ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Fed, τα επιτόκια και τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ

Πώς συσχετίζεται η δυσάρεστη έκπληξη από τις υψηλές τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ με την αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, ενόψει της συνεδρίασης της Fed. Γράφει ο Αναστάσιος Γάλλος*.

«Μην προσπαθείτε να προβλέψετε τις αγορές - αντίθετα, εστιάστε στο πώς θα αντιδράσετε σε αυτές» -  Michael Carr. Αυτή είναι μια από τις πιο βαθυστόχαστες δηλώσεις στον χώρο των επενδύσεων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μία εξαιρετικά απλή συμβουλή σχετικά με τις επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές.

Καθώς πλησιάζουμε στη συνεδρίαση πολιτικής της FED (Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) για τον μήνα Μάρτιο, με τον πληθωρισμό να παραμένει πεισματικά υψηλός και την αγορά εργασίας ιδιαίτερα ανθεκτική, η Wall Street αναζητεί κατεύθυνση. Ενώ η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στην συνεδρίαση του Μαρτίου, οι επενδυτές οφείλουν να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Η Wall Street ταξίδεψε από την ρητορική «υψηλά επιτόκια για πάντα», τον Οκτώβριο του 2023 στην προσδοκία ότι το 2024 θα γίνουν έως και 7 μειώσεις επιτοκίων. Σήμερα δείχνει να βρίσκει μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές σχολές σκέψης και αυτό αποτυπώνεται επίσης στην τεχνική εικόνα της αγοράς ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ρίξει φως αναφορικά με το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, καθώς πλησιάζουμε στα μέσα του 2024.

Το τελευταίο PPI report (δείκτης τιμών παραγωγού), δηλαδή τι πληρώνονται οι εταιρείες για να παράγουν αγαθά, έδειξε όμως μία απροσδόκητη άνοδο, την πιο ανοδική κίνηση από τον Σεπτέμβριο του 2023. Το PPI report θεωρείται ένας προπορευόμενος δείκτης για τον πληθωρισμό καθώς εμφανίζει άμεσα την άνοδο στα κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την άνοδο; Η άνοδος αυτή εντοπίζεται στις τιμές της ενέργειας. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν είναι ότι πιθανόν η απάντηση να βρίσκεται στο SPR (Strategic Petroleum Reserve), στα πετρελαικά αποθέματα δηλαδή της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στον πλανήτη, τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ  ξεκίνησαν να εξετάζουν τη δημιουργία ενός εθνικού στρατηγικού αποθεματικού πετρελαίου από την κρίση του Σουέζ το 1956 και τη δεκαετία του 1970, χτυπημένες από το εμπάργκο, δημιούργησαν τελικά το μεγαλύτερο απόθεμα πετρελαίου στον κόσμο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέλαβε τα επίπεδα SPR στα 634,976.000 βαρέλια και σήμερα βρίσκεται σχεδόν 43% χαμηλότερα, στα 361,000,000 βαρέλια. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 οι ΗΠΑ έφτασαν στο νούμερο των 17 ημερών πριν την εξάντληση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου. Η υποχρέωση όμως των επενδυτών είναι η αδιάκοπη αναζήτηση στην αλλαγή τάσης. Η αλλαγή τάσης πιθανό να αποτυπώνεται διαγραμματικά στο SPR, καθώς το νούμερο παρουσιάζει μια σταθερά αυξητική τάση τις τελευταίες εβδομάδες.

Πολλές δεξαμενές σκέψεις στην Αμερική συνδέουν τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ με τη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου. Η διαγραμματική απεικόνιση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου δείχνει έντονη σύνδεση με τα ανοδικά επίπεδα πληθωρισμού. Επιτρέποντας στην αγορά να κάνει την πρώτη κίνηση, δίνεται η δυνατότητα αντίδρασης και άμυνας, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις αναποτελεσματικότητες της αγοράς. Οι επενδυτές δεν πρέπει να προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον αλλά να είναι προετοιμασμένοι για αυτό.

*Ο κ. Αναστάσιος Γάλλος, MBA, BSc, είναι Certified Portfolio Manager (Γ) και Director at Value Investments ike (αποκλειστικός συνεργάτης της Wealth Fund Services Ltd)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν σήμερα μόνο σε εταιρείες με ισχυρά κέρδη

Παρήλθε η εποχή που η άφθονη ρευστότητα από τη Fed ανέβασε ακόμη και μετοχές - σκουπίδια. Οι επενδυτές γίνονται επιλεκτικοί και στρέφονται στις ηγετικές επιχειρήσεις. Γράφει ο Αναστάσιος Γάλλος*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι κρίσιμες αποφάσεις της Fed: Τι περιμένουμε φέτος για τα επιτόκια

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προαναγγέλλει τρεις μειώσεις επιτοκίων, αλλά οι αναλυτές ποντάρουν σε επτά. Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών στη χάραξη πολιτικής. Γράφει ο Αναστάσιος Γάλλος*.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η σκιά (νέου) πολέμου στις αγορές και η ξαφνική επέλαση πωλητών στο ΧΑ

Φόβοι για απευθείας χτύπημα από το Ιράν στο Ισραήλ ανεβάζουν το γεωπολιτικό ρίσκο. Ισχυρή πίεση από ρευστοποιήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση. Ποια blue chips διορθώνουν τον Απρίλιο και ποια ξεχωρίζουν ανοδικά.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Απογοητεύει η Fed τη Wall Street: Μάιο ή Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων

«Σβήνουν» οι ελπίδες για μείωση τον Μάρτιο: «Δεν είναι πιθανό», τονίζει ο Τζερόμ Πάουελ. Αμετάβλητο στο 5,4% το βασικό επιτόκιο. Μπορεί να συνυπάρξει η μείωση πληθωρισμού με υγιή αγορά εργασίας, λέει ο επικεφαλής της Fed.