ΓΔ: 792.73 -0.67% Τζίρος: 51.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ντράγκι: «Σε τροχιά ένταξης στο QE βρίσκεται η Ελλάδα»

Την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χαρακτήρισε ως τη βασική προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μάριο Ντράγκι.

Στη σημαντική -αν όχι εξαιρετική- πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στάθηκε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που η χώρα μας συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο θα μπει στο QE.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ τοποθετήθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών για:

Τα πρωτογενή πλεονάσματα:

«Το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλίσουμε ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα.

Υπήρξε σημαντική αν όχι εξαιρετική πρόοδος στη χώρα τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και ερχόμενη από μια πολύ σοβαρή κατάσταση απολαμβάνει ανάπτυξη και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία που έχει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες, τις πολύ καλές συνθήκες σε ότι αφορά την πρόσβαση στις αγορές.

Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνει υπόψη η δημοσιονομική πολιτική. Συνολικά οι αγορές δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη συνολική πρόοδο της χώρας».

Τα «κόκκινα δάνεια»

«Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγωθεί η κουλτούρα πληρωμών και χωρίς να πληγωθεί το τραπεζικό σύστημα και ο ιδιωτικός τομέας. Πρέπει να διατηρείται η κοινωνική συνοχή με διάφορες πολιτικές, κυρίως δημοσιονομικές».

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι αν η πρόοδος συνεχίσει να είναι σημαντική στο θέμα των μεταρρυθμίσεων θα υπάρχουν συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE, αλλά πρόοδος πρέπει να γίνει».

Την οικονομία της ευρωζώνης:

«Όσο περισσότερο διαρκεί η αδυναμία στη μεταποίηση, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο να επηρεαστεί από την επιβράδυνση η οικονομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η Ελλάδα πρώτη κερδισμένη από το νέο «πακέτο» Ντράγκι

Σε ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, παρότι η Ελλάδα δεν θα έχει άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέτρα της ΕΚΤ στρέφουν κεφάλαια στις οικονομίες του Νότου.
ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εφικτή η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα το 2023

Σύμφωνα με τον P. Fioretti επικεφαλής του ESM, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα και το 2023, αν και υπάρχει και ένα δυσμενές σενάριο ήπιας ύφεσης, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνοδο οι αποδόσεις ομολόγων - Πιέσεις στην ΕΚΤ για νέα αύξηση επιτοκίων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με «σταθερό ρυθμό» μέχρι το τέλος του νέου αυτού κύκλου.