ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Βρετανία βάζει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ

Αντιδράσεις από την Greenpeace έχει προκαλέσει η απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού Λίζ Τρας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες πως η επιβολή του φόρου θα πλήξει τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για ένα αειφόρο οικονομικό μέλλον.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αποφάσισε να βάλει πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, ωστόσο το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδίως από την Greenpeace.

Το «προσωρινό όριο στα έσοδα» των εταιρειών που παράγουν ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ή των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ισχύει για την Αγγλία και την Ουαλία, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης. Η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο «να διασφαλίσει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν επωφελούνται από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα χαρακτήρισε αμέσως «έκτακτο φόρο» στις εταιρείες αυτό το μέτρο, κάτι που διέψευσε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

«Γιατί η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει, όπως οφείλει, τους κολοσσούς των ορυκτών καυσίμων;» διερωτήθηκε από την πλευρά της η Greenpeace. Σχολίασε ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, αφού αρχικά αντιτάχθηκε στην ιδέα επιβολής φόρου στα έσοδα των εταιρειών ενέργειας, στη συνέχεια «επέβαλε ντε φάκτο φόρο» επί των ακούσιων κερδών, αλλά μόνο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όχι στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας RenewableUK, Νταν ΜακΓκρέιλ, είπε ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να «υποκινήσει τις επενδύσεις στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, που ευθύνονται για την κρίση» ενέργειας και την αύξηση του κόστους διαβίωσης. Το μέτρο, είπε, στέλνει «το λάθος μήνυμα» στους δυνητικούς επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο νέος μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, «δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις που χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο για μια αειφορική οικονομική ανάπτυξη», προειδοποίησε επίσης η Ντάρα Βίας, η διευθύντρια πολιτικής του Energy UK, του λόμπι του τομέα αυτού.

Ο υπουργός Ρις-Μογκ πάντως επέμεινε, όταν ρωτήθηκε από το BBC, ότι το μέτρο «σαφώς δεν είναι φόρος» και «δεν έχει καμία σχέση με τα κέρδη των εταιρειών».

Στην προεκλογική εκστρατεία της, όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά της ιδέας της φορολόγησης των εσόδων των ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσω τεχνολογιών με χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα επωφελούνται από τις «ασυνήθιστα υψηλές τιμές, ενώ οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερο τίμημα για την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και πυρηνικούς σταθμούς, μολονότι συχνά το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επένδυση της Octupus Energy στη Βρετανία με 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Η Octopus Energy είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία με περίπου 1,7 εκατομμύριο πελάτες στη χώρα και θα διπλασιάσει τους εργαζομένους της μέχρι τέλος του 2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες για την δημιουργία νέων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μια διεθνής ομάδα μελέτησε τα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης και ανακάλυψε νέους τρόπους εξαγωγής ενέργειας από τη διαδικασία αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής καθαρών καυσίμων.
Brazilia-Fotovoltaika
ΔΙΕΘΝΗ

EDPR: Αύξηση 2% των καθαρών κερδών το 2022, έφτασαν τα 671 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διεύρυνε την παρουσία της στην Ευρώπη με την εξαγορά της εταιρείας ηλιακής ενέργειας Kronos, ενώ επέκτεινε τα περιουσιακά της στοιχεία σε οκτώ αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν καθορίζει κανόνες για τη χρήση υδρογόνου στις μεταφορές

Τα κόστη παραγωγής του υδρογόνου έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 10 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά το ήμισυ το 2030 σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα.
Linde-Hydrogen
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει κανόνες για το ανανεώσιμο υδρογόνο

Δυο πράξεις της Κομισιόν δημιουργούν ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές, καθώς η ΕΕ έχει ως στόχο τους 10 εκατ. τόνους εγχώριας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και τους 10 εκατ. τόνους εισαγόμενου ανανεώσιμου υδρογόνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορικό υψηλό για τις ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ

Η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών έφθασε το 22% στην ΕΕ βοηθώντας την Ευρώπη να αποφύγει τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης. Μικρότερη από το αναμενόμενο η αύξηση παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη.