Φώτο: ΑΠΕ

Το Κίεβο κατηγορεί την Τεχεράνη ότι γνώριζε πως είχε καταρρίψει το Boeing 737

Έπειτα από πεισματική άρνηση επί πολλές ημέρες να αναλάβει ευθύνες, ο ιρανικός στρατός στις 11 Ιανουαρίου παραδέχθηκε πως κατέρριψε «κατά λάθος», τρεις μέρες νωρίτερα το ουκρανικό Boeing 737.

Το Κίεβο κατηγόρησε το Ιράν πως γνώριζε σχεδόν από την πρώτη στιγμή ότι το ουκρανικό αεροσκάφος, που συνετρίβη στις αρχές Ιανουαρίου πλησίον της Τεχεράνης, είχε καταρριφθεί από πυραύλους του Ιράν, στηρίζοντας τον ισχυρισμό του στις καταγεγραμμένες συνομιλίες ενός Ιρανού κυβερνήτη ιρανικού αεροσκάφους με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατά τη στιγμή της καταστροφής.

Στη συνομιλία, που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1, δύο άνδρες -που ο πρώτος ταυτοποιείται ως ελεγκτής και ο δεύτερος ως κυβερνήτης αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας Iran Aseman Airlines-συνομιλούν στα φαρσί, με τον δεύτερο να αναφέρει πως παρατήρησε «τη λάμψη ενός πυραύλου» και κατόπιν μία έκρηξη.

«Αυτό τεκμαίρει πως η ιρανική πλευρά γνώριζε εξ αρχής πως το αεροπλάνο των ουκρανικών αερογραμμών καταρρίφθηκε από πύραυλο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ίδιο δίκτυο.

Το 1+1 ανήκει σε ολιγάρχη των μέσων ενημέρωσης, που θεωρείται στενός φίλος του Ζελένσκι κι ο οποίος επιπλέον είναι μέτοχος στην αεροπορική εταιρεία Ukraine International Airlines (UIA), την ιδιοκτήτρια του καταρριφθέντος αεροσκάφους. Όπως διατείνεται το δίκτυο, η συνομιλία περιήλθε στην κατοχή του μέσω «ειδικών υπηρεσιών». Από την πλευρά του, ο ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεκσίι Ντανίλοφ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο η διαρροή τούτη να προέρχεται από το Κίεβο.

Στην απομαγνητοφωνημένη συνομιλία ακούγεται ο κυβερνήτης της πτήσης ΕΡ3768 από το Σιράζ (στο νότιο Ιράν), που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί να ρωτά τον πύργο ελέγχου: «στη διαδρομή μας υπάρχουν λάμψεις, όπως ενός πυραύλου. Υπάρχει κάτι;»

Ο ελεγκτής του απαντά πως δεν έχει κάποια πληροφορία: «σε τι μοιάζει; Με τι μοιάζει αυτή η λάμψη»;

«Μπα, είναι η φωτεινή ουρά ενός πυραύλου», εξηγεί ο κυβερνήτης και αμέσως μετά ο ελεγκτής επιχειρεί να έλθει κατ’ επανάληψη σ’ επαφή με την πτήση της ουκρανικής UAI, που μόλις είχε απογειωθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Ήταν μία έκρηξη, είδαμε μία πολύ μεγάλη λάμψη. Δεν γνωρίζω στ’ αλήθεια τι ήτανε αυτό», προσθέτει μετά ο κυβερνήτης του ιρανικού αεροσκάφους.

Έπειτα από πεισματική άρνηση επί πολλές ημέρες να αναλάβει ευθύνες, ο ιρανικός στρατός στις 11 Ιανουαρίου παραδέχθηκε πως κατέρριψε «κατά λάθος», τρεις μέρες νωρίτερα το ουκρανικό Boeing 737 αμέσως μετά την απογείωσή του. Άπαντες οι 176 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί, έχασαν τη ζωή τους στην κατάρριψη και συντριβή του.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα μαύρα κουτιά από το ουκρανικό αεροπλάνο δείχνουν επίθεση πυραύλων

Το Ιράν διεξήγαγε συνομιλίες με την Ουκρανία, τον Καναδά και άλλες χώρες, πολίτες των οποίων επέβαιναν στο αεροπλάνο που καταρρίφθηκε. Οι χώρες αυτές είχαν ζητήσει τη λεπτομερή διερεύνηση της τραγωδίας.