβαθμισμένης αγοράς συνεχίζει να παρουσιάζει και στις συνεδριάσεις προ των εκλογών το ελληνικό χρηματιστήριο, πετυχαίνοντας μάλιστα νέο ανοδικό ρεκόρ σε κλείσιμο πλέον των οκτώμισι ετών, εν μέσω μπαράζ θετικών εκθέσεων από ξένους οίκους, εξαιρετικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου από τις εισηγμένες, κυοφορίας νέων deals αλλά και -το σπουδαιότερο- ομαλής προεκλογικής περιόδου.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να έχει μακράν την καλύτερη συμπεριφορά από σχεδόν όλες τις αγορές της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, έχοντας αυτονομηθεί πλήρως έναντι του διεθνούς σκηνικού, επιβεβαιώνοντας ότι τις χρονιές των εκλογών παρουσιάζει ιδιαίτερα ανοδικό momentum.

Τα ελληνικά assets συνεχίζουν να είναι άκρως ελκυστικά, όπως μαρτυρά η εικόνα των ομολόγων, αλλά και το σχεδόν πρωτοφανές σε πυκνότητα κρεσέντο θετικών εκθέσεων ξένων οίκων είτε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο, είτε για τον τραπεζικό κλάδο, που πρώτος αντανακλά τις εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, είτε για μεμονωμένες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Κοινός παρανομαστής όλων των θετικών υπολογισμών που κάνουν οι επενδυτές είναι ότι η αγορά –που πάντα «διαβάζει» πιο γρήγορα τις εξελίξεις- όχι μόνο δεν φοβάται ενδεχόμενο ακυβερνησίας, αλλά απεναντίας προεξοφλεί δημιουργία βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος με βάση τη Νέα Δημοκρατία, ίσως μάλιστα και μέσω αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη. Η κίνηση της αγοράς, είναι ευθέως ανάλογη της διαμόρφωσης των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων. Τον Μάρτιο, μετά τα Τέμπη η διαφορά συρρικνώθηκε μεταξύ τριών και τεσσάρων μονάδων, εξού και η μεγάλη πτώση του Γ.Δ., ενώ πλέον η «ψαλίδα» έχει ανέλθει ξανά στις εφτά μονάδες, με το χρηματιστήριο σε νέο ρεκόρ οκτώμισι ετών.

Φαίνεται λοιπόν πως μετά και το ξεκαθάρισμα από την πλευρά του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίες μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη, η αγορά φαίνεται πως ποντάρει στο σοβαρό ενδεχόμενο να επιτευχθεί αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για συνέχιση της οικονομικής και επενδυτικής πολιτικής στις ίδιες «ράγες».

Η φρενίτιδα των χθεσινών τοποθετήσεων με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αυτό έδειξε. Σε οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, η αγορά δεν θα έκανε νέο ρεκόρ οκτώμισι ετών, τρεις συνεδριάσεις πριν από τις εκλογές, ούτε οι ξένοι θα «έριχναν» τόσα εκατομμύρια προεκλογικά, οδηγώντας το τζίρο της αγοράς χθες στα 97,48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Ήδη, πέρασε ο μισός Μάιος ο οποίος αποδεικνύεται και αυτός θετικός για την αγορά, παρά την κακή παράδοσή του, αποτελώντας τον 7ο ανοδικό μήνα από τους οκτώ που έχουν διανυθεί από το ξεκίνημα της αντίδρασης της αγοράς από τις αρχές του Οκτωβρίου 2022. Από τις έντεκα έως τώρα συνεδριάσεις του μήνα, το Χ.Α. κλείνει θετικά τις εννέα, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 4,73%, τον FTSE 25 στο +5,65%, τον Mid Cap στο +2,67% και τον τραπεζικό δείκτη στο +11,23%.

Επιδόσεις που οι άλλες διεθνείς αγορές δεν έχουν, όπως δεν έχουν και τις επιδόσεις του Χ.Α. στους πρώτους τεσσεράμισι μήνες του 2023, που πλέον διαμορφώνονται στο +22,23% για το Γενικό Δείκτη, +23,36% για τον FTSE 25, +17,81% για το δείκτη του μεσαίου χώρου και +38% για τον τραπεζικό κλάδο.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται μια νέα «επίθεση» επενδυτικής προτίμησης από ξένους οίκους προς την ελληνική οικονομία, κάτι που χθες έφερε αξιοσημείωτο γύρισμα των τραπεζών, καθώς αρχικά ο κλαδικός δείκτης υποχωρούσε έως 0,97%, όμως στο φινάλε έκλεισε με ράλι +4,35% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Η αμερικανική Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της αναφέρει πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και στο επόμενο διάστημα, καλώντας τους επενδυτές να πάρουν θέσεις long με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

Η βρετανική Barclays τονίζει πως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον τρίτο «mega-κύκλο» ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η όποια αβεβαιότητα λόγω εκλογών είναι αρκετά περιορισμένη. Η γερμανική Deutsche Bank ανέβασε την τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 3 ευρώ με σύσταση αγοράς, εκτιμώντας ότι η τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για ακόμη καλύτερη πορεία τα επόμενα έτη.

Η EBRD αναμένει υψηλότερη ανάπτυξη φέτος για την ελληνική οικονομία, ενώ κατεβάζει την πρόβλεψη για το 2024. Ειδικότερα, η EBRD αναμένει πλέον άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος (από προηγούμενη πρόβλεψη στο 1,5%) ενώ αναμένει ανάπτυξη 2,3% το 2024 (από πρόβλεψη 3% προ διμήνου).

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,32% χθες κλείνοντας στις 1.136,44 μονάδες, που είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014, όταν είχε κλείσει στις 1.148,64 μονάδες. Τότε, η αγορά ήταν σε καθοδική κίνηση καθώς προεξοφλούσε όσα δυσμενή ακολούθησαν, ενώ τώρα είναι σε αντίστροφη τροχιά, προεξοφλώντας επενδυτική βαθμίδα και έναν νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο τουλάχιστον έως το 2026, με τη στήριξη ασφαλώς και του Ταμείου Ανάκαμψης.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.777,39 μονάδες με άνοδο 1,70%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.662,84 μονάδες με άνοδο 0,73%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 884,43 μονάδες με άνοδο 4,35%. Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να απέχει ακόμη από τα υψηλά των 954,15 μονάδων που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 1ης Μαρτίου, όπως επίσης υπολείπεται και από τις 933,07 μονάδες που ήταν το κλείσιμο εκείνη την ημέρα, που αποτελεί και υψηλό τελευταίων ετών. Αυτό σημαίνει πως η αγορά έχει περιθώρια, πάντα με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει επίπεδο όλο το χρηματιστήριο.

Στις τράπεζες ξεχώρισαν οι Eurobank και Εθνική με άνοδο άνω του 5%, στο +3,93% έκλεισε η Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,53%. Καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως Aegean Airlines, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Μυτιληναίος, Τιτάν, Quest Συμμετοχών, ΔΕΗ, Autohellas, Viohalco, Cenergy Holdings, Entersoft, ΕΥΑΘ, Fourlis και AVAX.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, διολίσθηση σε χαμηλά τετραμήνου

Χάνονται τα κέρδη που είχε συγκεντρώσει η αγορά μετά τις εκλογές του Μαΐου, μεγάλες εντολές πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου (Merit) και Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο: Οι πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. οι εκροές κεφαλαίων από ξένους από τον Απρίλιο. Συνεχίζονται οι πωλήσεις από funds αναδυόμενων αγορών τον Σεπτέμβριο και οδηγούν σε μεγάλη πίεση τιμών. Ν. Χρυσοχοΐδης στο BD: Οι αιτίες της πτώσης.