ΓΔ: 1185.62 -0.52% Τζίρος: 31.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στηρίζουν τις αποφάσεις Κόρμπιν για το Brexit οι Εργατικοί

Τα μέλη του Εργατικού κόμματος καταψήφισαν πρόταση που θα δέσμευε την ηγεσία της παράταξης να υποστηρίξει από τώρα την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ, σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα.

Τα μέλη του Εργατικού κόμματος καταψήφισαν πρόταση που θα δέσμευε την ηγεσία της παράταξης να υποστηρίξει από τώρα την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ, σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα, στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του στο Μπράιτον, σηματοδοτώντας μία νίκη για τον επικεφαλής του, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αντίθετα, ενέκρινε άλλη πρόταση που έχει την αποδοχή της ηγεσίας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με την οποία η στάση σε ένα δημοψήφισμα για το Brexit θα πρέπει να αποφασιστεί μετά τη διεξαγωγή των αναμενόμενων πρόωρων εκλογών.

Το αποτέλεσμα, που θεωρείται νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν, έναντι όσων έχουν διαφωνήσει μέχρι τώρα μαζί του, προέκυψε εν μέσω διαφωνιών στο ετήσιο συνέδριο για το κατά πόσο η κρίσιμη ψηφοφορία - που έγινε με ανάταση χεριών στην πρόταση που ήθελε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την παραμονή - πέρασε ή όχι.

Το θέμα προκάλεσε το διχασμό του κόμματος στις συζητήσεις που προηγήθηκαν και ανέδειξε για μία ακόμη φορά ότι οι διαφωνίες στο εσωτερικό του παραμένουν βαθιές και αφορούν τόσο τους εκπροσώπους του κόμματος στις εκλογικές περιφέρειες, όσο επίσης την σκιώδη κυβέρνηση, αλλά και τα εργατικά συνδικάτα που εκπροσωπούνται στο κόμμα. Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν μέχρι σήμερα την διεκδίκηση της παραμονής, ήταν μεταξύ άλλων οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, όπως και ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, το Unison. Ακόμη και στην αριστερή πτέρυγα Momentum που στηρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν, προέκυψαν διαφωνίες για τον τρόπο που επέλεξαν να τοποθετηθούν στις προς ψήφιση προτάσεις του συνεδρίου για το Brexit.

Στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ, παρουσίασε το σχέδιο μίας μελλοντικής κυβέρνησης των Εργατικών, ένα δεκαετές πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα μειωθούν οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, σε 32, χωρίς απώλειες στους μισθούς των εργαζομένων. Όπως είπε, θέλει να δει την περικοπή του μέσου όρου των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα από τις 37 σε 32, μέσα σε μία δεκαετία, χωρίς περικοπές σε μισθούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων λένε «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία

Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς και καθυστερήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερο σοβαρές οι επιπτώσεις ενός σκληρού Brexit απ' ότι υπολόγιζαν

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μαρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι "λιγότερο σοβαρές" απ' όσο είχε προβλέψει πέρσι.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευθύνες στο Brexit για τις αυξήσεις τιμών «ρίχνουν» οι ερευνητές

Σύμφωνα με μελέτη από τον Ιανουάριο 2022 ως το Μάρτιο 2023, η τιμή των προϊόντων τροφίμων, τα οποία ήταν εκτεθειμένα στο Brexit, αυξήθηκαν κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από αυτά που δεν ήταν. 
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία για το Brexit απειλεί τη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων

Η αυτοκινητοβιομηχανία καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επέκταση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για την προμήθεια ανταλλακτικών μέχρι το 2027, αντί, όπως προβλέπεται, του 2024.