Φώτο: Shutterstock

Αποκαλύφθηκαν 237 εταιρείες «πυραμίδες» στη Ρωσία

Αυξημένες κατά 1,4 φορές είναι οι επενδυτικές «πυραμίδες» που λειτουργούν στη Ρωσία σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας με τις περισσότερες να λειτουργούν ως διαδικτυακές εταιρείες και ως εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.

Σε «άνθιση» βρίσκεται η παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία με την κεντρική τράπεζα της χώρας να αποκαλύπτει πως το 2019 λειτουργούσαν 237 επενδυτικές «πυραμίδες». Αντίστοιχα το συγκεκριμένο νούμερο για το 2018 ήταν 168 επιχειρήσεις, με τις «πυραμίδες» να αυξάνονται κατά 1,4 φορές σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Τα στοιχεία αποκάλυψε ο διευθυντής της Διεύθυνσης καταπολέμησης της παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας της Τράπεζας της Ρωσίας Βαλέρι Λιάχ.

Ο Λιάχ διευκρίνισε ότι οι περισσότερες επενδυτικές «πυραμίδες» που αποκαλύφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο λειτουργούσαν, οι 55 ως διαδικτυακές εταιρείες και οι 88 με την μορφή των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης. Επίσης μεταξύ των «πυραμίδων» είχαν εντοπισθεί 39 «πυραμίδες» που λειτουργούσαν με την ταμπέλα των πιστωτικών συνεταιρισμών του καταναλωτή, 21 με την μορφή των συνεταιρισμών καταναλωτή και 34 που λειτουργούσαν με διάφορα σχήματα. Επίσης άλλες 210 τέτοιους είδους πυραμίδες παρείχαν παράνομα υπηρεσίες στην αγορά των Forex.

Ο Βαλέρι Λιάχ δήλωσε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα το 2019 εντόπισε στην χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας 2600 παράνομες εταιρείες, εκ των οποίων 1.945 ήταν «μαύροι πιστωτές» (εταιρείες με τοκογλυφικές δραστηριότητες). Το 2018 αποκαλύφθηκε επίσης η ύπαρξη 2.293 παράνομων πιστωτών.

Σύμφωνα με τον Λιάχ στις εταιρείες αυτές παράνομης δραστηριότητας που λειτουργούν στον χώρο της οικονομικής αγοράς ενεργοποιούνται πρωτίστως άτομα ηλικίας 30-55 ετών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα δεν περιμένει κυρώσεις από τον Μπάιντεν για τους S-400

Η Τουρκία βασιζόταν στις καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Τραμπ για να εξομαλύνει τις διενέξεις, όμως ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα είναι πιο σκληρός με την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική και την αμυντική πολιτική.