ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Amazon-Bezos
Shutterstock

Εργαζόμενοι κατά Amazon για τη μη λήψη μέτρων προστασίας

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της εταιρείας στη Γαλλία προχώρησαν σε διαδήλωση σήμερα ζητώντας την αναστολή λειτουργίας εν μέσω πανδημίας. Η εταιρεία απαντά ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι της Amazon διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία ζητώντας από τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου να σταματήσει τη λειτουργία του ή να διευκολύνει τους εργαζομένους που δεν επιθυμούν να εργαστούν, να απέχουν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού.

Τα καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την Γαλλία διατάχθηκαν να κλείσουν το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς η χώρα αυστηροποιεί τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα μόνα καταστήματα που επιτρέπεται να λειτουργούν είναι όσα παρέχουν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά ή υπηρεσίες.

Οι διαδικτυακές παραγγελίες εξακολουθούν ωστόσο να επιτρέπονται.

Σε μια αποθήκη της Amazon και κέντρο αποστολής στην Σαράν λίγο έξω από την πόλη Ορλεάνη, στην κεντρική Γαλλία, σχεδόν 250-300 εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία, συγκεντρώθηκαν έξω από την αποθήκη και ζήτησαν το κλείσιμό της. Το κέντρο, σε κανονική λειτουργία, απασχολεί περίπου 1.800 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

«Νιώθουμε πραγματικά ανασφαλείς και έχω συναδέρφους που έρχονται να εργαστούν φοβισμένοι», δήλωσε ο Ρισάρ Βιβ από το συνδικάτο CAT, που διαδήλωνε μαζί με άλλους εκπροσώπους εργαζομένων.

Συνδικάτα τονίζουν πως η Amazon παραδίδει πολύ λίγα είδη τροφίμων και πολλά άλλα αγαθά που δεν είναι απαραίτητα και ως εκ τούτου πρέπει να εξετάσει την αναστολή της λειτουργίας της.

Η εταιρεία τονίζει ότι τηρεί όλες τις οδηγίες υγιεινής, προσθέτοντας πως θέτει προτεραιότητες και δημιουργεί χώρο σε αποθήκες για βασικά προϊόντα, όπως αναγκαία είδη νοικοκυριού, προμήθειες ειδών ατομικής υγιεινής και ιατρικά είδη, καθώς η ζήτηση στο διαδικτυακό εμπόριο έχει εκτοξευτεί στα ύψη παγκοσμίως.

Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στην Σαράν και σε άλλα κέντρα της στην Γαλλία.

Ο Ζουλιέν Βασάν, που εκπροσωπεί τους εργαζομένους υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Amazon για το γαλλικό συνδικάτο CFDT, εκτίμησε πως το 30% με 40% των εργαζομένων της εταιρείας στην Γαλλία έχει σταματήσει να εργάζεται εξαιτίας του φόβου της μόλυνσης ή επειδή οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, μετά το κλείσιμο των σχολείων στη χώρα.

Η Amazon προσφέρθηκε επίσης να διαπραγματευτεί αυξήσεις μισθών για όσους εργαζόμενους συνεχίζουν να εργάζονται, τόνισε ο Βασάν.

Αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι στην εταιρεία πλέον επιδιώκουν να ασκήσουν το δικαίωμα τους να σταματήσουν να εργάζονται ενώ θα εξακολουθούν να λαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους, ανέφεραν συνδικάτα.

Οι διαδηλωτές σήμερα στην Σαράν διεκδίκησαν επίσης αυτό το δικαίωμα, τόνισε ένα στέλεχος του συνδικάτου CGT, αναφέροντας πως η Amazon αμφισβητεί την άσκηση του δικαιώματός αυτού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Apple και Amazon αφαιρούν την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Parler

Το Parler προτιμούν πολλοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter ανεστάλη την Παρασκευή, και το εν λόγω μέσο θεωρείται ένα καταφύγιο για πρόσωπα που αποβάλλονται από το Twitter.