ΓΔ: 1187.73 -0.34% Τζίρος: 27.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:09:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δωρεάν χρήμα μοίρασε η ΕΚΤ αλλά οι τράπεζες δεν το πήραν

Μόνο 3,4 δισ. ευρώ άντλησαν οι τράπεζες ως μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με μηδενικό επιτόκιο, ενώ αναμενόταν ότι θα αντλούσαν έως και 100 δισ. ευρώ. Φοβούνται να χορηγήσουν νέα δάνεια σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Δωρεάν ρευστότητα μακροχρόνιας διάρκειας μοίρασε σήμερα στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας την προσπάθεια τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, αλλά τα αποτελέσματα του εγχειρήματος κρίνονται μάλλον απογοητευτικά, καθώς οι τράπεζες φάνηκαν διστακτικές στην άντληση νέου χρήματος.

Όπως μεταδίδει το "Bloomberg", τα δάνεια τριετούς διάρκειας με αρχικό επιτόκιο μηδέν αναμενόταν ότι θα προκαλέσουν έντονο ενδιαφέρον των τραπεζών, και οι εκτιμήσεις για τα πόσα που θα διέθετε η ΕΚΤ κυμαίνονταν μεταξύ 20 και 100 δισ. ευρώ.

Όμως, οι τράπεζες άντλησαν μόλις 3,4 δισ. ευρώ, κάτι που ερμηνεύεται ως μια διστακτικότητα των τραπεζών να αντλήσουν χρήμα για να χορηγήσουν νέα δάνεια σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας και επιβράδυνσης των οικονομιών της ευρωζώνης.

Άλλωστε, οι τράπεζες έχουν αυτή την περίοδο πρόσβαση σε άφθονη ρευστότητα, καθώς η επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ έχει συμπιέσει σε ιστορικά χαμηλά το κόστος χρήματος.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας, TLTRO, έχει ενεργοποιηθεί άλλες δύο φορές στη διάρκεια της κρίσης για να ενισχύσει την παροχή πιστώσεων από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα τεθεί σε εφαρμογή εκ νέου, με αρκετά ευνοϊκούς όρους.

Το κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι το αρχικό κόστος χρηματοδότησης είναι μηδενικό, αλλά όσες τράπεζες καλύψουν ένα πλάνο παροχής νέων δανείων μπορούν να δουν το επιτόκιο να γίνεται αρνητικό, όσο και το επιτόκιο αποδοχής καταθέεων της ΕΚΤ, δηλαδή -0,50%.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ επιβραβεύει με μια σημαντική επιστροφή χρήματος όσες τράπεζες φανούν «γενναιόδωρες» στις χορηγήσεις. Από αυτή τη λειτουργία του TLTRO έχουν επωφεληθεί και ελληνικές τράπεζες, εγγράφοντας σημαντικά κέρδη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Νέο QE και μείωση επιτοκίου

Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν από τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν όσο κριθεί απαραίτητο. Ακόμη πιο χαμηλά το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. «Χλιαρή» αντίδραση των αγορών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει αναφορά στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών μετά την κρίση και την αύξηση των κερδών τους, και την επιστροφή των καταθέσεων σε συνδυασμό με την μείωση των «κόκκινων δανείων».
ΑΓΟΡΕΣ

Η Ελλάδα πρώτη κερδισμένη από το νέο «πακέτο» Ντράγκι

Σε ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, παρότι η Ελλάδα δεν θα έχει άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέτρα της ΕΚΤ στρέφουν κεφάλαια στις οικονομίες του Νότου.
ΑΓΟΡΕΣ

«Σωσίβιο» 54 δισ. για την Credit Suisse, κρίσιμη δοκιμασία για την ΕΚΤ

Τεράστια παροχή ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα για τη διάσωση της Credit Suisse, θετική η πρώτη αντίδραση των αγορών. Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ υπό την πίεση για πρωτοβουλίες στήριξης των τραπεζών.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

Μπόνους στα κέρδη των τραπεζών από τις αυξήσεις επιτοκίων

Έως και κατά 10% θα ενισχύσει την κερδοφορία των τραπεζών το 2023 μια αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά μισή μονάδα, εκτιμά η Morgan Stanley. Απώλειες κεφαλαίων από την αύξηση αποδόσεων των ομολόγων.