ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Γερμανική παραίτηση «βόμβα» από το Συμβούλιο της ΕΚΤ

Αιφνίδια παραίτηση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που ήταν υπέρ της αλλαγής πλεύσης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας και αντανακλά την διάσταση απόψεων που υπάρχουν με την ηγεσία.

Παραιτήθηκε χθες το βράδυ αιφνιδίως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Σαμπίνε Λαουτενσλαγκερ (Sabine Lautenschläger).

Η Γερμανίδα Sabine Lautenschläge η οποία ήταν επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, είχε αντιταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στην νέα δέσμη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης των επιτοκίων που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα σύμφωνα με κύκλους της Φρανκφούρτης το στέλεχος της ΕΚΤ ανήκε στην ομάδα των μελών της ΕΚΤ, η οποία υποστηρίζει την αλλαγή πλεύση της ΕΚΤ εκτιμώντας ότι η υφιστάμενη νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή και δημιουργεί παρενέργειες κυρίως στην οικονομία της Γερμανίας.

Τις τελευταίες εβδόμαδες υπάρχει μια πρωτοφανής κρίση στους κόλπους της Τραπεζας καθώς αρκετοι τραπεζίτες αντίταχθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ στα νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και ορισμένοι με πρώτο τον Ολλανδό κεντρικό τραπεζίτη αμφισβήτησαν με δημόσιες δηλώσεις την κατεύθυνση που έχει δώσει για την νομισματική πολιτική ο Μάριο Ντράγκι.

Η παραίτηση της πάντως δύο χρόνια περίπου πριν από την λήξη της θητείας της, δημιουργεί τριγμούς στην συνοχή της ΕΚΤ καθώς αντανακλά, σύμφωνα με παρατηρητές, το βαθύ χάσμα των απόψεων που επικρατεί πλέον στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την πολιτική που πρέπει αυτή να εφαρμόσει.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ η Sabine Lautenschläge ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο Μάριο Ντράγκι ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της στις 31 Οκτωβρίου 2019. Η κ. Lautenschläger είναι μέλος του Εκτελεστικoύ Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου από τις 27 Ιανουαρίου 2014, είναι επίσης Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η Ελλάδα πρώτη κερδισμένη από το νέο «πακέτο» Ντράγκι

Σε ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, παρότι η Ελλάδα δεν θα έχει άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέτρα της ΕΚΤ στρέφουν κεφάλαια στις οικονομίες του Νότου.
ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως από την Bundestag στο πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ

Στην απόφασή της, η Bundestag θεωρεί ότι η δήλωση της ΕΚΤ σχετικά με τη διενέργεια ελέγχου αναλογικότητας είναι κατανοητή και συνεπώς πληροί τις απαιτήσεις της απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.