ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη χρήση δηναρίων στο Κοσσυφοπέδιο

Η χρήση του δηναρίου για πληρωμές σε μετρητά στο Κοσσυφοπέδιο έχει απαγορευτεί από την 1η Φεβρουαρίου 2024, όταν η Κεντρική του Τράπεζα εξέδωσε διάταγμα που ορίζει το ευρώ ως το μόνο επίσημο νόμισμα στη χώρα.

Συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι και του Πέταρ Πέτκοβιτς της Σερβίας βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για το θέμα του σερβικού δηναρίου, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί στο Κοσσυφοπέδιο από τον περασμένο μήνα.

Η συνάντηση, με τη μεσολάβηση του ειδικού αντιπροσώπου της ΕΕ Mιροσλάβ Λαστζάκ, αποτελεί συνέχεια της συνάντησης της περασμένης εβδομάδας, όταν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προτείνουν λύση στο ζήτημα του δηναρίου. Η χρήση του δηναρίου για πληρωμές σε μετρητά στο Κοσσυφοπέδιο έχει απαγορευτεί από την 1η Φεβρουαρίου 2024, όταν η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε διάταγμα που ορίζει το ευρώ ως το μόνο επίσημο νόμισμα στη χώρα.

Το θέμα, εκτός από την οργή της Σερβίας, έχει επίσης προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης του και της διεθνούς κοινότητας, καθώς η σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο λαμβάνει πληρωμές δηναρίου από τον σερβικό προϋπολογισμό εδώ και χρόνια.

Δυτικοί διπλωμάτες ζήτησαν από το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει το διάταγμα για να δώσει στους πληγέντες πολίτες χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα πρακτική. Ο Πρωθυπουργός του Άλμπιν Κούρτι δήλωσε πρόσφατα ότι προτάσεις για το δηνάριο, οι οποίες είναι αντίθετες με το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου, δεν θα γίνουν αποδεκτές. Τα μέρη είχαν προθεσμία μέχρι τις 22 Μαρτίου για να υποβάλουν τις προτάσεις τους που θα συζητηθούν σε συνεδρίαση στις 25 Μαρτίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

H ΕΕ ανησυχεί για το κλείσιμο γραφείων σερβικής τράπεζας στο Κόσοβο

«Η ΕΕ προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ» τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της.
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Βούτσιτς και Κούρτι συμφώνησαν στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο, καθώς οι δυό ηγέτες, δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν και άλλες συναντήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου.
Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Άλμπιν Κούρτι

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου καλούνται σήμερα, να αποφανθούν οριστικά για το «γαλλογερμανικό» σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας .