ΓΔ: 2478.68 0.14% Τζίρος: 147.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:37
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
Φωτο: Shutterstock

Εκλογές για την 4η Ιουλίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Φήμες άρχισαν από το πρωί να κυκλοφορούν σήμερα στο κοινοβούλιο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές - κάτι που ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε σήμερα το απόγευμα πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου, σε ανακοίνωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε από το πρωί να καταλαγιάσει τις φήμες ότι ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού υπουργοί της κυβέρνησης ακύρωσαν εκδηλώσεις, ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Νωρίτερα σήμερα, όταν ρωτήθηκε περί των εικασιών αυτών, ο Σούνακ παρέμεινε στη διατύπωσή του ότι θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ωστόσο, έπειτα ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον συντόμεψε ένα ταξίδι στην Αλβανία και ο υπουργός Άμυνας επίσης ανέβαλε μια επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αυτά τροφοδότησαν τις εικασίες ότι στη συνεδρίαση θα μπορούσε να χρειαστεί να υπογραφεί μια απόφαση για προκήρυξη εκλογών νωρίτερα από τις ημερομηνίες Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούσαν πιο πιθανές.

«Μην σας το χαλάσω και θα σας πω την κατάληξη: θα διεξαχθούν γενικές εκλογές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Σούνακ στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού αγνόησε τις φήμες. «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό, όπως υπάρχει σχεδόν κάθε εβδομάδα τους τελευταίους πέντε μήνες. Απλώς θα πω το ίδιο που λέω πάντα, ότι δεν αποκλείω τίποτα», είπε σε δημοσιογράφους.

Η πολιτική συντάκτρια του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV, η Ανούσκα Άσθανα, δήλωσε ότι ορισμένοι στη βρετανική κυβέρνηση ενημερώθηκαν περί προκήρυξης εκλογών, χωρίς να τους ειπωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. «Σε ορισμένους στην κυβέρνηση είπαν ότι θα ανακοινωθούν εκλογές, αλλά δεν τους είπαν ημερομηνία», είπε η Άσθανα σε μια ανάρτηση στο Χ.

Η στρατηγική φέρει κινδύνους. Οι Συντηρητικοί του Σούνακ υστερούν κατά πολύ από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις, και παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να προβάλουν ως θετικά τη μείωση του πληθωρισμού και μια αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν έχουν καταφέρει να καταγράψουν δημοσκοπικά κέρδη.

Οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις από τα τέλη του 2021 - πριν ο Σούνακ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι για εκλογές. «Είμαστε πλήρως έτοιμοι....όποτε ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές. Έχουμε μια πλήρως οργανωμένη και επιχειρησιακή προεκλογική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι η χώρα φωνάζει" να γίνουν γενικές εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τόνι Μπλερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τόνι Μπλερ: Οι Εργατικοί να δώσουν βάρος στην πολιτική, όχι στα πρόσωπα

Ο Τόνι Μπλερ συμβουλεύει τους Εργατικούς να μην στραφούν αριστερότερα ούτε να ακυρώσουν το Brexit, αλλά να εστιάσουν σε πολιτικές θέσεις και να παραμένουν στο ριζοσπαστικό κέντρο, για να έχουν προοπτική εξουσίας.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιστορική ήττα των Εργατικών και η αγανάκτηση των Βρετανών ψηφοφόρων

Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, από εκλογικό θρίαμβο βρέθηκε σε βαριά ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παλεύει να διατηρήσει τη θέση του, με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν έντονη απογοήτευση.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δοκιμασία για τον Στάρμερ οι αυριανές αναπληρωματικές εκλογές

Οι αυριανές αναπληρωματικές εκλογές στο Μέικερφιλντ, κοντά στο Μάντσεστερ, θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον του Κιρ Στάρμερ, με τον δήμαρχο Άντι Μπέρναμ να επιχειρεί δυναμική επιστροφή στο κοινοβούλιο και πιθανή διεκδίκηση της ηγεσίας.
Σημαία Ουγγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Όριο θητειών πρωθυπουργού προβλέπει το νέο Σύνταγμα

Με μεγάλη πλειοψηφία, το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε όριο οκταετίας για τη θητεία πρωθυπουργού, αποτρέποντας την επιστροφή Όρμπαν. Η μεταρρύθμιση είχε προταθεί από τον Πέτερ Μάγιαρ και στηρίχθηκε από το κόμμα Tisza.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Όριο θητείας πρωθυπουργού στο Σύνταγμα καθιερώνει η Ουγγαρία

Με ευρεία πλειοψηφία, το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε συνταγματικό όριο οκταετούς θητείας για πρωθυπουργούς, αποτρέποντας την επιστροφή του Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με δέσμευση του νέου πρωθυπουργού Πέτερ Μάγιαρ.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοχος Ουκρανός για εμπρησμούς σε σπίτι συνδεδεμένο με τον Κιρ Στάρμερ

Ένας 22χρονος Ουκρανός καταδικάστηκε για εμπρησμούς τον Μάιο 2023 σε ακίνητα και αυτοκίνητο που σχετίζονται με τον Κιρ Στάρμερ, έπειτα από εντολές αγνώστου. Αθωώθηκε για εμπρησμό με σκοπό να κινδυνεύσουν ζωές.