ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατασκευάζεται στη Βρετανία το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Ο όμιλος Ørsted θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο παγκοσμίως που θα έχει ισχύ 2,9 γιγαβάτ και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2027.

Ο δανέζικος όμιλος Ørsted, που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα την οριστικοποίηση του σχεδίου του για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου παγκοσμίως, που ονομάζεται Hornsea 3, το οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί στ' ανοιχτά των βρετανικών ακτών.

«Ο Ørsted έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο παγκοσμίως, το Hornsea 3, που θα έχει ισχύ 2,9 γιγαβάτ και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2027», ανακοίνωσε ο όμιλος.

Το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια της Βρετανίας να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ώστε να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αφότου αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες ακύρωσαν έργα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ φέτος γιατί το αυξανόμενο κόστος καθιστούσε τα έργα αυτά μη κερδοφόρα.

Οι μετοχές του ομίλου, που μειώθηκαν περισσότερο από το μισό φέτος, αυξήθηκαν κατά 4,1% μετά την είδηση αυτή. Το αιολικό πάρκο, που θα βρίσκεται 160 χλμ ανοιχτά των ακτών του Γιόρκσιρ, αναμένεται να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ο όμιλος Ørsted εκμεταλλεύεται σήμερα 12 υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βρετανία, ανάμεσά τους τα Hornsea 1 και 2. Μόλις λειτουργήσουν οι νέες τουρμπίνες, η περιοχή του Ørsted στο Hornsea που θα περιλαμβάνει τα υπεράκτια πάρκα Hornsea 1, 2 και 3 θα έχει συνολική ισχύ άνω των 5 γιγαβάτ, γεγονός που θα την αναδείξει ως τη μεγαλύτερη αιολική υπεράκτια περιοχή που λειτουργεί παγκοσμίως, υπογράμμισε ο όμιλος.

Επίσης, η πλειονότητα των συμβολαίων που συνδέονται με τις επενδύσεις της Hornsea 3 υπογράφηκαν πριν από τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών που οφείλονται στον πληθωρισμό, κάτι που επέτρεψε να εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικές τιμές, δήλωσε με ικανοποίηση ο όμιλος, ο οποίος πρόσφατα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα πολύ μεγάλο έργο υπεράκτιου αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ.

Η αιολική ενέργεια αντιμετωπίζει δυσκολίες, παρά τις φιλοδοξίες των Ευρωπαίων να αποκτήσουν πράσινες πηγές ενέργειας. Την ώρα που ο τομέας αναμένεται να επενδύσει μαζικά για να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη ζήτηση, επηρεάζεται από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και του κόστους των υλικών.

Στο αιολικό πάρκο Hornsea 3, οι μεγαλύτερες τουρμπίνες και οι συνέργειες με τα πάρκα Hornsea 1 και 2 αναμένεται «να έχουν λειτουργικά έξοδα μικρότερα από αυτά που ίσχυαν έως σήμερα», ανακοίνωσε ο δανέζικος όμιλος. Ο όμιλος Ørsted σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει σε αυτήν την περιοχή το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 4, το οποίο θα παράγει ισχύ 2,6 γιγαβάτ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία βάζει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ

Αντιδράσεις από την Greenpeace έχει προκαλέσει η απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού Λίζ Τρας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες πως η επιβολή του φόρου θα πλήξει τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για ένα αειφόρο οικονομικό μέλλον.
ΔΙΕΘΝΗ

Επένδυση της Octupus Energy στη Βρετανία με 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Octopus Energy είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία με περίπου 1,7 εκατομμύριο πελάτες στη χώρα και θα διπλασιάσει τους εργαζομένους της μέχρι τέλος του 2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προτείνει το ΔΝΤ

Το Ταμείο σημειώνει ότι αρκετές χώρες επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και επιδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
energeia_ape
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της «δίκαιης» κατανομής κόστους για τις ΑΠΕ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η διαμάχη μεταξύ των βόρειων και των νότιων κρατιδίων έχει ενταθεί πρόσφατα, με τους κατοίκους των βόρειων να διαμαρτύρονται για τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή τους, παρά τη φθηνότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας εκεί.