ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
Φωτο: Shutterstock

Το 34% των Ιταλών εφήβων θέλει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό

Ο πιο επιθυμητός προορισμός για επίδοξους μετανάστες ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες επέλεξε το 32% εκείνων που είπαν πως θέλουν να φύγουν από την Ιταλία, και ακολούθησαν η Ισπανία (12,4%) και η Βρετανία (11,5%).

Πάνω από το ένα τρίτο των Ιταλών εφήβων θέλουν να μεταναστεύσουν όταν μεγαλώσουν, αναφέρει έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Istat σύμφωνα με την οποία επίσης οι νέοι ανησυχούν τώρα περισσότερο για το μέλλον.

Τα ευρήματα προστίθενται στις πολλαπλές προειδοποιήσεις για το δημογραφικό πρόβλημα της Ιταλίας. Τον Μάρτιο, η Istat ανακοίνωσε πως οι γεννήσεις έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό, στις 379.000, το 2023, ενώ ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε σε λιγότερο από 59 εκατομμύρια.

Σε ένα δείγμα νέων ανθρώπων ηλικίας από 11 έως 19 ετών, περίπου το 34% θέλουν να πάνε στο εξωτερικό όταν μεγαλώσουν, έναντι 45% που θέλουν να μείνουν στην Ιταλία και 21% που δεν έχουν αποφασίσει σχετικά, ανέφερε η Istat.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2023.

Ο πιο επιθυμητός προορισμός για επίδοξους μετανάστες ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες επέλεξε το 32% εκείνων που είπαν πως θέλουν να φύγουν από την Ιταλία, και ακολούθησαν η Ισπανία (12,4%) και η Βρετανία (11,5%).

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που προκαλείται από την πτώση του ρυθμού των γεννήσεων και την επιθυμία μετανάστευσης, η Istat ανέφερε πως η Ιταλία θα πρέπει να προσφέρει στους νέους «κατάλληλες ευκαιρίες για ζωή».

Ωστόσο στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν πως οι πραγματικοί μισθοί στην Ιταλία αυξήθηκαν μόλις κατά 1% τα τελευταία 30 χρόνια σε σύγκριση με 32,5% στην περιοχή του ΟΟΣΑ.

Η Ιταλία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ, γύρω στο 66%, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σύμφωνα με την Istat, οι νέοι Ιταλοί/νέες Ιταλίδες έχουν τώρα λιγότερη εμπιστοσύνη στο μέλλον, με έναν/μία στους τρεις των ερωτηθέντων να λένε πως φοβούνται, μια αύξηση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με μια παρόμοια έκθεση το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trump, usa, hpa
ΔΙΕΘΝΗ

Ισλαμιστική χώρα η Βρετανία σύμφωνα με τον υπ. αντιπρόεδρο του Τραμπ

Η επιλογή Βανς έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το τι σημαίνει η επιλογή του. Είναι σφοδρός επικριτής της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Trump, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Τα συγχαρητήρια του έδωσε ο Τραμπ στον Νάιτζελ Φάρατζ για την εκλογή του

Ο Φάρατζ στοχεύει τώρα στις εκλογές του 2029 και δηλώνει ότι επιδιώκει μέχρι τότε το «κίνημά» του να έχει αναδειχθεί στην κύρια αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κατηγορείται για σχέδιο επηρεασμού των εκλογών στη Μολδαβία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις και να υποδαυλίσει τις αρνητικές αντιλήψεις για τη Δύση και την εν ενεργεία ομάδα της φιλοδυτικής προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.