ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών φέρνουν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών οι επιδόσεις των συστημικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο με τα έσοδα τόκων να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Ακόμα υψηλότερα οι τιμές στόχος για τις μετοχές.

Με ώθηση από την μεγάλη αύξηση των εσόδων από τόκους αλλά και γενικότερα την βελτίωση των ισολογισμών οι επιδόσεις των συστημικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών προχώρησαν σε νέα αύξηση των στόχων κερδοφορίας - αποδοτικότητας για το 2023.

Παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι πολύ καλές επιδόσεις σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των ισολογισμών ανοίγουν το δρόμο για την διανομή μερισμάτων για την εφετινή χρήση.

Ένα ακόμη σημείο που ώθησε περαιτέρω τις θετικές διαθέσεις των αναλυτών έναντι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη βελτίωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ταυτόχρονα ανοδική πορεία και των χορηγήσεων. 

Ο παραπάνω συνδυασμός ήταν αρκετός για να δημοσιοποιηθεί μία πληθώρα θετικών εκθέσεων, σε αρκετές εκ των οποίων υπάρχουν αναβαθμίσει τιμών - στόχων αλλά και των εκτιμήσεων για τα κέρδη τόσο στο β' εξάμηνο του έτους όσο και για το σύνολο του 2023

Alpha Bank: Νέα ενίσχυση του δείκτη CET 1

Η Deutsche Bank σε έκθεσή της με τίτλο «Alpha Bank: κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις της», υπογραμμίζει πως τα υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου με προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους της τάξης των 195 εκατ. κατά το β’ τρίμηνο οδηγούν σε αναβάθμιση της Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTBV) στο 11% από 10%.

Η Morgan Stanley, από την πλευρά της, αναμένει μία θετική αντίδραση της αγοράς ως αποτέλεσμα των υψηλών μεγεθών που παρουσίασε η Alpha Bank, θέτοντας την τιμή στόχο για την τράπεζα στα 2,11 ευρώ.

Η UBS εστιάζει στην αύξηση των καθαρών κερδών της τράπεζας, τα οποία είναι υψηλότερα κατά 25% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οίκου, καθώς και στην «κατακόρυφη αύξηση του CET1», το οποίο ανήλθε σε 13,4%, 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχικές εκτιμήσεις του. Παράλληλα, η UBS κάνει λόγο για «υγιή» αύξηση των χορηγήσεων της τράπεζας, με τα καθαρά δάνεια να αυξάνονται κατά 1% και τις καταθέσεις κατά 3%σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με τη σημαντική αύξηση του CET1 που παρουσίασε η τράπεζα στα αποτελέσματα β’ τριμήνου καταλήγει και η Citi, η οποία υπογραμμίζει πως η ενίσχυση του CET1 κατά 83 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντική», καταλήγοντας πως ένα ισχυρό αποτέλεσμα ενδέχεται να οδηγήσει σε ανοδικές αναθεωρήσεις των προσδοκιών για τα κέρδη της Alpha Bank.

Eurobank: Ισχυρά μεγέθη σε όλο το εύρος των εργασιών

Η Deutsche Bank δίνει τιμή – στόχο για τη μετοχή της Eurobank τα 1,90 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση «αγορά» ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν +89% στο γ' τρίμηνο λόγω του συνδυασμού καλύτερων επιδόσεων στα έσοδα από τόκους (NII) και τις αμοιβές, αλλά και μη επαναλαμβανόμενων γραμμών όπως το trading, χαμηλών φόρων (αναγνώριση DTA 51 εκατ.  από την πώληση χαρτοφυλακίου στη Βουλγαρία) και αρνητικής υπεραξίας 111 εκατ.  από την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο.  

Το CET1 FL στο 16,1%, λόγω των ισχυρών κερδών, που οδήγησαν σε αναβάθμιση του στόχου για το 2023  σε 17%, αλλά χωρίς ισχυρά μηνύματα για την επιστροφή κεφαλαίου, που αναμένεται να είναι απλώς σταδιακή, που θα χρηματοδοτήσει επίσης την επιτάχυνση της αύξησης των δανείων και, ενδεχομένως, ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε οποιαδήποτε από τις τρεις βασικές αγορές. Το μήνυμα αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως λίγο απογοητευτικό, δεδομένων των πρόσφατων επιπέδων δημιουργίας κεφαλαίου.

Από την πλευρά της η Pantelakis σημειώνει ότι τα μεγέθη του β' τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις με αποτέλεσμα να αναβαθμιστούν οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, με τη χρηματιστηριακή να δίνει σύσταση «overweight» και τιμή – στόχο στα 2,15 ευρώ. Σημειώνει ακόμη ότι τα ΝΙΙ είναι ο βασικός μοχλός ενίσχυσης των μεγεθών της τράπεζας και αναφέρει ότι η αναβάθμιση των στόχων για το 2023 είναι εντός των προβλέψεων των αναλυτών της. 

Εθνική Τράπεζα: «Κραταιός» ισολογισμός 

Ως ισχυρά σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο, τονίζοντας ότι οδηγούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους και παράλληλα τονίζει ότι αναμένει θετική αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών καθώς τα στοιχεία της τράπεζας ήταν εξαιρετικά. Υπογραμμίζει ακόμη ότι, σε αντίθεση με την τάση στον τραπεζικό κλάδο, η ΕΤΕ κατόρθωσε να μειώσει το κόστος κινδύνου. Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση αγορά για τη μετοχή και δίνει τιμή – στόχο στα 7,10 ευρώ.  

Υψηλότερα κατά 20% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της JPMorgan ήταν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρει σε σχόλιό της, σημειώνοντας ότι η τράπεζα ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο ισχυρών μεγεθών και εκτιμώντας ότι ο βασικός δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) θα διαμορφωθεί άνω του 15% το 2023 και άνω του 13% το 2025. Διατηρεί τη σύσταση overweight και δίνει τιμή – στόχο στα 7,30 ευρώ

Θετικά εξ όλων των απόψεων και δεδομένων χαρακτηρίζει τα μεγέθη της ΕΤΕ η Deutsche Bank, επικεντρώνοντας τόσο στη σημαντική αύξηση των εσόδων από τους τόκους όσο και στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίων της τράπεζας. Σημειώνει, όμως, ότι δεν υπήρξε κάποια ένδειξη ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει, εκ νέου, να παρέχει μέρισμα στους μετόχους της. Ο γερμανικός όμιλος διατηρεί τη σύσταση αγορά και δίνει τιμή – στόχο στα 6,70 ευρώ. 

Ανάλογη είναι η στάση που διατηρεί και η Pantelakis σημειώνοντας και αυτή με τη σειρά της ότι τα μεγέθη ξεπέρασαν σημαντικά τις προβλέψεις τόσο των αναλυτών όσο και της διοίκησης και δείχνουν την υγιή θέση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται η τράπεζα.  

Τρ. Πειραιώς: Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα 

Η Morgan Stanley, στον απόηχο της ανακοίνωσης των μεγεθών α' εξαμήνου, προχώρησε σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για την μετοχή της τράπεζας στα 4,40 ευρώ από 4,27 ευρώ πριν, ενώ προβλέπει ετήσιο ρυθμό αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων 7%, ετήσιο ρυθμό αύξησης του NII 6% και ετήσιο ρυθμό αύξησης στις αμοιβές και έσοδα προμηθειών περίπου 10% το 2022-2025 και δείκτης NPEs 4,3% έως το 2025.

Από την πλευρά της Deutsche Bank συστήνει «διακράτηση» θέτοντας τιμή – στόχος τα 3 ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank τα κέρδη προ προβλέψεων της τράπεζας στο α' εξάμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά περίπου 19%,  ενώ οι προβλέψεις επηρεάστηκαν από την εξυγίανση των NPE, οδηγώντας σε απώλεια περίπου -17% στα αναφερόμενα καθαρά κέρδη. Ωστόσο, οι σταθερές λειτουργικές τάσεις, υποστηριζόμενες από τις επιδόσεις των βασικών εσόδων και δαπανών, οδήγησαν σε αναβάθμιση του στόχου RoTE σε περίπου +14% (από 12%) το 2023, σε συνδυασμό με άλλες αναβαθμίσεις στόχων. Ήταν μια σταθερή εκτύπωση, αλλά επισκιάστηκε από έκτακτα στοιχεία.  

Τέλος οι αναλυτές της Pantelakis Securities υπογράμμισε σε σημείωμά τους ότι η νέα αναβάθμιση των στόχων αποδοτικότητας από τη διοίκηση της τράπεζας ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών της και αποτυπώνει την ισχυροποίηση της θέση της Τρ. Πειραιώς. Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση «overweight» και τιμή – στόχο στα 4,65 ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι αναλυτές βλέπουν συνέχεια στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

Μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές στόχους από μεγάλους διεθνείς οίκους και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Εγκώμια από την DBRS στις ελληνικές τράπεζες και επάνοδος της Εθνικής στην επενδυτική βαθμίδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Όλες οι νέες τιμές - στόχοι

Διψήφια ποσοστά περαιτέρω ανόδου των τραπεζικών μετοχών προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι, με βασική ώθηση από τα αυξημένα επιτόκια. Ποιες τιμές δίνουν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Jefferies, Ambrosia Capital και Axia.
ΑΓΟΡΕΣ

Μάκρο, επιτόκια, κερδοφορία τροφοδοτούν το ράλι των τραπεζικών μετοχών

Στο +30% το κέρδη του τραπεζικού δείκτη από την αρχή του έτους, στα 15 δισ. η κεφαλαιοποίηση του κλάδου. Γιατί οι τράπεζες μαγνητίζουν πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον, τι περιμένουν οι αναλυτές.