ΓΔ: 1454 -0.10% Τζίρος: 9.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:55:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 45 χώρες καταδικάζουν την προμήθεια όπλων στη Ρωσία από Β. Κορέα

Η Πιονγκγιάνγκ υφίσταται επί χρόνια διεθνείς κυρώσεις για δραστηριότητές της στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών, κυρίως την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της ΕΕ και σχεδόν 50 χωρών κατηγόρησαν χθες Τρίτη τη Βόρεια Κορέα πως προμήθευσε πυραύλους στη Ρωσία, απαιτώντας να τερματιστεί αμέσως η συνεργασία αυτή.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε πως έγιναν παραδόσεις πυραύλων οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, κατ’ αυτή, από τη Ρωσία στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

Η Πιονγκγιάνγκ υφίσταται επί χρόνια διεθνείς κυρώσεις για δραστηριότητές της στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών, κυρίως την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ και ακόμη 47 υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία.

«Η μεταφορά αυτών των όπλων επιτείνει τα δεινά του ουκρανικού λαού, υποστηρίζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υπονομεύει το παγκόσμιο σύστημα μη διάδοσης», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το κείμενο, η προμήθεια των πυραύλων αποτελεί «κατάφωρη» παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Ρωσία είναι κράτος-μόνιμο μέλος.

«Παρακολουθούμε στενά τι θα δώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για αυτά τα όπλα», συνεχίζει η ανακοίνωση, που αξιώνει οι δυο χώρες να τηρήσουν τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και «να σταματήσουν αμέσως όλες τις δραστηριότητες που τις παραβιάζουν».

Στις 47 υπογραφές συγκαταλέγονται αυτές κρατών που είναι στενοί εταίροι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που το ζήτημα τους αφορά άμεσα (Ουκρανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία), αλλά και του Ισραήλ, στο οποίο η Ουάσιγκτον παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στον καταστροφικό πόλεμο που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζεται παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

G7: Προειδοποιούν το Ιράν ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν εξοπλίσει τη Ρωσία

«Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει» τέτοια όπλα στη Ρωσία, αναφέρει η ανακοίνωση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία

Για το Κίεβο, είναι αδιανόητο να διαπραγματευθεί όσο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Πώς επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές τις κινήσεις του Πούτιν.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Με κατάσχεση δυτικών περιουσιακών στοιχείων απειλεί η Ρωσία

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί πως έχει κατάλογο δυτικών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να κατασχεθούν αν κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ υπογραμμίζει πως θα διαταραχτεί η παγκόσμια οικονομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δύση αυξάνει τις αποστολές βαρέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει υποσχεθεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και επιθετικά drones, το Παρίσι, τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά τανκς και το Βερολίνο, νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Κίνα για την περίπτωση πιθανής βοήθειας στη Ρωσία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, αν το Πεκίνο προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα τότε θα έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ. Απορρίπτει τα αμερικανικά σενάρια η Κίνα.